Michanek, Thomas (1963-)

Thomas Michanek är medlem i UFO-Sveriges styrelse sedan 2017 och är nu huvudadministratör för UFO-Sveriges sidor och grupper på Facebook. Thomas medverkar också regelbundet i poddcasten UFO-Sverige och är sedan 2024 styrelsemedlem i AFU (Archives for the Unexplained).

Thomas är utbildad fältundersökare sedan 2013, och deltog i UFO-Sveriges undersökningsprojekt Kolmården 2015 och Yngaren 2018. Han fungerade som valberedning i UFO-Sverige 2016/17, och var även huvudansvarig för UFO-Sveriges 50-årsjubileum 2022.

Thomas har intresserat sig för ufo och andra oförklarade fenomen sedan mitten av 1970-talet. Han blev först medlem i ufo-föreningen GICOFF, men har sedan 1980-talet varit medlem och prenumerant i UFO-Sverige.

Thomas har studerat till civilingenjör i Datateknik vid Linköpings universitet (1983-89), och har senare även läst kurser i filosofi, etnologi och astronomi. Yrkesmässigt har han arbetat som teknikinformatör för olika teknikföretag i Linköping, Malmö och Uppsala.

Thomas är uppväxt i Karlstad, men flyttade 1983 till Linköping för att studera och bor sedan hösten 2023 i Norrköping. Fritidsintressen utgörs bl.a. av löpning, skidåkning, studentliv (alumni), gamla kulturer och retrodatorer.

Ståndpunkt i ufofrågan: Det finns med säkerhet flera olika förklaringar till de hittills oförklarade observationerna och upplevelserna. Det rör sig alltså om olika fenomen som rapporteras och av UFO-Sverige betecknas som ufo. Några kan vara okända naturfenomen, exempelvis plasmafenomen som kan vara besläktat med klotblixtar. Andra skulle kunna vara hemliga militära flygprojekt. Det finns dock rapporter som med svårighet kan tolkas på annat sätt än att en icke-mänsklig intelligens på något sätt är inblandad, och dessa utgör den verkliga ufo-gåtan. Men för mig personligen är ändå hypotesen om fysiska besök av utomjordiska varelser från andra planeter den minst troliga - jag tror att förklaringen är mer komplicerad än så.