Champagnekork. I augusti 1996 fotograferades detta vackra, tefatsliknande, moln från ett flygplan på väg till Grekland. Foto: Dumianidis Nikolaos

Misstolkade molnformationer

Clas Svahn

Moln kan ibland anta former som får dem att likna UFO-fenomen. Speciellt diskusformade så kallade linsmoln kan orsaka misstolkningar och flera exempel på linsmoln återfinns som "UFO-bilder" i böcker och tidskrifter. Den vackra bilden här intill togs av en släkting till den i Sverige bosatte Dumianidis Nikolaos på väg från Tyskland till Grekland i augusti 1996. Planet befann sig över molnen när det underliga molnet dök upp som hatten på en jättelik svamp. En säregen formation, men inte unik.

Pärlemormoln.
Består av iskristaller och bildas på mycket hög höjd, cirka 25 kilometer. Syns efter solens nedgång. Pärlemormolnen är färgade i regnbågens alla färger.

Linsmoln.
Bildas när luft tvingas att röra sig över berg eller kullar. Formen är diskusliknande och linsmolnen förekommer ofta i grupper, ibland staplade på varandra.

Kondensstrimmor.
Vattenånga orsakat av flygplan. Solbelysta lyser de vita och när det blir upplysta underifrån av en lågt stående sol så kan de få en skarp gulorange nyans och se ganska märkliga ut. Just den sortens Kondensstrimmor har orsakat ett stort antal rapporter till UFO-Sverige. Ligger de i skugga mot en annars klar och ljus himmel avtecknar de sig mörka mot bakgrunden. Efter en tid krymper kondensstrimmorna ihop och kan vara svåra att identifiera.