1950 Anundsjöstenen – ett olöst mysterium

I byn Norrböle, Anundsjö i norra Ångermanland inträffade i juli 1950 en egendomlig UFO-händelse, som lämnade efter sig ett fysiskt spår i form av en stenliknande klump. Trots undersökningar vid flera laboratorier har det inte gått att med säkerhet fastställa dess ursprung.1956 Metallbiten från Väddö

Alla som har hållit den i sin hand är överens. Den är ovanligt tung för sin storlek. Den mörka metallbiten med tydliga ritsor från ett diamantborr har engagerat ufointresserade i snart 40 år. Men var kommer den ifrån? Och vad består den egentligen av?
1957 Diskusarna svängde framför polismannen

Plötsligt skrek Karin Åkerberg till. Ett diskusliknande föremål kom rusande mot stranden med hög fart. En bit längre bort stod hennes man Ernst böjd över bilmotorn. Tillsammans kunde de båda se hur den ljusa farkosten lade sig i en kraftig sväng och försvann. Strax efter kom ytterligare ett föremål...

 

 

 

Gideon Johanssons närkontakt i Mariannelund

Fallet Gideon Johansson var på 1970-talet riksorganisationen UFO-Sveriges "paradfall". Gideon deltog vid den första riksstämman i Motala 1970 och berättade då om sina upplevelser. Gideons observation av ett landat UFO på en gata mitt i Mariannelund var ett av huvudnumren på UFO-expon på Köpings museum, besökt av tiotusentals svenskar i slutet av 70-talet. Johanssons berättelser har publicerats dussintals gånger i böcker, tidskrifter och tidningsartiklar och har översatts till flera andra språk. Gideon själv avled 1981 men vi har ändå lyckats pussla fram nya, intressanta uppgifter i fallet som leder till frågan: Vad hände i Mariannelund hösten 1959 och vad såg egentligen Gideon Johansson? Anders Liljegren på Arkivet för UFO-forskning i Norrköping har undersökt händelsen.

 

Läs mer!

 
1959 Svaret vilar ännu på Kärnsjöns botten

Klockan kvart över nio på morgonen den 3 juni 1959 stördes friden runt Kärnsjön i mellersta Bohuslän. Ett grått, avlångt föremål störtade med stor hastighet ner i vattnet. Röjdykare sökte efter föremålet men utan resultat.
1968 Landade ett okänt föremål i Vänga?

Den 1 juni 1968 hittades ett mystiskt märke i marken vid en sommarstuga i Vänga norr om Borås. Marken verkade bränd och det hittades rester av en illaluktande vätska. Laboratorietester har inte kunnat ge svar på vad det var för sorts vätska. Rune Rydebrandt i UFO-Göteborg ledde en undersökning av fallet.
1970 Paukijärvi - Piloter såg fenomen

Observationer av oidentifierade föremål i vårt luftrum görs inte bara från marken. Då och då kommer också rapporter från erfarna piloter som under sitt arbete har mött fenomen som de inte kunnat förklara. I den här artikeln tar vi upp två vitt skilda fall. Det ena, från 1953, inträffade i dagsljus medan det andra inträffade under mörker nästan 20 år senare.
1979 Observatörer chockades och fick brännskador

Ett av de få UFO-fall i Sverige där en inblandad person blivit skadad av föremålet inträffade i Skåne våren 1979.
1981 Stor cigarr brummade fram över Hällefors

Ett föremål stort som "långtradare med släp" gästade Värmländska Hällefors två gånger inom 75 minuter. Det kom från norr i trädtoppshöjd och försvann söderut. Sedan återkom det från samma håll som första gången och cirklade över samhället. Det var många som såg föremålet, och händelsen bevittnades även av ortens polischef och en kollega till denne. Någon militär- eller civil flygverksamhet pågick inte i området.
1986 Stensbo - Missil över väsman sågs av två fiskare

Händelser där märkliga föremål har observerats flyga fram över svenska sjöar är inte ovanliga. UFO-Sverige har en rad sådana observationer i sitt arkiv.
1987 Okänt föremål brände kvinna

Makarna Karin och Rune Lagerstrand hade bara hunnit sova ett par timmar när de väcktes av att hunden och katten var oroliga och ville ut. Men strax efter att de hade släppts ut ville de båda husdjuren in igen. Klockan var nu omkring ett på natten torsdagen den 31 december 1987 och vi befinner oss i byn Bispberg utanför Säter i södra Dalarna.
1990 Kode - Puffande drake över gravfält

Klockan var 02.30 den 4 augusti 1990 när de två ungdomarna, som tagit en promenad ner till Ingetorpssjön i Kode, fick se ett ljussken en bit bort mellan träden.
1993 Norrtälje - Diskusformat föremål över Yxlan

En av de många intressanta dagsljusrapporterna som UFO-Sverige fått in under 90-talet inträffade norr om Yxlan och Blidö i Norrtälje skärgård. Händelsen kom till UFO-Sveriges kännedom genom FOA dit observatören, vi kan kalla henne för "Anna Persson", vänt sig ett par dagar efter händelsen.
1996 Boarum - Fyra personer såg klassiskt tefat

En märklig UFO-händelse inträffade i norra Småland den 21 augusti 1996. Det var tre vuxna i trettioårsåldern och en pojke på nio år som var vittne till ett ovanligt flygande föremål.
1996 Nås - Flygande man skrämde två

Ur ljuset framträder konturen av en människa klädd i hjälm och rymddräkt. Han sitter i en stol och håller i en spak med höger hand. Stolen svävar fem meter över den lilla skogsvägen. Den intensivt lysande figuren närmar sig två vittnen i en sicksack-rörelse tvärsöver vägen. Observatörernas iakttagelser skiljer sig emellertid åt i ett väsentligt avseende. Bara den ena kan urskilja varelsen i det skarpa skenet.
1996 Södermanland - Grönt ljusklot liknade ägg

Den 17 januari 1994, kl 19.30, iakttogs ett ovanligt ljus en bit från vägen mellan Södertälje och Nynäshamn. Mary Long-Broman, 46, kom körande längs väg 225 med sonen Jimmy i framsätet och tre av hans kompisar i baksätet.
1997 Linköping - Cigarr utan vingar

Klockan var 09.04 fredagen den 19 september 1997 när 31-årige Tony befann sig utanför sin bostad nära Universitetssjukhuset i Linköping. Det han fick se var något utöver det vanliga.
1997 Uddevalla - Föremålet försvann i tomma intet

Följande berättelse får nog anses sortera under facket "klart udda händelser". Den inträffade den 19 juli 1997 i Västra Laneberg någon mil väster om Uddevalla.
1998 - Få bra rapporter när UFO-Sverige slog rekord

Under 1998 kom det in 522 rapporter till UFO-Sveriges rapportcentral, vilket är rekord. Liksom tidigare år är det en blandning av enkla misstolkningar och svårförklarade dagsljusobservationer. Här ska vi försöka ge en bild av hur en del av dessa iakttagelser såg ut som nådde rapportcentralen.
1998 Hagfors - Två cigarrer hängde i luften

- Det konstiga var att de hängde still på himlen så länge. Och när de gav sig av lade de sig på sidan och bara stack iväg6 september 2015 - Ovalt föremål passerade över Åkers styckebruk

I UFO aktuellt nr 3/2015 nämnde vi i en preliminär sammanfattning en observation som gjordes över Åkers Styckebruk den 6 september 2015. Undersökningen av observationen är idag färdig och dokumentationen har kompletterats. Vi ska här ge en mer utförlig redogörelse av fallet i fråga och de efterföljande undersökningarna. Men innan vi går in på rapportcentralens undersökningar så ska vi återigen beskriva observationen som alltså inträffade den 6 september förra året.

 

 #Verklighetenbakom

UFO-Sverige

Ante Jonssons möte på vintervägen

Händelserna kring Ante Jonsson och hans närkontakt är välkända för varje ufointresserad. Under många år har han varit Sveriges mest kända kontaktperson, möjligen med undantag för Gösta Carlsson i Ängelholm.
Backsjön - Militärer letade efter störtat föremål

Vad var det egentligen som slog ned i den 13 meter djupa Backsjön norr om Arvika i Värmland? Ett föremål med små vingar, säger vittnena. Ingenting alls, säger militären som letade i flera veckor.
Det var sent på eftermiddagen den 27 juli 1999 som flera personer runt Backsjön utanför Gunnarskog såg hur ett avlångt föremål störtade ned från himlen. Några av observatörerna menade sig också ha sett små vingar sticka ut från den omkring tre meter långa kroppen. Föremålet slog ned med ett plask och en vattenkaskad kastades upp.
Bergsbyn 1994 - Skiva skrämde pojkar

Två unga pojkar från Bergsbyn var ute på ängen nedanför den ene pojkens bostad och lekte med en hemmabyggd go-cart. Plötsligt flög ett okänt ljussken förbi dem på bara några meters håll. Platsen där det hela inträffade ligger bara 600 meter från det kärr där en "UFO-landning" tidigare ägt rum.
Flygande tefat över Björkvik

I södra delen av Södermanland, invid sjön Yngaren, ligger det lilla samhället Björkvik. Denna natursköna ort med cirka 1.500 invånare tillhör Katrineholms kommun. Den 11 oktober 1994 var jag inbjuden att hålla ett föredrag om UFO-forskning, arrangerat av Studieförbundet Vuxenskolan i Björkvik. Ett trettiotal intresserade mötte upp vid Björkviks skola. Det visade sig att flera av åhörarna observerat UFO i Björkvik eller trakterna däromkring. Intresset för frågan var stort och föredraget resulterade senare i en studiecirkel i Vuxenskolans regi.
Historien om de tre kloten

Klockan var halv tre på natten när den stora gårdsplanen plötsligt fylldes med brandbilar och polis. Gårdens folk hade snart vaknat av uppståndelsen och kom ut och undrade vad som stod på. Man fick veta att några brinnande föremål från rymden hade ramlat ner på en åker strax intill. Strax efter anlände en representant för pressen och de följande dagarna cirkulerade historien i både teve, radio och tidningar.
Juli 2013 - Diskus formad farkost kan ha landat i Hammarstrand

Den 27 juli 2013 inträffade en mycket egendomlig observation vid Fångsjöbacken längs väg 87 nästan på vid länsgränsen mellan Jämtlands län och Västernorrlands län. Observationen innefattade inte bara ett egendomligt föremål utan även misstänkta brännskador uppdagades på ett antal stenar på platsen samtidigt som observatören upplevde både ögonskador och störningar på bilradion efter och i samband med observationen.
Lågt flygande cigarr över Holmträsk ännu oförklarad

Vad var det för långsmalt föremål som passerade över byn Holmträsk i januari 2004? Trots undersökningar av både försvarsmakten och UFO-Sverige har det inte gått att identifiera.
Martebo - Nya ljusfenomen på Gotland

Vid ödetorpet Knutstorp, Martebo socken på Gotland, sägs konstiga ljus visa sig. Ljusen kring Knutstorp har setts minst lika länge som torpet existerat. Under flera år har Inga-Lill Wallin besökt platsen i ett försök att bringa klarhet i fenomenet. I oktober 2001 var hon åter på plats tillsammans med flera av UFO-Sveriges fältundersökare.
Marteboljuset

Ljuset på Martebomyr är ett fenomen som är känt sedan början av 1900-talet. Fenomenet består av ett ljussken som sägs vandra utmed en rak grusväg. Ibland syns ljuset även vid kanalen som korsar vägen Martebo ligger cirka tre mil norr om Visby.

 

 #Verklighetenbakom

UFO-Sverige

Mysteriet med kristallcirkeln

Eller Vikernfallet som ufointresserade kanske känner det mer som. Fenomen i naturen kan vara mycket fascinerande och i detta speciella fall är ovanliga cirklar eller hål i isen en av komponenterna. Hålen liknar ofta dem som en pimpelfiskare borrar upp medan cirklarna är betydligt större och formas på istäckets ovansida. Som så många andra udda fenomen är de dåligt dokumenterade och svåra för en forskare att undersöka.
Mystiska spår efter möjlig landning

När ett föremål landar på marken blir det märken efter det. Ett fysiskt bevis för att något faktiskt varit där. En enkel princip som också borde gälla UFO-fenomen. Men som så ofta när det gäller UFO är saker och ting inte alltid så enkla. En händelse vid sjön Anten ger många anledningar till eftertanke.Mystiskt ljus över Moskojärvi

Den första svenska bilden av ett oidentifierat föremål fotograferat med en mobiltelefonkamera togs den 12/10 2003. Föremålet syntes klockan 01.08 över sjön Lismajärvi utanför Moskojärvi, fyra mil norr om Gällivare. Fotot visar ett starkt ljus mot en mörk bakgrund.
Nybrofallet

Kvällen den 19 juli 1994 var varm som många andra kvällar denna sommar. Vid 22-tiden satt Eva Höglund på sin balkong i bostaden i Nybro och tittade mot himlen. De här kvällarna var det nog många som funderade över kometkollisionerna på Jupiter som pågick, och som visades på TV.

Pojke mötte varelser utanför Villhelmina

Den 12 juli 2016 genomförde UFO-Sverige en ovanlig expedition till norra delen av landet. Under två dagar försökte en grupp från föreningen att lokalisera ett föremål som en observatör sa sig ha grävt ned där mer än 50 år tidigare. Ett föremål från ett okänt flygande föremål. 
Stjärnhov 1970 Surrande skiva flög över vägen

I Arkivet för UFO-forsknings pressklippsamling och rapportarkiv finns stora mängder notiser och kortfattande anteckningar om äldre UFO-fall i Sverige. Eftersom jag nästan dagligen arbetar med materialet ser jag vilket stort arbete som ligger framför svenska UFO-forskare.
Svensk general jagade UFO över Bråviken

I mitten av 40-talet jagade svensk militär ett UFO över Bråviken norr om Norrköping. En av piloterna blev sedan flygvapenchef. Men själv vill han inte kännas vid händelsen.

Den 21 april 1967 intervjuades dåvarande chefen för flygvapnet, general Lage Tunberg, i Göteborgs-Tidningen, GT. Reportern Monica Frime frågade general Tunberg vad han trodde om alla rapporter om flygande tefat som man kunde läsa om i tidningarna. Monica Frime fick följande svar:
Tallåsen 1995 - Starkt ljus skadade kvinna

Ljus i en eller annan form verkar ha en helt avgörande betydelse för UFO-fenomenen. Ofta uppträder ett starkt och intensivt lysande ljus av ett slag som är svårt att beskriva. Det gäller både observationer med varelser och utan. Den enskilt vanligaste observationstypen är just denna: Starkt lysande ljus på himlen eller marken. Vi ska nu titta närmare på några rapporter av det slaget.
Triangelliknande föremål i Brandstorp 20/6 1992

Intervju med observatörerna.
Vansbro 1968 - Störtade ett okänt objekt i Upprämen?

Händelsen på sjön Upprämen sydväst om Vansbro blev snabbt en riksangelägenhet med tv, radio och tidningar på plats. Mycket snart kom också militär personal till platsen sedan den larmats av hemvärnsmannen Axel Olsson som tagit kontakt med försvarsområdesstaben, Fo 53 (inom nuvarande I13:s område i Falun) som i sin tur i ett telex meddelade milostaben i Karlstad.

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige