I maj får vi lyckligtvis en ny chans att se supermånen, vi som missade den i april. Det blir även månförmörkelse, den kommer vi dock inte kunna observera här i Sverige. Ett par planeter kan däremot ses under månaden och eventuellt några meteorer. Annars blir det ganska stillsamt. Nätterna blir allt ljusare så passa på att ge er ut och betrakta stjärnhimlen.
Johan Fagervall.
Planeter i maj.
Merkurius. I början av månaden är det läge att spana efter Merkurius, lågt i nordväst i skymningen. Det är verkligen värt besväret för Merkurius är vanligtvis inte så lätt att se på grund av att det ju är den planet som rör sig närmast solen, där det av förklarliga skäl alltid är som ljusast.
Merkurius kommer vara som högst över horisonten omkring 12 maj, beroende på var i detta avlånga land som du befinner dig, men syns bäst dagarna innan, på grund av att dess ljusstyrka avtar.
Med en kikare kan du, när himlen mörknat tillräckligt, även se Plejaderna snett ovanför till höger om Merkurius. Men vänta för guds skull till solen gått ned innan du vänder en kikare i den riktningen.
Mars. När mörkret faller i maj finner du planeten Mars ganska högt i väster. Går ned i nordväst kring klockan ett på natten, tiden varierar förstås var i landet du befinner dig och i norra Sverige är Mars ovanför horisonten dygnet runt, men svår att se ändå på grund av ljusnande nätter.
Jupiter. Jupiter går upp över horisonten i ostsydost strax innan gryningen. Höjer sig över horisonten allt tidigare ju längre månaden fortskrider. Men solen går också upp allt tidigare varför ljusförhållandena blir ungefär desamma, men det beror förstås på var i landet du befinner dig; i de norra delarna syns inte Jupiter överhuvudtaget, då den är i ett alltför sydligt läge.
Saturnus. Saturnus med sina ringar, blir, i södra delarna av landet synlig över horisonten i sydost omkring klockan halv tre på natten. Går upp allt tidigare i takt med att nätterna blir ljusare. Syns i mitten av landet från och med ungefär halva maj. Saturnus rör sig i samma trakter som Jupiter. Kan ses tillsammans med den.
Venus.
Venus. I södra Sverige kan du se planeten Venus bli synlig lågt över horisonten i nordväst i skymningen. Syns allt högre upp i landet ju längre in i maj vi rör oss. I de norra delarna av landet är det tyvärr svårt se planeten på grund av ljusa nätter.
Månen i maj. Månen i maj. Gamle månen, gamle vän, här som vanligt också i maj. Måndag 3 maj klockan 21.50 blir den halv avtagande. Syns inte i Sverige då men går upp i sydost i den därpå följande gryningen, det vill säga när det hunnit bli 4 maj. Når aldrig särskilt högt på himlen och går ner i sydväst några timmar senare, men hinner i allra sydligaste delarna av landet skymtas tillsammans med Jupiter och Saturnus innan dessa planeter bleknar bort i det begynnande solskenet. Något likartade förhållanden råder också onsdag 5 maj.
Tisdag 11 maj blir månen ny. I skymningen torsdag 13 maj kan man i södra Sverige lågt i nordväst uppleva en mycket tunn månskära tillsammans med planeten Merkurius. De går ned sen, tämligen omgående och måhända en smula snopet, och kvar står man med lång näsa. Men fint så länge det varar!
I skymningen lördag 15 maj kan du i södra delarna av Sverige se planeten Mars en bit över horisonten i väst och där strax nedanför Mars ser du månskäran. De går ned i nordväst någon timme senare. Ett dygn senare har månen flyttat sig en smula. Då ser du den närmare stjärnan Pollux och Castor, huvudena i stjärnbilden Tvillingarna. Och du ska alltså rikta blicken mot väst.
Onsdag 19 maj klockan 21.13, då blir månen halv kommande. Befinner sig då högt i sydväst. Samma kväll kan du se månen i sällskap med stjärnan Regulus i stjärnbilden Lejonet.
Så, onsdag 26 maj är det dags för fullmåne igen, detta sker klockan 13.14. Några timmar innan dess, vid klockan 4 närmare bestämt, når månen den punkt på sin elliptiska bana runt jorden då den är som närmast oss, vilket alltså betyder ännu en så kallad supermåne, den andra av tre för i år – den tredje och sista, och inte riktigt lika spektakulära, sker i juni. Men när är det då läge att betrakta denna supermåne? På kvällen 26 maj, månen stiger upp i sydost vid klockan 23 och mest effektfull blir supermånen om du betraktar den när den står nära horisonten. Den kommer den här kvällen och följande natt dessutom befinna sig nära stjärnan Antares i stjärnbilden Skorpionen. Dessutom är det en så kallad blodmåne 26 maj, vilket alltså innebär månförmörkelse – det är när jordens skugga faller på månen. Detta innebär inte att månen blir svart, som vid solförmörkelse, utan röd, blodröd om man så vill, vilket i sin tur beror på att jorden har atmosfär. Denna månförmörkelse kan dock tyvärr inte ses från Sverige. Läs mer här.
Meteorregn.
I början av månaden kan man se ett meteorregn, närmare bestämt Eta-Aquariderna. Detta gäller dock främst på södra halvklotet, men en och annan meteor kan synas också i vårt land. Gå ut sent på natten och rikta blicken i östlig riktning; hela spektaklet höjer sig över horisonten vid klockan tre på natten. Eta-Aquariderna har sin radiant i stjärnbilden Vattumannen, och stjärnan Eta Aquarii, därav namnet.
Främsta källor:
Astronomisk kalender 2021 av Per Ahlin.
Stellarium.org.
I din postlåda eller?