[Publicerad 2024-02-26]

Nationalarkivet samlar sitt ufomaterial

Nu har det amerikanska Nationalarkivet samlat alla sina digitala dokument, bilder och filmer om ufo på en plats. För den ufointresserade finns en del spännande att ta del av men mycket är också en besvikelse.

Av Clas Svahn 

Nationalarkivets ufosamling har kommit till sedan årets amerikanska försvarsbudget antogs av kongressen i USA. Beslutet kom som en följd av den debatt om ufofrågan som pågått i USA under de senaste åren. Det handlar inte om några nya avslöjanden eller offentliggörande av tidigare hemligt material utan mer om att allt nu har samlats på ett sätt som gör det lättare att hitta i.

Här finns länkar till Blue Book-projektets dokument och bilder som samlades in av det amerikanska flygvapnet under åren 1952 och 1969 nnan det lades ned efter Condonkommitténs rapport. Här finns också Paul Villas klassiska ”ufo”-bilder och en hel del om det lika klassiska Roswellfallet.

En av Paul Villas starkt ifrågasatta bilder från 1963.

Men det är inte särskilt lättnavigerat och den som tror sig få en lista över allt som har med ufo att göra upptäcker snart att länkarna också leder till en myriad av andra dokument som inte har med ämnet att göra.

US

Ett vanligt besked: Materialet finns inte tillgängligt digitalt.

Sökmetoden är krånglig och en läsare får ta sig in i mappar som är utan koppling till ufo för att sedan söka sig vidare genom att skriva in sökorden i rutan högst upp. För att få upp listor på material ska man klicka på ”Search within this Series”. Men går man sedan vidare stöter man ofta på patrull. Inte sällan möts man av beskedet att just det material man vill se ännu inte finns tillgängligt digitalt.

En stor del av materialet är dessutom dåligt förklarat och blir på det viset inte användbart. Som en serie på 252 radarbilder från Topeka i Kansas från den 1 augusti 1965 och som återfinns i Blue Book-materialet.

US

Radarbilder från en observation i Topeka i Kansas 1965.

Den som går in på länken med svartvita- och färgbilder möts först av en bild på ett amerikanskt trupptransportflygplan över Vietnam 1969 och strax under den ett foto ur Condonkommitténs material.

En salig blandning som det tar mycket lång tid att ta sig igenom. Och svaret på ufogåtan lär nog inte finnas här.

Huvudlänk till samlingarna.

 

Direktlänk till artikeln