The Roswell Dig Diaries
Stefan IsakssonWilliam H. Doleman, Thomas J. Carey, Donald R. Schmitt
Simon & Schuster Pocket Books
Varning! Såvida du inte är besatt av Roswell och måste ha allting som släppts om denna milstolpe i ufologins historia är The Roswell Dig Diaries ingenting att lägga pengar på. Det är nämligen inte en ufobok i ordets rätta bemärkelse. Det är snarare en lång och monoton beskrivning i arkeologiska fältmetoder, som bara de mest hängivna arkeologer kan stå ut med.
Den 16-24 september, samt 10-11 och 15-17 oktober 2002 pågick utgrävningar på en av de påstådda nedslagsplatserna utanför Roswell, New Mexico. Arrangörerna var amerikanska Sci Fi Channel, som tillsammans med arkeologer från University of New Mexico och ett gäng frivilliga gjorde sitt bästa för att hitta artefakter i ökensanden som en gång för alla kunde bevisa huruvida det var ett rymdskepp eller en spaningsballong som slagit ner där för över 50 år sedan.
Resultatet? Ett bra initiativ, men en intetsägande bok. Första delen av boken skildrar planeringen av projektet, med ändlösa kopior av e-mail skickade mellan de olika inblandade parterna. När sedan utgrävningen väl sätter igång skildras den med hjälp av dagboksanteckningar skrivna av alla som var där (dagboksanteckningar som för övrigt kan läsas alldeles gratis på Sci Fi Channels hemsida). Väldigt många sidor upptas av redogörelser för de olika arkeologiska undersökningsmetoderna man använde sig av (jordprover, utgrävningsmetoder, tekniska instrument som användes, olika landskapsanalyser, et cetera), och bilderna som medföljer gör inte det hela mer intressant. Inte heller känns kopiorna på de pressreleaser som gick ut i media innan programmet visades särskilt nödvändiga.
I rättvisans namn ska nämnas att det då och då dyker upp halvlustiga och väldigt personliga anekdoter i de olika dagboksanteckningarna, men de är samtidigt fullständigt överflödiga för den som vill lära sig mer om incidenten.
När sedan utgrävningen är över är det dags för summeringen, och ur arkeologisk synvinkel är det synnerligen välskrivet och genomarbetat, men för den vanlige ufointresserade är det ofta oförståeligt och framförallt väldigt tröttsamt.
Inga utomjordiska artefakter hittades, men däremot ironiskt nog en gammal väderballong. En del jordanalyser och oidentifierade föremål nämns, och på en plats visar undersökningar att det är möjligt – men inte säkert – att ett stort föremål släpats genom jorden. Men inga slutgiltiga resultat ges, och när boken är slut har egentligen ingenting vare sig bevisats eller motbevisats.
För den som vill vara med i nästa utgrävning (och som har råd att själv bekosta en resa till USA) går det bra att anmäla sig på Tom Careys och Don Schmitts hemsida http://www.roswellinvestigator.com.