Historien om Howard Menger

Håkan Blomqvist

Den 13 september 1958 samlades mer än sex tusen personer på en lantgård - Swiftstream Farm - strax utanför Lebanon, New Jersey, USA. Mängder av journalister, radio- och tv-reportrar hade anlänt för att bevaka "The First East Coast Interplanetary Spacecraft Convention". Ansvariga för detta väldiga tefatskonvent var det kontroversiella paret Howard och Connie Menger.

Konventet varade under två dagar där Howard Menger var den stora huvudattraktionen. Han visade foton och filmer på flygande tefat och berättade om sina möten med rymdmänniskor.

Att allmänheten strömmade till i sådana mängder berodde mycket på den kände radioreportern Long John Nebel från New York. Nebel hade specialiserat sig på att intervjua udda personer i sitt populära nattliga radioprogram som gick ut över mer än tjugo stater. Menger blev en ofta återkommande gäst i programmen och därmed något av en kändis och kultfigur.

Enligt boken "From outer space to you" (1), som Gray Barker publicerade 1959, började Mengers tefatskontakter på allvar redan i juni 1946 när han besökte sina föräldrars gård i High Bridge, New Jersey. En stark impuls fick honom att ta en promenad till ett skogsområde där han brukade leka som pojke. När han stod vid den gamla lekplatsen och nostalgiskt tänkte tillbaka på sin ungdomstid, fick han plötsligt syn på ett lysande, pulserande föremål som närmade sig fältet i skogen. Snart framträdde en klockformad, metallisk farkost. Den reflekterade solljuset som en spegel när den sakta sänkte sig mot mark en.

"Jag förstod att det här inte var en maskin som var byggd av någon på den här jorden", skriver Menger. "Jag visste inte om jag skulle springa tillbaka till bilen och hämta min kamera, kasta mig på marken eller lämna området så snabbt som möjligt." (2) Den klockformade farkosten landade. Ur en dörröppning klev två män och en kvinna fram. De var klädda i identiskt lika, blågrå uniformer som påminde om våra skiddräkter. Alla var av normal längd, ljushyade och hade långt. blont hår som fladdrade i vinden.

Kvinnan kom fram till Menger och började tala lugnt med honom på engelska. Han insåg att det var samma kvinna som han träffat en gång som tioåring och som då hade givit honom en profetia om framtiden. Kvinnan berättade att de kom från Venus och kontaktade människor över hela jorden. De arbetade ännu så länge i hemlighet eftersom jordmänniskorna var primitiva och fientliga.

Den vackra rymdkvinnan frågade Menger om han ville delta i deras utvecklingsprogram för jorden. Det skulle komma att innebära kontinuerliga kontakter och mycket arbete. Han skulle få ta del av deras teknologi och kultur. Hon förklarade att arbetet skulle kräva en hel del mod eftersom han skulle bli utskrattad och hånad även av sina närmaste vänner. "Du kan hoppa av nu eller när du vill", avslutade kvinnan.

Eftersom Menger kände igen kvinnan och kände förtroende för dessa personer, tackade han ja till erbjudandet. Han fick order att hålla tyst om saken i tio år framåt. Under åren 1946 till 1957 skulle han utbildas av rymdmänniskorna för sitt kommande arbete. Med undantag för att de var mycket vackra såg rymdmänniskorna ut som vilka vanliga individer som helst. De rörde sig fritt i samhället som ett slags femtekolonn.

Ibland hämtades Menger med bil och kördes ut till de olika hemliga kontaktplatserna där tefaten kunde landa ostört. Till en början visste inte ens Mengers fru om kontakterna. Han smög sig ofta ut ensam i natten för ett möte. Ibland hörde han en telepatisk röst som meddelade att rymdmänniskorna befann sig vid någon kontaktpunkt.

Rymdmänniskorna berättade att de var i kontakt med vetenskapsmän, militärer och politiker från alla delar av världen, allt i syfte att hjälpa jorden i ett kritiskt skede i utvecklingen. Menger påstår att han fick åka med i tefaten vid ett flertal tillfällen. Han förvånades över att metallen i farkosterna var halvt genomskinlig men ändå så hård. Dessutom kunde man, genom att manipulera det elektromagnetiska fältet, göra farkosterna osynliga.

Menger påstår att han i september 1956 fick följa med rymdmänniskorna på ett studiebesök till deras bas på månen. Där träffade han ryssar, japaner, tyskar med mera som också var på studiebesök. Två amerikaner, en raketexpert och en astronom kände han sedan tidigare. Han tog flera polaroidbilder på månen, bilder som återges i boken men ser allt annat än äkta ut. Kort efter månresan träffade Menger den kvinna som skulle bli hans andra fru, MarIa Baxter. Enligt rymdmänniskorna var hon inkarnerad från Venus för att hjälpa Howard och de hade levt tillsammans i ett tidigare liv.

1958 separerade han från sin fru Rose, efter 17 års äktenskap. Marla (Connie Menger) trodde fullt och fast på Howards upplevelser. Hon hjälpte honom med hans reklamfirma och skrev till och med en mycket romantisk biografi om deras liv tillsammans: "Song of Saturn". (3)

Åtta månader tidigare än beräknat var Menger tvungen att avslöja för allmänheten vad han höll på med. Flera grannar i High Bridge hade observerat tefaten och hans nattliga utflykter. I augusti 1956 fick flera personer bevittna kontakterna på avstånd. Några av grannarna i High Bridge intygade att de sett tefat landa och Menger samtala med piloterna. (4) Menger ställde upp för intervjuer i tv, radio och tidningar. Han for runt hela USA och berättade om bröderna från rymden. Men så plötsligt inträffade något oväntat.

Just som boken "From outer space to you" kom ut i USA 1959 "försvann" Menger. Han slutade hålla föredrag och vägrade ställa upp för intervjuer. Efter cirka ett år kom en mystisk "Mr Lester" fram till Long John Nebel och förklarade att Menger skulle framträda igen. Mannen ville inte avslöja sitt riktiga namn men han fungerade vid flera tillfällen som mellanhand för Menger. Nebel bokade Menger för sin nya tv-show. På kvällen strax före sändningen kom en ovanligt nervös Howard Menger. Han verkade nästan befin na sig i något slags hypnotiskt tillstånd.

De röda ljusen tändes och miljoner tv-tittare väntade att få höra nyheter om bröderna från rymden. I stället framträdde en vag och flummig Menger och förklarade att han hade väl sett några farkoster - kanske - och att berättelserna om resor i tefat kunde ha varit psykiska upplevelser och att mycket av vad han sagt tidigare skulle uppfattas symboliskt. tv-showen blev en katastrof, eller en sensation, beroende på hur man ser det. (5) Kort därefter flyttade Menger till Sebastian, Florida, där han ägnade sig åt familjen och firman.

Vad hade denne försynte amerikan egentligen råkat ut för? På en UFO-kongress i New York 1967 antydde Menger att han varit inblandad i ett Pentagonexperiment och han hänvisade till sin bok som "fact-fiction" (6):

"Jag skrev en bok, From outer space to you, grundad på en verklig upplevelse som jag råkade ut för. Fotografierna skickade jag till en avdelning inom Pentagon. Det dröjde inte länge förrän de hörde av sig och frågade om jag ville delta i ett experiment utifrån vad jag råkat få se. Med upplevelsen som grund skulle jag med deras hjälp och information ge en bild av framtida händelser, presentera ett futuristiskt panorama. (Jag antar att de insåg att enda sättet att få mig tyst och samarbeta var att göra mig till en i teamet). Med andra ord användes High Bridge-händelsen som ett test på människors reaktion inför kontakt med främmande varelser... Jag gick med på att delta i experimentet och när pressen plockade upp historien om flygande tefat över High Bridge (och dom fanns där och folk såg dem verkligen - fråga mig inte hur eller varför) så blev det en verklig sensation."

"Men all publicitet hjälpte varken mig, mitt arbete eller familj eftersom jag inte fick något privatliv länge. Men det var en del av det hela. Jag var tvungen att möta människor och berätta... Till en början var jag ganska blyg, men efter många föredrag växte självförtroendet och jag kunde fortsätta agera efter det material och de anvisningar jag erhöll... Efter att High Bridge-händelsen publicerats och experimentet ansågs avslutat, lämnade jag allt som hade med UFO-forskning att göra. Jag vägrade hålla föredrag eller visa filmer eller tala med någon om det. Mitt uppdrag var avslutat. Jag ville ha lugn och ro."

Mysteriet blir inte klarare av det brev som Menger skrev 1968 till den tyska tidskriften UFO-Nachrichten, där han förklarade att boken "From outer space to you" var helt grundad på verkliga upplevelser men att personer på olika sätt försökt hindra sanningen att komma fram till allmänheten. Menger skickade med ett brev där han under ed för notarius publicus i Vero Beach, Florida intygat att boken beskrev verkliga händelser och inte var science fiction. (7)

Den engelske UFO-forskaren Timothy Good intervjuade Menger 1978. Good gav då ett synnerligen överraskande besked angående Mengers kontakter: "Han tror inte nu att de individer han träffade (och mötte dem gjorde han - det är jag övertygad om) kom från Venus, Mars, Saturnus etc. Han anser det vara mycket troligare att de kommer från en högre civilisation här på jorden som har existerat i tusentals år." (8)

En svensk trafikflygare, som också är nära vän med Howard Menger, frågade honom om detta uttalande 1982. Enligt uppgift svarade då Menger: "Jag tar tillbaka allt jag sagt om att de kommer från Venus, Mars etc". I stället talar han numera mera neutralt om tefatspiloterna som "besökarna". (9)

Fallet Howard Menger har fascinerat mig i många år, dels på grund av den mängd vittnen som var inblandade, men också därför att fallet antyder att stormakternas underrättelseorganisationer gör sociologiska test med tefat och rymdbesök som tema. För att försöka bringa lite klarhet i alla motsägande uppgifter skrev jag ett brev till Menger våren 1985. Jag ställde följande fem frågor. Mengers svar följer efter: (10)

1. Kommer du att publicera boken "The High Bridge Incident"?

"Ja, så fort som ett förlag ställer upp med 100.000 dollar i förskott."

2. Vad fick dig att förneka dina kontakter på Long John Nebels tv-show 1960?

"Jag har aldrig förnekat kontakter med besökarna vid något tillfälle. Jag ger massmedia skulden för att fakta och uttalanden förvanskats."

3. En del ufologer menar att du endast var inblandad i ett psykologiskt Pentagonexperiment och att det inte var några "rymdmänniskor" inblandade. Vad är ditt svar?

"Det gjordes ett psykologiskt experiment. Flera av USA:s myndigheter var involverade, även Interpol. Det var också rymdmänniskor (vilka jag kallar besökarna) involverade, med ett gott syfte för jordens människor."

4. Har du fortfarande kontakt med bröderna eller om inte, varför har de försvunnit?

"Ja, och de har inte försvunnit."

5. På sidan 142-144 i din bok nämner du en konspiration mot bröderna. Vilka är egentligen dessa negativa individer och har de också tefat?

"Konspirationen och den negativa attityden kommer från jordmänniskor i olika samhällen och grupper. Deras flygfarkoster är underlägsna de skepp som används av 'besökarna'."

Mengers svar ger inte någon vidare klarhet i sakfrågorna. Han ger massmedia skulden för misstolkningar och felaktiga uttalanden. Han förnekar att han någonsin avsagt sig sina kontaktupplevelser. Men tv-showen 1960 med Long John Nebel gav ett helt motsatt intryck. Menger påstår att Pentagon samarbetar med besökarna. Han menar också att USA har egna tefat, men av sämre kvalitet. Det är samma obekräftade påståenden som cirkulerat, speciellt bland Adamskianhängare, sedan 1950-talet.

De senaste åren har Howard Menger åter trätt fram i rampljuset. Han reser runt och talar på olika UFO-konferenser och har 1991 på eget förlag publicerat boken "The High Bridge Incident". Tydligen ville inget förlag ställa upp med 100.000 dollar i förskott. Förklaringen kan vara att den nya boken endast delvis är ny. Den är uppdelad i tre delar. Första delen består av valda kapitel ur "From outer space to you". Andra delen utgörs av några kapitel från Connie Mengers bok "Song of Saturn".

Förordet är skrivet av den kände UFO-forskaren och psykiatrikern dr Berthold E. Schwartz. Han antyder mycket försiktigt att det kan finnas psykologiska/parapsykologiska förklaringar till en del av Mengers upplevelser men är samtidigt tämligen naiv i sina bedömningar. Schwartz skriver till exempel att Menger aldrig försökt tjäna pengar på sitt UFO-intresse. Kanske känner han inte till den helsidesannons som Menger hade i tidskriften True hösten 1979. För sju dollar sålde Menger lyckoamuletter från rymden. I annonsen kan man bland annat läsa följande:

"När mina vänner från yttre rymden gav mig den lyckobringande tektitamuletten berättade de att den innehöll starka krafter - krafter som aktiverar dolda energier i alla livsformer och bringar otrolig tur och alla önskningars uppfyllelse. Och vet du vad? Det är sant. Min lyckoamulett gav mig obeskrivlig tur, en vacker kvinnas kärlek (hon är nu min fru), succé i min firmas affärer och lycka och glädje bortom mina vildaste drömmar." (11)

Lite längre fram i annonsen beskriver Menger vad som hände när han hängde amuletten kring halsen. Plötsligt fick han förmågan att vinna på alla former av spel: lotteri, bingo, kortspel med mera. Dessutom behövde han bara tänka på vad han ville ha så uppenbarade det sig i någon form. Annonsen är förstås ett billigt trick att försöka lura skjortan av godtroga och olyckliga människor. Jag har aldrig sett Menger kommentera innehållet. Möjligheten finns ju att någon annan försökt göra pengar på hans namn. Men om den är äkta är den ett flagrant exempel på vilseledande marknadsföring och skojeri. Inte heller kommenterar Schwartz att Menger begärde 100.000 dollar för sitt mycket tunna manus.

I den sista tredjedelen av boken ska vi enligt reklamen få veta "Historien bakom historien... avslöjad efter 35 års tystnad." På grund av sina kontakter med besökarna blir Menger 1961 kontaktad av en hemlig grupp inom den amerikanska militären. De vill anställa honom som konsult för att bygga ett eget tefat på en hemlig plats i Colorado Springs. Projektet lyckas och tillsammans med två överstar från flygvapnet och två tekniker flyger Menger farkosten upp till en höjd av fem kilometer. Allting filmas från marken. För sitt arbete får Menger under ett år en månatlig check på 1.500 dollar.

En höstdag 1961 kommer Menger körande i bil strax utanför Tampa, Florida. Han ser reflexen från ett metalliskt föremål långt in i skogen. Menger stannar bilen, tar fram sin filmkamera och smyger fram mot föremålet. Gömd bakom några buskar filmar han ett landat tefat. Nedför en ramp går flera män i militära uniformer och en man i skinande, metallisk uniform som skakar hand med militärerna. Ett ljus riktas mot honom och han flyr från platsen så fort han kan.

Filmen lämnas till en avdelning av FBI eftersom han tror det involverar USA:s nationella säkerhet. En tid senare kontaktas han av en annan FBI-agent som förklarar att Menger inte kan få tillbaka filmen. Däremot visar FBI-mannen en annan liknande film för Menger och förklarar att hela saken är mycket hemlig.

Det är en nästan hopplös uppgift att försöka reda ut alla de komplicerade turerna i fallet Menger. Det skulle krävas hundratals intervjuer och åtskillig undersökande journalistik för att se vad som går att bekräfta. Ingen amerikansk ufolog eller journalist har försökt sig på den uppgiften - tyvärr. Är Howard Menger mytoman eller ska man betrakta honom som mystiker? Hans första bok har en religiös och kultisk anda, liknande Adamskis böcker. Eller har han kanske verkligen deltagit i ett sociologiskt Pentagonexperiment och själv blivit förvirrad av hela historien. Syftet med experimentet beskrivs så här i den nya boken:

"I en speciell avdelning av underrättelseväsendet i vårt land och andra länder läcker sakta och gradvis information och desinformation till allmänheten med syfte att förbereda mänskligheten på en eventuell kontakt med främlingar." (12)

Noter:

1. Howard Menger. From outer space to you. Saucerian Books, Clarksburg, W.Va., 1959.

2. lbid. sid 50-51.

3. Connie Menger. Sond of Saturn. Saucerian Books, Clarksburg, W.Va. 1968.

4. Saucer news, vol. 4:1, dec-jan. 1956-57, sid 4-5.

5. Long John Nebel. The way out world. Frentice Hall, N.J. 1961, sid 65-66.

6. 1967 Congress of Scientific Ufologists, June 23-25 1967, New York 1967, sid 83-85.

7. UFO-Nachrichten, nr. 138, febr 1968, sid 5.

8. Korrespondens med Timothy Good 27 feb. 1984.

9. Intervju 16 juli 1985.

10. Korrespondens med Howard Menger 16 maj 1985.

11. True, fall 1979, no 15, sid 77.

12. Howard och Connie Menger. The High Bridge Incident. Eget förlag, Vero Beach, Florida 1991, sid 108.