Jacques Vallée – nyutgåva och poddar

Av: Anders Berglund

Jacques Vallée är ett av de stora namnen inom internationell ufologi. Ofta beskrivs han som en livs levande legend och det inte utan orsak. Ända sedan 1960-talet har astronomen och vetenskapsmannen undersökt och analyserat ufofenomenet och han har hunnit skriva tiotalet böcker i ämnet. Klassiker som Passport to Magonia: From Folklore to Flying Saucers (1969) och Wonders in the Sky: Unexplained Aerial Objects from Antiquity to Modern Times (2010) har blivit obligatorisk läsning när det kommer till att förstå vad ufofenomenet kan vara.

Aktuell i år är Jacques Vallée med nyutgåvor av sina dagböcker. Det är ganska unika verk för att komma från en vetenskapsman, eller ufolog för den delen. I de tjocka böckerna, som hunnit bli tre stycken, kan man följa Vallées arbete och liv i kronologisk ordning. Från barndomen i Frankrike och utbildningen i astrofysik på Universitetet i Lille, till flytten över Atlanten 1962 och mötet med den amerikanske ufologen J. Allan Hynek. De två kom att bli som ett slags radarpar på 70-talet och tur var det för ufologin. Tillsammans kunde de stöta och blöta olika teorier som försökte förklara vad ufofenomenet var och på så sätt, samt genom kontakter inom akademin och militärförsvaret, bli klokare på mysteriet.

Efter att ha läst Vallées memoarer förstår man varför Jacques varit ufogåtan nyfiken nästan hela sitt liv. Hur ämnet greppade tag i honom slår han fast i titeln. Det är ’Forbidden Science’ – förbjuden vetenskap! Där andra astronomer inte brydde sig eller vågade bry sig, antog Vallée utmaningen att ställa obekväma frågor. Han ville veta vad det var som folk över hela världen egentligen såg på himlen? Vallée är en av de allt för få vetenskapsmän som personligen intervjuat observatörer och gett sig ut i verkligheten för att undersöka ufoobservationer på plats på fältet. En grundläggande vetenskaplig metod som den 78-årige Jacques Vallée fortfarande håller på med aktivt hemma i San Fransisco.

Vallées serie memoarböcker finns att inhandla hos allehanda nätbokhandlare, men för att göra ufosaken en tjänst, handlar man antikvariska exemplar på AFU Shop

 

Forbidden Science 1: A Passion for Discovery, The Journals of Jacques Vallee 1957-1969

 

Forbidden Science 2: California Hermetica, The Journals of Jacques Vallee 1970-1979

 

Forbidden Science 3: On the Trail of Hidden Truths, The Journals of Jacques Vallee 1980-1989 

Aktuellt under september månad 2017 är även två amerikanska poddar där Jacques Vallée medverkar i intervjuer.

I poddcasten Skeptico – Science at the tipping point från den 19 september intervjuas Vallée om sina dagböcker vars tidsfång spänner flera decennier. I podden berättar han också om den gången Uri Geller ville göra ett experiment med honom. 

I poddcasten The Grimerica Show från den 15 september kan man höra om vad Jacques Vallée tala om hur undersökningen av ufofenomenet förändrats genom åren och vad han pysslar med idag. Intervjun börjar ungefär 35 minuter in i avsnittet.