Aztec

us

Enligt nöjesjournalisten Frank Scully (1892 – 1964) skulle det i mars 1948 ha landat ett flygande tefat i Hart Canyon utanför orten Aztec i nordvästra New Mexico. Scully skrev om händelsen i två kolumner för tidningen Variety och vidareutvecklade sedan storyn i sin bok ”Behind the Flying Saucers” (1950). Man kan säga att den bokskildringen kom att bli en av de första i sitt slag som populariserade och gjorde sensation av ufofenomenet.

Tefatet påstods vara ett cirka 30 meter diskusformat metalliskt föremål, en av fyra tefat som vid tidpunkten skulle ha landat eller kraschat på olika ställen i Amerika enligt Scullys källor. Vid landningsplatsen i öknen utanför Aztec skrev Scully också att man funnit sexton döda varelser och att forskare och myndigheter spekulerade kring att de eventuellt kom från Venus.

Historien bakom landningen hade Scully fått från en bekant vid namn Silas Mason Newton. Newton i sin tur hänvisade uppgifterna till en mystisk forskare, en ”Dr Gee”, som varit involverad i myndigheternas uppstädning av fyndplatsen.

I mitten av 1950-talet avslöjades dock Silas Newtons uppgifter som uppdiktade. Newton och hans kompanjon Leo A. Gebauer visade sig vara kända bondfångare vilka i början på 1950-talet försökt kränga tekniska apparater i trakten kring Aztec, uppfinningar man menade kunde upptäcka guld eller olja i marken men som egentligen var värdelösa. Teknologin påstod Newton kom från utomjordisk teknik, därav orsaken till att han och hans medsvindlare ljugit ihop en historia om att ett tefat landat utanför Aztec. Motivet var att svindla till sig pengar. Duon blev också dömda för bedrägeri.

På 1970-talet återupplivades dock skrönan, bland annat i samband med spekulationerna kring Roswellkraschen. En del amerikanska ufologer började då fundera om det kanske trots allt fanns någonting bakom tefatslandningen som amerikanska myndigheter försökte dölja. Bland annat kom ufologerna William Steinman och Wendelle Stevens ta bluffen på allvar i och med utgivningen av deras bok ”Ufo Crash at Aztec” (1986).

På senare år har ett FBI dokument, kallat ”Hottel memo”, lagts fram som bevis för att amerikanska myndigheter mörklagt vad som egentligen hände i Aztec. FBI har i sin tur avfärdat de uppgifterna och påpekar att vad det pm:et endast gör gällande är att en FBI-agent vid namn Guy Hottel år 1950 uppmärksammade ett rykte om ett tefat landat i öken som han läst om i en tidningsartikel. Det var ett tips som byrån vid tidpunkten överhuvudtaget inte valde att följa upp eller utreda vidare. FBI har även vederlagt påståendet att pm:et någonsin skulle ha varit sekretessbelagt.