X-15

North American X-15 är ett av de mest framträdande amerikanska experimentflygplanen och flög första gången 1959. X-15 slog ett stort antal hastighets- och höjdrekord under 1960-talet. Den 10 mars 1967 sattes hastighetsrekordet med machtalet 6,7. Med raketmotorernas hjälp kunde det nå gränsen till rymden på 100 kilometers höjd. X-15 gav mängder av värdefulla data som senare användes i utvecklingen av nya flygplan och rymdfarkoster.

Redan den 30 april 1962 uttalade sig den amerikanske rekordflygaren Joe Walker om att det fanns okända föremål i rymden. Walker, som hade satt nytt höjdrekord, höll en hastighet av 3.200 kilometer i timmen när hans automatiska kamera registrerade flera okända föremål framför flygplanet.

Bara drygt två månader senare, den 17 juli, var det dags igen. Också den här gången fångades föremålen på film. Under en flygning med det raketdrivna flygplanet X-15 filmade piloten Robert White några cylinderformade föremål. White befann sig på 75.200 meters höjd när händelsen inträffade och det skulle dröja ändå till i december innan Nasa gav offentlighet åt observationen. White själv beskrev föremålen som ”ett papper som virvlade förbi”.

Den mest kände X-15 piloten torde vara Neil Armstrong, som sedemera blev den förste mannen på månen. 2018 är Joe Engle den sista levande piloten i X-15-programmet.

I want to believe

X-Files 

Amerikansk underhållningsserie som använder det paranormala som tema. Svenskt namn är Arkiv-X. Agenterna Dana Scully (Gillian Anderson) och Fox Mulder (David Duchovny) konfronteras i varje avsnitt med oförklarliga händelser. Mulder som den övertygade ET-entusiasten och Scully som den rationella vetenskapsmannen. Serien har blivit omåttligt populär sedan det första pilotavsnittet sändes i USA den 10 september 1993. Serien har skapats av Chris Carter och exporteras numera till ett stort antal länder. Avsnitten spelas in i Vancouver, British Columbia, Canada. Arkiv-X slogan ”The truth is out there” har blivit berömd liksom ”I want to believe” som återfinns på en affisch på Mulders kontor.

wikipedia

X-Flygplan

wikipedia