2002 - Ljusfenomen var meteor

Klockan 22.22 lördagen den 6 april 2002 kunde stora delar av södra Tyskland runt storstaden München ett stort lysande föremål som for fram över himlen.
Australiens Min Min-ljus kan ha fått sin förklaring

Min Min-ljusen lockar stora skaror turister ut till den australiska ödemarken. Märkliga ljus som hänger över horisonten och som hittills undgått alla förklaringsförsök. Men kanske är en australisk forskare nu hemligheten på spåren.
Färgrika himlapelare

Det kunde vara en scen tagen ur "Star Trek". Räddningsexpedition jorden har startat. Fredliga styrkor från "Enterprise" är på väg ned. Men platsen är Vällingby och någon Scotty är inte synlig. Det som strålas ner är bara vanliga fotoner (ljuspartiklar) i lätt kollision med kylslagna iskristaller.
Iridiumsatelliter blänker i skyn

En typ av kommunikationssatellit har sedan slutet på 1990 talet blivit ett vanligt misstolkningsfenomen på natthimlen.
Jämtländsk ljusshow var åska

När Görel Andersson i Döviken tittade ut genom fönstret trodde hon att atomkriget hade kommit. Stora ljusexplosioner lyste upp den stjärnklara himlen. Tio sekunders mörker följt av en ljudlös ljusblixt. Inne i blixtarna rörde sig mörka klot och pelare. Timme efter timme fortsatte skådespelet.
Klotblixten och UFO-fenomenet

Kan det vara så att UFO-fenomenen till en del kan förklaras med ett annat, mycket lite utforskat naturfenomen - klotblixtfenomenet? Beskrivningar av UFO-fenomenen liknar ofta kulblixtar. Rapporter om ljusklot med ryckiga rörelser och utan ljud är inte ovanliga.
Mänsklig perception – En ofrånkomlig faktor

Mänskliga tolkningar och vittnespsykologi är något som är oundvikligt att stöta på inom ufologin. I regel så kommer de personer som arbetar med att undersöka rapporter i kontakt med de här delarna redan i ett tidigt läge. Men hur förhåller sig egentligen aktivt engagerade inom ämnet till de här aspekterna?
Minnen, vittnespsykologi och hypnos

Mycket av det vi i dag vet om observationer av och närkontakt med UFO-fenomen, samt andra svårförklarliga fenomen inom till exempel parapsykologins och religionens område, känner vi bara genom ensamma vittnens berättelser av ofta mycket känsloladdade upplevelser.
Misstolkade molnformationer

Moln kan ibland anta former som får dem att likna UFO-fenomen. Speciellt diskusformade så kallade linsmoln kan orsaka misstolkningar och flera exempel på linsmoln återfinns som "UFO-bilder" i böcker och tidskrifter. Den vackra bilden här intill togs av en släkting till den i Sverige bosatte Dumianidis Nikolaos på väg från Tyskland till Grekland i augusti 1996. Planet befann sig över molnen när det underliga molnet dök upp som hatten på en jättelik svamp. En säregen formation, men inte unik.

 

 #Verklighetenbakom

UFO-Sverige

Mysteriet på månens baksida

Ljudet påstås låta som det kommer från en annan värld. Vilket kanske inte är så konstigt. För besättningen i månlandaren och kommandomodulen på Apollo 10, den sista färden innan månlandningen skulle genomföras i juli 1969, befann sig på månens baksida och visste inte vad de skulle tro.

Läs mer!

 

UFO-ballonger

UFO-ballonger är ett slags varmluftsballonger i mindre format som har blivit allt populärare i Sverige och därmed också ett allt vanligare misstolkningsfenomen. Kring nyåret 2001/2002 rapporterades ballonger från ett tiotal orter i Sverige.

 

Läs mer!

 

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige