Nu börjar ”UFO-mysteriet” på TV4

Dokumentärserien ”UFO-mysteriet med Felix Herngren” har premiär på TV4 tisdagen den 26 mars klockan 21.00.

Läs mer!

 [Publicerad 2024-03-08]

Inga bevis på utomjordisk teknik i ny rapport från Pentagon 

Pentagon och AARO (All-Domain Anomaly Resolution Office) även kallat Pentagons UFO/UAP kontor, lämnade i dag, fredagen den 8 mars en ny officiell rapport.

Läs mer!

[Publicerad 2024-01-28]

Nationalarkivet samlar sitt ufomaterial

Nu har det amerikanska Nationalarkivet samlat alla sina digitala dokument, bilder och filmer om ufo på en plats. För den ufointresserade finns en del spännande att ta del av men mycket är också en besvikelse.

Läs mer!

[Publicerad 2024-01-28]

Hård kritik mot tidigare AARO-chefen

Christopher Mellon går nu till hård attack mot den tidigare chefen för Pentagons ufokontor, Dr. Sean Kirkpatrick, som i en debattartikel påstått att ingen visselblåsare försökt ta kontakt med ufokontoret AARO.
”Jag har själv introducerat Dr. Kirkpatrick med den tidigare chefen för AATIP-programmet, Lue Elizondo”, skriver han.

Läs mer!

[Publicerad 2024-01-20]

Tidigare AARO-chefen till hård attack mot politiker

I en debattartikel i den ansedda tidskriften Scientific American går AARO:s tidigare chef Dr. Sean Kirkpatrick till hårt angrepp mot politiker och visselblåsare som han menar struntar i att vänta på fakta innan de drar sina egna slutsatser.

Läs mer!

[Publicerad 2024-01-19]

Hemligt möte utan besked  

Ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för civila amerikanska piloter att rapportera ufoobservationer utan att riskera sina jobb ligger på kongressens bord. Samtidigt har det hemliga utskottsmöte om ufo (UAP) som hölls den 12 januari gjort flera politiker besvikna.

Läs mer!

[Publicerad 2024-01-06]

Hemligt möte om ufo i kongressen

Fredagen den 12 januari kommer hemlig information om ufo att ges till medlemmar av representanthusets tillsynsmyndighet. Informationen kommer att lämnas i Office of House Security, skriver Axios.

Läs mer!

[Publicerad 2023-11-30]

CIA pekas ut: Samlar in okända farkoster

En hemlig del av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har sedan tjugo år samlat in hela och delar av farkoster från andra världar. Uppgifterna publicerades i slutet av november av den brittiska tidningen Daily Mail.

Läs mer!

[Publicerad 2023-11-30]

Republikaner stoppar öppenhet om UAP

Tidigare i år lade demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, tillsammans med bland andra Kirsten Gillibrand (D) och Marco Rubio (R), fram ett lagförslag som syftar till en större öppenhet i ufofrågan. Nu ser förslaget ut att stoppas av fyra republikaner.

Läs mer!

[Publicerad 23-09-18]

Facebookufologer

Världen har fått en ny sorts ufologer som jag kallar Facebookufologer. Alltså personer som genom att surfa på nätet tror att de plötsligt vet allt om ufo och sedan raskt publicerar det de tror sig veta på Facebook. Det är givetvis en dyster utveckling där många tycker att det inte längre är viktigt att ge sig ut för att möta observatörer på riktigt och att undersöka det dessa har sett.

[Uppdaterad 7 aug]

Visselblåsare: USA döljer kraschade icke-mänskliga farkoster

I onsdags den 26 juli, vittnade den förre underrättelseofficeren och visselblåsaren David Grusch under ed inför ett kongressutskott i USA om det han påstår är icke-mänskliga farkoster och entiteter.

– USA har hemliga program där man arbetar med kraschade icke-mänskliga farkoster, sade Grusch.

 

Mycket lyckad Riksstämma och UFO-Expo 

UFO-Sveriges riksstämma och utställning i Västerås den 20 maj blev en stor framgång. Trots det fina sommarvädret betalade närmare 200 personer inträde för att lyssna på föredrag och titta på modeller och rollupper.

Läs mer!


 

Venus och Jupiter

UFO-Sverige får just nu in många rapporter med foton och filmer av två ljusstarka objekt på himlen. Detta är planeterna Venus och Jupiter som nu lyser starkt och tydligare än vanliga stjärnor. Planeterna står i konjunktion med varandra just nu, och kommer så göra tills mitten av mars.

us

Planeter är ett av de fenomen som ger upphov till flest rapporter till UFO-Sverige varje år och de vanligast förekommande är planeterna, där Venus och Jupiter sticker ut lite extra. Planeter kan alltid ses i samma riktning och på ungefär samma höjd över horisonten under flera kvällar i rad. De kan alltid ses under lång tid (flera timmar) om de inte observeras strax före sin nedgång under horisonten.

Venus är efter månen det ljusstarkaste föremålet på kvällshimlen och är betydligt större och ljusstarkare än vanliga stjärnor, solen här undantagen. Venus kan däremot endast observeras timmarna efter solnedgången i väster samt timmarna före soluppgången i öster vilket gör att Venus alltid står relativt lågt på himlen. Av detta skäl kallas Venus ibland för afton- resp. morgonstjärnan.

Jupiter kan ses under stora delar av kvällen/natten under vintermånaderna och även Jupiter når en ljusstyrka som är betydligt starkare än stjärnor.

Konjunktion (Konjunktion) kallas det när två himlakroppar syns nära varandra eller framför den ena på himlen, och det är det som gör dessa extra iögonfallande just nu.

Det blev ett mycket lyckat ufoexpo när UFO-Sverige höll riksstämma och utställning med föredrag i Norrköping 28–29 maj och att tala om succé är inte att gå för långt. Omkring 500 personer löste biljett under de två dagarna. Det var kö ut på gatan och biljetterna tog slut när många ville vara med och fira UFO-Sveriges 50 år som organisation.

Läs mer!


us

I dag lade ufologen John Greenewald ut den hemliga sammanfattning som den amerikanska underrättelsetjänstens arbetsgrupp för UAP-frågor, UAPTF, presenterade för kongressens underrättelsekommittéer på midsommarafton förra året. Många minns säkert den uppståndelse som den öppna delen av rapporten väckte då endast en av 144 undersökta rapporter kunde identifieras och resten fick läggas åt sidan.

Den öppna rapporten var bara på nio sidor men var ändå intressant. Nu offentliggörs alltså delar av den hemliga rapporten, inte heller den särskilt omfattande – 17 sidor.

I sammanfattningen slås fast att ”de flesta rapporterna om UAP utgörs troligen av fysiska föremål sedan majoriteten av UAP:erna registrerades av flera sensorer, inklusive radar, infraröda sensorer, elektrooptiska sensorer, målsökande sensorer och genom visuella observationer”. Något som gick att läsa även i den öppna delen.

Läs mer på Clas Svahns blogg


 

Tisdagen den 17 maj höll en underkommitté till representanthusets underrättelsekommitté en öppen utfrågning om de oidentifierade flygande föremål som observerats av amerikansk militär personal de senaste åren. Alltså det som tidigare betecknades som ufo men nu har fått beteckningen UAP (Unidentified Aerial Phenomena) av det amerikanska försvaret. UFO-Sveriges Clas Svahn kommenterar utfrågningen i ett tio minuter långt videoinslag.

 

Läs mer!

 

 

Den 6 april 2020 avled UFO-Sveriges grundare och förste ordförande Carl-Axel Jonzon (CAJ). Under de sista åren av sitt liv skrev han artiklar på en egen blogg (ufo-mm.se), med intressanta tillbakablickar på sitt eget liv och engagemang i ufofrågan. På denna blogg finns en filmad intervju med CAJ där han bland annat ger sin bild av UFO-Sveriges historia. Tyvärr innehåller redogörelsen så många sakfel, missuppfattningar och sammanblandningar av fakta att jag finner det nödvändigt att ännu en gång korrigera bilden av riksorganisationens historia med korrekta sakuppgifter, hämtade från dokument i AFU och intervjuer med ufologer som var med. 

Håkan Blomqvist

 

Läs mer!


 

wikipedia

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon tar nu strid om vem som ska ha makten över ufoutredningarna i USA. Samtidigt som ett förslag om en fortsatt militär utredning men med en civil rådgivande grupp ligger på kongressens bord lägger nu det amerikanska försvarsdepartementet fram ett rent militärt alternativ.

Läs mer!


En rapport varje kvartal ska den arbetsgrupp som undersöker observationer av okända flygande föremål över USA leverera. Det framgår av nästa års underrättelseanslag.

Läs mer!