Ljusstarkt föremål landade utanför Bollnäs

Johan Gustavsson

Att föremål ses landa på förhållandevis nära avstånd hör inte till vanligheterna. När sådana observationer däremot äger rum så är den efterföljande utredningen direkt beroende av en platsundersökning så fort som möjligt och en tidig inrapportering är därmed en nödvändig detalj för att en komplett undersökning ska vara möjlig. Tyvärr så är just avsaknaden av den tidiga inrapporteringen ett problem som har återkommit vid rapporter om landningar flera gånger genom åren. Trots det så kan historierna som återges var väl så intressanta och nedan ska vi se till ett exempel på en fascinerande iakttagelse som tyvärr inte nåde UFO-Sverige förrän ca 40 år efter att den hade ägt rum. 

Kent Sannefur bor uppe i den lilla byn Norrborn som ligger några kilometer norr om Bollnäs. I juli förra året kontaktade han rapportcentralen för att berätta om en egendomlig händelse som troligtvis inträffade en höstkväll 1973. Kent har bott i Norrborn under stor del av sitt liv och den observation som han återgav inträffade inte mer än några hundra meter från den bostad där han bor än idag. Kent beskriver att han var tillsammans med en bekant intill ett grönområde bredvid den lilla bilväg som leder upp till den ansamling av bostadshus som Kents hus ligger vid. Kent fick då inledningsvis se ett ljusklot uppe på himlen som hängde strax ovan ett litet berg som låg ca 100 meter från Kents position. Efter en liten stund så sänkte sig klotet ned bakom det lila berget vilket fick Kent och tro att det rörde sig om en helikopter av något slag. Cirka 10 sekunder senare så kom klotet däremot upp igen och ställde sig på ungefär samma höjd över berget igen. Därefter så sänkte sig klotet återigen ned men denna gång gick det ned framför berget och gjorde som Kent beskriver det en regelrätt landning på hans sida om berget uppskattningsvis 50-70 meter från deras position och Kent kunde även se hur föremålet lös upp grantopparna innan det gick ned. Klotet var alldeles runt och uppskattas ha haft en diameter på ca 6 meter. Ljuset var vitt och pulserade något i en orange liknande nyans i kanterna. Kent beskriver att hans kamrat stod helt stelfrusen och tittade på föremålet. Därefter så såg Kent hur det kom en bil längs grusvägen som dom stod vid och Kent beskriver att även den här bilen reagerade som att den måste ha sett föremålet.

– Kort efter att bilen åkte förbi så såg jag hur den tvärstannade och sedan lade i backen och vred bilen så att strålkastarna riktades emot föremålet.

Under 1 minut kunde Kent och hans kamrat stå och iaktta föremålet på markplan. Någon aktivitet runt föremålet syntes aldrig till och klotet stod hela tiden stilla på marken. Efter ungefär en halvminut så steg sedan föremålet till väders igen och steg då först till uppskattningsvis 50 meters höjd där det stod stilla i ungefär 20 sekunder. Därefter så skede en acceleration som enligt Kent var fullkomligt enorm och föremålet försvann då på max någon sekund.

– Föremålet blev först till ett vitt streck och sedan syntes en liten punkt som försvann bort bland stjärnorna.

Det hördes aldrig något ljud från föremålet vare sig under landningsprocessen eller när föremålet avlägsnade sig. Hela observationstiden uppskattar Kent till ca 2-3 minuter och av den här tiden så spenderade föremålet uppskattningsvis 1 minut på marken. De kunde iaktta föremålet mot bakgrund av det lilla berg som föremålet gick ned framför och det lyste samtidigt upp omgivningen cirka 20 meter runt om platsen där det befann sig.

Cirka fem år efter iakttagelsen så hittade även Kent en lite egendomlig omständighet på platsen där föremålet hade observerats. Han såg då att det fanns en serie döda träd som inte hade några löv eller dylikt och som hade lagt sig emot varandra så att dom formade något likt ett indiantält. Kent visste att träden inte hade sett ut så innan han såg föremålet men tyvärr så besökte han aldrig landningsplatsen tidigare så om det fanns några färska spår på platsen är följaktligen oklart. När Kent frågade sin kamrat om händelsen för 10 år sedan så sade han sig däremot inte minnas någonting alls om händelsen och det är enligt Kent en person som vill förtränga den här sortens saker så han har inte gjort några ytterligare försök att påminna honom om det hela. Bilföraren har Kent inte heller kommit i kontakt med och i UFO-Sveriges rapportarkiv finns det inga fler rapporter från samma område runt den här tiden. Vad det var Kent såg den här kvällen har på grund av den tid som förflutit inte gått att undersöka närmare. Avsaknaden av ljud i kombination med goda referenser för att avgöra att föremålet befann sig på relativt nära avstånd samt den hastiga accelerationen gör däremot att det är svårt att se hur en felkälla av vardagligt slag skulle passa in i sammanhanget. Ja någon närmare slutsats än så är svår att dra i fallet och Kents observation får helt enkelt läggas till handlingarna som ytterligare en intressant men endast dokumenterad händelse.