Facebookufologer

Världen har fått en ny sorts ufologer som jag kallar Facebookufologer. Alltså personer som genom att surfa på nätet tror att de plötsligt vet allt om ufo och sedan raskt publicerar det de tror sig veta på Facebook. Det är givetvis en dyster utveckling där många tycker att det inte längre är viktigt att ge sig ut för att möta observatörer på riktigt och att undersöka det dessa har sett.

av Clas Svahn

I stället räcker det med att se en film på Youtube, lyssna till några som man redan tycker samma sak som en själv och därefter fortsätta att skriva i någon tråd på Facebook. Givetvis ett bra sätt om man vill förstärka sin egen tro på något och vill undvika att ta in nya fakta och argument.n

Åsikter har blivit viktigare än kunskap på många håll och jag vet att det låter generaliserande att skriva så. Men i takt med att världen blivit alltmer polariserad gäller det att vara snabb att tycka till och inte i första hand ta ett steg bakåt, fundera och kontrollera – innan man osäkrar tangentbordet.

För UFO-Sverige har kunskap och fakta alltid varit hörnpelare i vårt arbete. Visst får man tro och hoppas vad man vill men det vi publicerar i föreningens namn ska ha en viss tyngd. Den som vill ska kunna kontrollera det vi vill säga.

Eftersom jag själv är en publik person som ofta intervjuas och som skriver böcker och artiklar möter jag också många som har starka åsikter om mig och det jag gör. Helt naturligt. Men ofta visar det sig att det någon tycker grundar sig på sådant som de bara tror sig veta om mig och UFO-Sverige. Att bemöda sig att läsa UFO-Aktuellt eller någon av de böcker som jag och andra i föreningen skriver är för arbetsamt. Dessutom skulle ju något sådant kunna påverka de tankar man redan har. Inte bra.

Ibland får jag frågan om vilken hypotes UFO-Sverige arbetar efter och då brukar jag svara att ufofenomenen är så komplicerade och så många att gåtan inte har ett enda svar utan flera. Att försöka väga samman människors möten med okända varelser och observationer av ljusklot är till exempel inte lätt. För mig kan dessa båda fenomen ha två skilda svar.

Just nu är det inne att tro att vi har besök av utomjordiska varelser i fysiska farkoster som kraschar med viss regelmässighet. Det har visselblåsaren David Grusch sagt och då väljer många att tro just det. Kanske har han rätt, det får vi förhoppningsvis se när kongressen väl har börjat intervjua de fyrtiotalet personer som Grusch lutar sig mot.

us

Att UFO-Sverige inte redan nu går ut och säger att Grusch har rätt och att ufogåtan är löst beror helt enkelt på att vi vill se fakta först. Förstahandsinformation och inte andrahandsuppgifter – hur spännande de än kan vara.

Det är lockande att hoppa på det tåg som just nu rullar och att inte invänta svaren. Men vi vill inte skriva folk på näsan och tala om vad de ska tro.

För oss som talat med hundratals vittnen genom åren är ufogåtan inte så enkel att förklara. Här har vi människor som säger sig stå i kontakt med välvilliga besökare från andra stjärnsystem och som inte hellre vill än att vi ska lyssna på deras råd för att få en bättre planet att bo på. Men här har vi också de som säger sig ha blivit ombordtagna av skrämmande varelser som verkar se dem som enbart ett stycke kött som det ska tas prover på.

Här har vi observationer av klot som verkar leva ett eget liv, beter sig närmast intelligent och som kan påverka en människa och dess omgivning rent fysiskt. Men vi har också farkoster som störtar i sjöar för att sedan inte gå att hitta, föremål som liknar badbollar med en mörk låda inuti sig, spökraketer som kraschar med enorma vattenuppkast som vore de bomber (men som inte heller går att hitta), ljusfenomen i Hessdalen vars ursprung är gåtfullt, små foo-fighters som kan förfölja flygplan och mängder av andra föremål i alla dess former.

Har allt detta en och samma förklaring? Själv tror jag inte det.

Så vi måste fortsätta ställa frågor i förhoppningen att få ytterligare några svar. Kanske ger oss David Gruschs sagesmän några av dessa. Kanske får vi se bilder på döda besättningsmedlemmar och deras okända farkoster. Men kanske kommer dessa i så fall att ge fler frågor än svar.

En sak är viktig att komma i håg: De som har svaren på förhand tillåter sällan andra att ställa några frågor.