Arne Gjärdman - FOA:s UFO-ansvarige 1990–1999

Arne Gjärdman var ansvarig för Försvarets forskningsanstalts mottagning av UFO-rapporter under åren 1990 till 1999. Intervjun här nedan gjordes av UFO-Sveriges Clas Svahn 1990 då Arne Gjärdman precis hade tillträtt Arne Gjärdman har sitt kontor längst bort i en av FOA:s många vindlande korridorer. På bekvämt avstånd från ett för tillfället öde fikarum. När vi träffas är kontoret fortfarande belamrat med lådor, pärmar och papper efter en flyttning. Tiden har inte räckt till för att få ordning på allt. Utanför strålar en pigg vårsol slösande på husets röda väggar.
Gösta Carlsson 1918-2003

Första gången jag träffade Gösta Carlsson var den 6 augusti 1987. Då hade jag skrivit och ringt, tjatat och förklarat varför jag ville träffa honom i åtskilliga månader. Gösta Carlsson var en ikon inom svensk ufologi. Hans möte med en landad farkost i en glänta utanför Ängelholm den 18 maj 1946 var legendarisk. Den nämndes i de flesta ufoböcker och alla kände till hans berättelse. Men ingen hade tidigare gett sig tid att försöka undersöka omständigheterna kring händelsen.K. Gösta Rehn 1891-1989

K. Gösta Rehn var, med sina djupa kulturella rötter, en i många hänseenden ovanlig själ bland svenska ufologer och UFO-intresserade. Håkan Blomqvist, medarbetare i Arkivet för UFO-forskning, har följt Rehns liv och erfarenheter, och tecknar här ett porträtt av en person som genom sitt starka engagemang kom att prägla den svenska UFO-rörelsen under flera årtionden.Håkan Blomqvist var själv, i början av 1970-talet, aktiv inom såväl UFO-Sverige som new age-rörelsen i Stockholmstrakten, men har de senaste åren skarpt kritiserat och omvärderat new age, antroposofin, ockultismen och den oseriösa delen av UFO-rörelsen. Från denna skeptiska utgångspunkt gör han nu också en historisk omvärdering av Rehns liv och insats för ufologin.
Kontakt: Carl Sagans testamente

En rytmisk signal bryter det gråa bruset från universum. Det enorma radioteleskopet svänger långsamt runt sin axel för att hålla ljudkällan kvar i fokus. Envist upprepas melodislingan. För att tystna. Och starta igen. Detta är vad Eleanor Arroway har väntat på hela sitt liv. Vi är inte ensamma i universum! Någon där ute berättar att intelligent liv inte är begränsat till jorden. Någon har överbryggat de enorma kosmiska avstånden genom att skicka ett budskap till alla som kan lyssna. Signalen kommer från en planet runt stjärnan Vega, 26 ljusår från jorden. Och inuti signalen döljs ett budskap som blir en utmaning till hela mänskligheten.
Nick Pope - Hennes Majestäts UFO-expert

- Jag tror inte att det engelska försvarsministeriet vet sanningen om UFO-gåtan. Nick Pope borde veta. Under åren 1991 till 1994 fungerade Nick Pope som brittiska försvarsministeriets ansvarige utredare i UFO-frågor. På hans bord hamnade rapporter från både allmänhet och militärer. 1996 gav han ut en bok med titeln "Open Skies, Closed Minds" där han presenterade sina teorier om fenomenet. UFO-Aktuellt träffade Nick Pope när han besökte UFO-Sveriges internationella konferens i Göteborg samma år.
Professor Mack är säker: De små grå är här

Dr John E Mack, professor i psykiatri vid Harvarduniversitetet har bland annat skrivit boken "Abduction", vilken på svenska fått titeln "Bortförd". Sommaren 1995 var Mack på föreläsningsturné i Europa. UFO-Sveriges Tin Vankerkom intervjuade honom i samband med turnén.

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige