Vansbro 1968 - Störtade ett okänt objekt i Upprämen?

Clas Svahn

Händelsen på sjön Upprämen sydväst om Vansbro blev snabbt en riksangelägenhet med tv, radio och tidningar på plats. Mycket snart kom också militär personal till platsen sedan den larmats av hemvärnsmannen Axel Olsson som tagit kontakt med försvarsområdesstaben, Fo 53 (inom nuvarande I13:s område i Falun) som i sin tur i ett telex meddelade milostaben i Karlstad.

I ytterligare ett telex den 4 april 1968 meddelade milostaben att man tänkte undersöka platsen eftersom det fanns risk för att vaken kunde ha orsakats av, som det står i telexet, "främmande eller okänd materiel eller av explosiv materiel tillhörande krigsmakten". Men trots helikopterspaning och dykningar fick man ge upp utan att ha funnit orsaken till någon av vakarna. Samtidigt som de militära undersökningarna i Upprämen tog fart sökte man också i två isvakar i Hedfjorden, en utbuktning till Dalälven, 15 mil längre norrut. Vakarna liknade den i Upprämen och hade upptäckts den 5 april.

Åke Hermansson är en av dem som minns militärens sökande i Upprämen.

- Någon dag efter det att vaken hade upptäckts så blev jag kontaktad av överste Curt Hermanson som undrade om vi kunde hjälpa till med något nere vid sjön. Eftersom vi hade stora skogsmaskiner så frågade han om det var möjligt för oss att komma dit och göra en insats. Vad vi skulle göra fick vi inte veta.

- Men dagen efter ringde han återbud. "Det blir inget", var allt han sa.

Senare samma sommar, troligen i juni månad, kunde Åke Hermansson och flera andra personer runt sjön se och höra stora vertolhelikoptrar som flög över Upprämen. Lokalbefolkningen misstänker nu att militären trots allt hade hittat något på botten av vaken men velat hemlighålla det. Några menar att det kan vara en tappad bomb från ett svenskt flygplan, andra spekulerar i att det rör sig om en spionsatellit.

- Jag har svårt att tro på någon av dessa teorier men man kan inte garantera allt här i världen, säger överste Curt Hermanson som ledde inledningsfasen av undersökningen vid Upprämen, men som i dag har gått i pension.

Curt Hermanson menar också att alla korten lades på bordet och att allmänheten inte har förts bakom ljuset.

- Jag fick aldrig några order om att vårt arbete skulle ske under sekretess eller att vad vi kom fram till skulle vara hemligt, säger han. Sedan Curt Hermanson konstaterat att vaken var så pass intressant att den borde undersökas överflyttades ansvaret för utredningen till försvarsstabens luftförsvarsavdelning.

I dag, mer än 30 år senare, är situationen densamma. Från militärledningen säger man sig inte känna till några fynd. I ett brev daterat den 10/12 -97 till ordföranden i Malungs Finnmarks byalag, Tord Bergqvist, skriver ÖB Owe Wiktorin att "inga föremål hittats på isen och att bottenundersökningar har genomförts utan att något ovanligt har upptäckts". Det finns heller inga anteckningar om att svensk radar skulle ha registrerat något ovanligt under den aktuella tiden. Men byalaget nöjer sig inte med detta. Redan nu i juli kommer privata dykningar att genomföras i sjön.

- Jag tror inte att militären har berättat allt i brevet, säger Tord Bergqvist. Nu får vi se vad dykningarna ger. Dykningarna genomförs den 11 och 12 juli i år (1998).

- Vi har gjort allt vi kan för att försöka hitta den exakta platsen för vaken och nu tror vi att vi vet precis var den var, berättar Börje Hellsing som är en av männen bakom de privata dykningarna. Finns det något där så ska vi hitta det.

Rapporter från dykningarna den 11 juli 1998

12.17 gick dykarna ner och de ska försöka att lokalisera en fem centimeter tjock hinna på botten.

12.55 kom dykarna upp. De rapporterar att de har hittat lite sten på botten. Mer information i nästa rapport om tio minuter.

13.10 rapporteras det att dykningarna sker på rätt ställe. De såg samma fenomen på botten som de gjorde 1968. Nästa rapport 15.00 pga massmediauppbåd.

14.55 meddelas att dykarna har varit nere en gång till, men dyn var för djup för att de ska kunna se någonting. På platsen finns nu 25 personer, journalister, dykare och andra intresserade.

16.50 meddelas att dykarteamet har åkt ifrån platsen eftersom de inte kan finna någonting i dyn utan en metalldetektor. Ett brev kommer att skrivas till Överbefälhavaren angående säkerheten. Andreas Ohlsson från UFO-Sverige kommer att börja intervjua vittnen som kan bekräfta att militären letade efter objekt i sjön 1968.