Att undersöka UFO-gåtan - en historik

Att undersöka UFO-fenomenet handlar inte bara om att samla in rapporter, kontrollera med flygledare och astronomiska observatorier eller på annat sätt försöka kartlägga om det observerade har någon fysisk orsak i den objektiva verkligheten. Flera undersökningar genom åren visar att fenomenet är starkt förknippat med de människor som ser det och de som undersöker det.
50 år med de flygande tefaten

Eftermiddagen den 24 juni 1947 var solig och klar när privatflygaren Kenneth Arnold lyfte från Chehalis mot Yakima i staten Washington i nordvästra USA. Arnold, som var ägare till en firma som sålde brandsläckare, hade bestämt sig för att söka efter ett militärt transportplan som försvunnit någonstans bland de otillgängliga Kaskadbergen. En belöning på 5.000 dollar lockade.
Dagarna innan tefaten kom

För femtio år sedan inleddes tefatseran då Kenneth Arnold observerade en formation "flygande tefat" över Kaskadbergen den 24 juni 1947. Men dagarna före inträffade något kanske ännu märkligare. I den här artikeln följer vi fallet Maury Island. Följ med och förundras.

#verklighetenbakom 

Händelserna i Vallentuna

Det som inträffade i norra Vallentunaområdet koncentrerades till ett några kvadratkilometer stort område med få hus och många fält. Militär och privatpersoner kämpade för att försöka lösa gåtan. Och radio, teve och tidningar rapporterade.

Exakt hur många iakttagelser av märkliga fenomen som gjordes vet ingen säkert, men 76 rapporter från 31 personer finns registrerade i de sammanställningar som gjordes. Några exempel: En bonde i Vaxtuna såg ett orangefärgat klot som verkade skicka strålar mot marken och blev själv träffad av en. I Ormsta såg en byggmästare och hans son ett klot som med ryckiga rörelser gick mot norr. Från Granby gård sågs flera lysande föremål röra sig över himlen.

Tidningsrubriker som ”Vad är det som pågår i Markim?”, ”Rapporterna samstämmiga” och ”Jag åkte med rymdfolket” speglade mystiken. 

 

#verklighetenbakom
 

Händelserna vid Djatlovpasset

En kylig februarinatt 1959 omkom nio ryska studenter när de var ute på en skidexpedition i södra Uralbergen. Efter att en räddningsstyrka funnit deras övergivna tält på en otillgänglig bergssluttning hittas så småningom kropp efter kropp.

 

Läs mer!

 
Järtecken, drakar och himlafenomen

Fenomen på himlen är inget som bara tillhör vår tid. Ovanliga ljussken, föremål och illavarslande järtecken har av allt att döma synts i alla tider. Det som under slutet av 1900-talet tolkas som besökande rymdskepp beskrevs som drakar och tecken från Gud av människorna på 1500-talet. Här berättar Fortean Times svenske korrespondent Sven Rosén och UFO-Aktuellts Conny Ljung om historiska himlafenomen.
Legenden om Betlehemsstjärnan

Vad var det för tecken i skyn som ledde de vise männen till Jesusbarnet?
Luftskeppsvågen i USA 1896-97

År 1896 och 1897 rapporterade tusentals människor i ett stort antal stater i USA att de såg luftskepp när de tittade upp mot himlen. Farkosterna var cylindriska eller cigarrformade och drevs med propeller.
Miraklet vid Fatima

Låt oss återvända till början av seklet, till en sommardag 1915. Det är mitt under brinnande världskrig, då en ung bondflicka, åttaåriga Lucia Abobora, vallade får tillsammans med några andra barn nära den lilla byn Aljustrel inte långt från Fatima i Portugal. Lucia och de flesta andra i byn hade mycket liten kontakt med städerna runt omkring och läskunnigheten i byn var mycket låg. Snart skulle lugnet i byn förbytas i kaos.
Profeten Hesekiels syn

Profeten Hesekiels "syn", som återges i Bibeln, har av många tolkats som en UFO-iakttagelse. Flera författare har publicerat teorier som starkt färgats av sin egen samtid. Vad som egentligen utspelade sig på stranden till floden Kebár i Kaldeen för mer än 2.500 år sedan får vi troligen aldrig veta.
Rykten om rysk UFO-krasch

Den brittiske ufologen Philip Mantle har på senare tid intresserat sig särskilt för UFO-aktivitet i det forna Sovjetunionen. Med hjälp av den ryske journalisten Anton Anfalov har han kommit ett fall på spåren som i stora delar liknar den berömda Roswell-incidenten.
Spökflygarens vinter

I rykande storm, dimma och snö sågs de mystiska flygarna komma. Ingenting verkade hindra dem. Ibland landade de på någon otillgänglig fjälltopp som egentligen inte gick att landa på. Deras ljus syntes över hela norra Sverige, Finland och Norge. Det var vintern 1933/34 – "spökflygarnas" vinter.
Spökraketer över Sverige

Femtio meter från stranden av sjön Kölmjärv, 24 kilometer väster om Överkalix i Norrbotten kan ett mystiskt föremål ligga nedbäddat i gyttjan sedan drygt 50 år. I tre veckor sökte militären genom varje meter av sjön med metallkänsliga instrument men utan resultat. Sjöns dyiga botten gjorde arbetet mycket svårt.

#verklighetenbakom

Spökraketerna – den största gåtan

US

Det är svårt att säga exakt när den första observationen av en spökraket gjordes. Men kanske kan man sätta datumet till den 21 maj 1946 då två oberoende personer som befann sig i Stora Mellösa utanför Örebro rapporterade till polisen att de sett ett raket- eller zeppelinarliknande föremål flyga över himlen. Det ena vittnen tyckte sig se ett par korta vingar medan det andra inte såg några alls. Den 28 maj använde Aftonbladet för första gången ordet ”spökraket” i en rubrik och efter det började begreppet att få spridning.
Svenska rapporter ur finska arkiv

I Sverige rapporteras det in flera hundra observationer varje år. Men det finns fler rapporter - de som av olika anledningar rapporterats in till utländska UFO-föreningar. Här är några som har rapporterats in till den finska UFO-organisationen Suomen Ufotutkijat ry.
Två tusen år av UFO-observationer

Okända föremål i skyn har observerats i alla tider och i alla länder och är ingenting nytt för 1900-talet. De kanske tidigaste avbildningarna av föremål som liknar dagens UFO-fenomen finns inristade på en klippa i Hunanprovinsen i Kina.
UFO - en kort historik

UFO, förkortning för engelskans Unidentified Flying Object, "oidentifierat flygande föremål", ibland även kallat flygande tefat i betydelsen utomjordiskt rymdskepp. Förkortningen infördes av amerikanska flygvapnet i början av 50-talet. Som UFO betecknas de iakttagelser av fenomen/föremål på himlen som trots en noggrann undersökning inte har kunnat identifieras.
USO – fenomen under vattnet

Undervattensfenomen förekommer i rapporter långt tillbaka i tiden. Följande händelse i farvattnen kring Indien står att läsa i Nautisk Tidskrift nummer 6 1911. Tre olika observationer av samma fenomen redogörs för. En av beskrivningarna lyder som följer:

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige