UFO-Sveriges fältundersökarkurs 2024
Det finns några platser kvar till kursen (enkelrum och dubbelrum)
Kontakta Evenemangsansvarig Rickard Andersson omedelbart om du är intresserad: ufosverigeevent@gmail.com
Kursen genomförs helgen 25–27 oktober:
Fredag 25/10: Ankomst, kursgenomgång, kvällsmat, social samvaro
Lördag 26/10: Kursdag 1, middag på kvällen
Söndag 27/10: Kursdag 2, avresa eftermiddag (efter kl. 16)
Notera att ett par kursavsnitt äger rum på fredag kväll.
Ett mer detaljerat schema för kursen kommer senare.
♠
Yxnerums kursgård (www.yxnerum.se) är platsen för årets fältundersökarkurs.
Yxnerum ligger mellan Ringarum och Åtvidaberg, med endast 45 minuters bilresa söder om både Norrköping och Linköping i Östergötland.
Om du ej kan komma med bil, så finns det möjlighet att åka buss/tåg från Linköping till Åtvidaberg, varifrån UFO-Sverige kan erbjuda skjuts till Yxnerum.
Söker du samåkning med någon som åker bil till kursen, eller kör du bil och kan plocka upp folk på vägen? Skriv till ufosverigeevent@gmail.com
♦
K U R S P R I S :
Enkelrum 3200 kronor (begränsat antal)
Dubbelrum 2900 kronor/personAlla priser gäller fredag till söndag, oavsett om man kommer på fredag eller lördag
I priset ingår förutom rum och kurs i ufologi även:
Kvällsmat, macka med soppa, fredag
Förmiddagskaffe, lördag och söndag Lunch, lördag och söndag Eftermiddagskaffe, lördag Trerätters middag, lördag kväll Frukost, lördag och söndag♥
Det finns några platser kvar till kursen (enkelrum och dubbelrum)
Anmälan sker till Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige, ufosverigeevent@gmail.com
Kursplats bekräftas av evenemangsansvarig i tur och ordning.
När plats är bekräftad kan betalning ske.
♣
Kursavgift betalas till UFO-Sverige
Plusgiro: 50 50 60-4
Swish: 123 615 89 35
Här finns info och bilder från förra årets kurs
Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige
Clas Svahn, kursansvarig UFO-Sverige
DETALJERAT SCHEMA FÖR KURSEN KOMMER SENARE:
VÄLKOMMEN!
UFO-Sveriges fältundersökarkurs 2022 - unikt!
Under helgen den 21 till 23 oktober anordnade UFO-Sverige den årliga kursen för nya och gamla fältundersökare. En kurs som har arrangerats sedan 1977 och som alltid lockar många deltagare. I år 52 stycken från olika delar av Sverige och en från Norge.
Av Clas Svahn
Fältundersökarkursen är ovanlig, sannolikt unik, då den samlar intresserade till en fysisk kurs istället för att som många organisationer nöja sig med ett test på nätet. Och det är just mötena mellan kursledare och elever som gör utbildningen så framgångsrik och givande för oss alla!
Målet med fältundersökarkursen är att UFO-Sverige ska få fler aktiva undersökare på många platser i landet. Sverige är stort och att skapa ett väl fungerande nätverk som spänner över så stor yta som möjligt är viktigt.
För att bättre ta tillvara den resurs som en fältundersökare är har UFO-Sverige startat ett så kallat fältundersökarforum, FuF, som ska hålla kontakten med nya och gamla undersökare, se till att de får information och uppgifter samt vara en länk mellan rapportcentralen och den enskilde undersökaren.
Om detta berättade FuF-gruppens Mikael Karlsson under helgens kurs som genomfördes på Yxnerum Hotell i Östergötland där vi var för andra året i rad. Kursen startade redan på fredagen, vilket var första gången, detta för att ge mera möjligheter till pausar och öka möjligheterna till att bygga ut en del av kursutbudet under lördagen och söndagen. Något alla deltagarna uppskattade.
Liksom inför förra årets kurs höll övertecknad i själva kursinnehållet tillsammans med Tobias Lindgren medan Rickard Andersson stod för de praktiska bitarna med anmälningar, information och kontakter med hotellet.
Samlingen på fredagen gjorde också att vi hann lära känna varandra lite bättre. Deltagarna anlände under hela sena eftermiddagen och tidiga kvällen då det bjöds på svampsoppa med smörgås.
Men alltså också på kurs!
Som tidigare var ett avsnitt inriktat på att informera om hur UFO-Sverige fungerar som organisation där övertecknad och Anders Berglund gav deltagarna en inblick i UFO-Sveriges idéprogram och hur vi förväntar oss att en fältundersökare ska arbeta. Thomas Michanek berättade om på vilket sätt man som intresserad kan engagera sig i föreningens arbete och Tobias Lindgren följde på lördagen upp med att ge en grundläggande utbildning om de olika redskap som en fältundersökare måste känna till och kunna använda sig av.
Tillsammans med Mikael Karlsson berättade jag om vilka utmaningar det finns när det gäller ögonvittnen – och det är många – samtidigt som fortsättarna fick lyssna till Anders Berglund (Evald Maarup), Johan Gustavsson (Levelland) och Tobias Lindgren (Valensole) som berättade om tre kända, och intressanta, ufofall.
Under lördagen fick jag också möjlighet att beskriva Archives for the unexplained (AFU) och hur vi jobbar med arkivet och så visade jag klipp från filmen ”UFO Sweden” som går upp på biograferna den 25 december men som har världspremiär i Norrköping redan den 12 december.
”UFO Sweden” kommer utan tvekan att ge UFO-Sverige nya medlemmar och många förfrågningar, på samma sätt som ”Ghost Rockets” gjorde 2015. Vi kommer sannolikt också att få in en massa äldre observationer eftersom många upptäcker att det finns en organisation att rapportera till. Och då gäller det att vi har utbildade undersökare som kan ta hand om dem.
Under kursen tog vi också den traditionsenliga gruppbilden som följdes av en tipspromenad signerad Tobias Lindgren. Promenaden gick runt hotellanläggningen och bestod av 13 frågor och en utslagsfråga.
Helgens tyngsta utbildningspunkt var gruppövningen som jag och Tobias Lindgren arbetat fram. Där delade vi in deltagarna i fyra grupper på mellan 11 och 13 personer som sedan skulle intervjua var sitt ”vittne” som alla hade sett samma föremål men från olika platser och vid något olika tidpunkter.
Här hade jag och Tobias, tillsammans med min son Markus, spelat in fyra filmer i trakten kring Kimstad väster om Norrköping. Filmerna visade ett okänt föremål (UFO-Sveriges drönare som flögs av Tobias) och som observerades av de fyra olika vittnena.
Inspelningarna gjordes den 5 oktober och den 9 oktober visade vi filmklippen via Zoom för våra fyra ”vittnen”, Mikael Karlsson, Peo Wärring, Anders Berglund och Thomas Michanek. De fyra fick också en berättelse uppläst för sig som de sedan skulle komma ihåg när vi så under kursen den 22 oktober ställde dem inför sina grupper av nyfikna fältundersökare.
Inte helt oväntat visade det sig att vittnena glömt många detaljer men också att de mindes en hel del. Det blev en lärorik övning med en rolig och spännande redovisning.
Den sista programpunkten under lördagen var ett mycket uppskattat föredrag av arkeologen Richard Holmgren som är en av få som på skidor följt de nio olyckliga unga männen och kvinnorna som 1959 dog i en makaber händelse i Djatlovpasset i Uralbergen. Richard Holmgren lade fram sin egen teori om att de nio utsatts för en iskall fallvind som träffat deras tält och tvingat dem ut i den mörka och mycket kalla natten där de sedan frös ihjäl. Han lyckades belägga sin teori på ett övertygande sätt.
Efter föredraget samlades vi för middag och därefter drog sig alla till stora salen, där det ryms sextio personer, för att vi skulle få veta hur det hade gått i tipspromenaden och efter det vidtog dragningen i lotteriet där de flesta kunde ta med sig någon vinst hem.
Tobias Lindgren hade som sig bör också tagit med ufoballonger som vi skickade upp från parkeringen vid idrottshallen och det var bara att konstatera att förhållandena var perfekta och att alla de thailändska rislyktorna flög till väders precis som planerat. De som varit med några år minns betydligt svårare uppsändningar.
Som vid andra kurser och konferenser är den sociala delen viktig och under hela kursen sålde Carl-Anton Mattsson och Roger Ersson böcker, såväl nya som antikvariska, och Rickard Andersson hade med ett urval från UFO-Sverige butik där muggar och musmattor liksom t-tröjor lockade många. På kvällen serverades en trerätters middag och sedan öppnade puben där många satt och pratade under några timmar.
Söndagen inleddes med frukost och som första programpunkt berättade jag och Peo Wärring om vad som händer, och har hänt, i USA då det gäller kongressens nyvaknade intresse för ufofrågan. Och medan jag lade beslag på nybörjarna under drygt två timmar för att berätta om de många möjliga misstolkningsfenomen som en person kan utsättas för (som är en verklig ögonöppnare) berättade Thomas Michanek om hur man bäst bemöter inlägg på Facebook. En viktig del av kursen eftersom det gäller att hålla god ton och att vara kunnig.
Fortsättarna fick dessutom inleda ett grupparbete för att besvara frågan om hur vi tar hand om våra fältundersökare och sedan komma med förslag på hur vi kan bli bättre på just detta. Det hela utmynnade i en diskussion där också nybörjarna fick vara med innan det var slut på programpunkter och klockan hade blivit 14.30 på söndagen.
Det var en mycket nöjd skara kursdeltagare, och arrangörer, som lämnade Yxnerum medan ett stilla regn fyllde luften. Flera kördes till stationer och bussar i ”UFO-Sveriges taxi” som rattades av Rickard Andersson med Tobias som andreförare. En uppskattad service som fanns tillgänglig också under fredagen.
Som vanligt fick nybörjarna fylla i ett frågeformulär där en av frågorna löd: ”Vad har du för uppfattning om UFO-Sverige så här långt?”
Och här är samtliga svaren förutom från en som skrev att han ännu inte bildat sig en uppfattning:
”Bra att föreningen tar sig an fenomenen på ett seriöst/vetenskapligt sätt och undviker spekulationer/fantasier.”
”Att organisationen är väl fungerande.”
”Känns strukturerad och vetenskapligt men ändå intresserad av det okända.”
”Välorganiserad och seriös – mycket viktigt!”
”Alltid tyckt att er nuvarande neutrala inställning har passat mig.”
”Trevlig förening med många kunniga i olika ämnen.”
”Väldigt bra och väldigt seriös organisation.”
”Mycket bra.”
”En förening med kunniga och seriösa eldsjälar.”
”Väldigt intressant och roligt på kursen.”
”Det är en förening som delar min syn på fenomenet.”
”Mycket seriös.”
”Det görs ett stort jobb för att få fram så bra fakta runt rapporterna.”
”Mycket trevliga medlemmar.”
”Seriös, trovärdig, intressant och rolig!”
”Passionerade eldsjälar.”
”Mycket seriöst och bra.”
”Mycket seriös förening som skiljer sig från andra aktörer på området det oförklarliga.”
”Seriöst grundat, mycket kunskap.”
UFO-Sveriges fältundersökarkurs 2023
Kursen genomförs helgen 25–27 oktober:
Fredag 25/10: Ankomst, kursgenomgång, kvällsmat, social samvaro
Lördag 26/10: Kursdag 1, middag på kvällen Söndag 2/10: Kursdag 2, avresa på sen eftermiddag (efter kl. 16) Notera att ett par kursavsnitt äger rum på fredag kväll.Ett mer detaljerat schema för kursen kommer senare.
Yxnerums kursgård (www.yxnerum.se) är platsen för årets fältundersökarkurs.
Yxnerum ligger mellan Ringarum och Åtvidaberg, med endast 45 minuters bilresa söder om både Norrköping och Linköping i Östergötland.
Om du ej kan komma med bil, så finns det möjlighet att åka buss/tåg från Linköping till Åtvidaberg, varifrån UFO-Sverige kan erbjuda skjuts till Yxnerum.
Söker du samåkning med någon som åker bil till kursen, eller kör du bil och kan plocka upp folk på vägen? Skriv till ufosverigeevent@gmail.com
♦
K U R S P R I S :
Enkelrum 3200 kronor (begränsat antal)
Dubbelrum 2900 kronor/personAlla priser gäller fredag till söndag, oavsett om man kommer på fredag eller lördag
I priset ingår förutom rum och kurs i ufologi även:
Kvällsmat, macka med soppa, fredag
Förmiddagskaffe, lördag och söndag Lunch, lördag och söndag Eftermiddagskaffe, lördag Trerätters middag, lördag kväll Frukost, lördag och söndag♥
Anmälan sker till Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige, ufosverigeevent@gmail.com
Kursplats befräftas av evenemangsansvarig UFO-Sverige i tur och ordning.
När plats är bekräftad kan betalning ske.
♣
Plusgiro 50 50 60-4
Swish 123 615 89 35
Avbokning ska ske senast 10 oktober för återbetalning av kursavgiften. Därefter kan inga pengar återbetalas.
Här finns info och bilder från förra årets kurs
Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige
Clas Svahn, kursansvarig UFO-Sverige
DETALJERAT SCHEMA FÖR KURSEN KOMMER SENARE:
VÄLKOMMEN!
Lyckad fältundersökarkurs 2021 i Yxnerum
Riksorganisationen UFO-Sverige anordnade under helgen 08–10 oktober 2021 årets fältundersökarkurs på Yxnerum kurs och konferenscenter ute i den östgötska naturen söder om Linköping och Norrköping. Kursen som är öppen för dem som vill undersöka ufoobservationer och lära sig mera om ufofenomen samlade cirka 40 deltagare, varav nästan hälften var med för första gången. Det var som vi brukar säga, den bästa gruppen.
Under två spännande kursdagar fick deltagarna lära sig mycket om att undersöka ufofall. Vittnespsykologi, misstolkningar och det amerikanska försvarets arbete med ufofrågan var några av programpunkterna. Deltagarna fick också en mycket varm och spännande hälsning från filmgänget Crazy Pictures om deras kommande storfilm UFO Sweden.
Som vanligt hanns det också med att umgås över god mat och dryck. Bokförsäljning, lotteri, och ufoballongsuppsläpp varvades med intressanta föreläsningar om hur man kan lära sig att analysera bilder med en mängd olika metoder. Tyvärr hade vi inte gänget från Norge med på kursen i år, vilket i och för sig gjorde att en svensk lyckades vinna i den mycket trevliga tipspromenaden.
Fältundersökarkursen återkommer nästa år, till hösten 2022. Det går redan nu bra att anmäla sitt intresse för att deltaga på kursen genom att skicka ett mejl med kontaktuppgifter till info[at]ufo.se. Obs! intresseanmälan är inte bindande.
Tack till alla för att vi åter gjorde denna kurs till den bästa.
Klicka på bilderna för mer information.
Inte ett ufo men väl ett av alla misstolkningsfenomen.
Tack och på återseende på nästa kurs!
Mycket lyckad fältundersökarkurs 2023
Ett femtiotal kvinnor och män tog sig till Yxnerums konferensanläggning i Östergötland helgen 27–29 oktober för att utbilda sig i UFO-Sveriges regi. Och årets kurs var den 51:a fältundersökarkursen sedan starten 1977.
Av Clas Svahn
UFO-Sverige är en av få ufoorganisationer i världen som utbildar sina undersökare på plats och med fysiska lektioner. Något som är överlägset kurser via Zoom eller internetformulär som ska fyllas i.
Årets kursdeltagare. Foto: Clas Svahn
60 personer var anmälda men i sista stund föll några bort till följd av sjukdom, något som tyvärr alltid inträffar, men någon brist på deltagare var det inte som går att se på gruppbilden ovan. De flesta kom från Sverige men en var från Finland, en från Norge (men bor i Sverige) och en hade tagit bilen från Danmark.
En producent och en fotograf dokumenterar tipspromenaden. Foto: Clas Svahn
Och kursen följdes av två filmteam som arbetar på var sina dokumentärer.
Under de tre dagarna fick nybörjare och fortsättare stifta bekantskap med viktiga redskap som en fältundersökare måste kunna använda, allt från kompass till internetbaserade hjälpmedel som Flightradar och olika astronomiprogram.
Victoria Tellander Anderssons tipspomenad var svår men ett roligt inslag i kursen. Foto: Clas Svahn
De fick också en ordentlig genomgång av undersökningsmanualen som är alla fältundersökares bibel och som sedan några år ligger bakom en inloggning på www.ufo.se. Klicka om du vill följa länken. Tidigare skrev vi ut tjocka kompendier som delades ut under kursen. Nu finns allting i form av text, bilder, filmer och länkar på nätet vilket gör den enkel att använda och att uppdatera.
Nybörjarna kunde under tre timmar få en ordentlig ögonöppnare när det gäller vad vi människor kan se fel på när det gäller fenomen på himlen men de fick också se och lyssna till ett antal olösta ufofall samt en trettio minuter lång genomgång av spökraketfenomenet.
Clas Svahn berättar om statistiken på hur bra eller dålig man är på att observera och minnas. Foto: Tobias Lindgren
Fortsättarna fick samtidigt olika uppgifter i form av två fallstudier och lite mer övningar när det gäller arbetsredskapen.
Båda grupperna fick också lyssna till en dragning om vittnespsykologi och hur vi i UFO-Sverige arbetar när vi utreder en observation. Under söndagen blev det även tid för en dragning om det som händer i USA just nu och hur ufofrågan där har blivit storpolitik.
Den stora övningen, ett rollspelet med ett ufofall för kursdeltagarna att lära sig mycket av. Tobias Lindgren i förgrunden. Foto: Clas Svahn
Den punkt som tog längst tid var som vanligt det fiktiva ufofall som Tobias Lindgren och övertecknad tagit fram och som genomfördes som ett rollspel med fem grupper som var och en jobbade för att lösa det. Även i år mycket uppskattat trots att det blev strömavbrott under några timmar mitt i övningen. Lätt var det inte – men väldigt roligt!
Det fanns också gott om tid till socialt umgänge där det såldes lotter, hölls tipspromenad och skickades upp ufoballonger för att visa hur en sådan observation kan te sig. Lotterna gick åt som smör i solsken och alla lyckades faktiskt vinna något! Tipspromenaden togs hem av Anders Berglund.
En gemensam trerätters middag bjöds under lördagskvällen.
En glad Anders Berglund efter att han vunnit tipspromenaden, med bäst gissning på utslagsfrågan. Foto: Clas Svahn
Det stod också två lite mer underhållande programpunkter på schemat. Den ena var ett föredrag av religionsvetaren Erik A W Östling om hur olika orter i USA använder sig av ufotemat i sin marknadsföring. Den andra var en presentation av TV4-satsningen ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren” som just nu spelas in och som sänds nästa år.
Färgglada ballonger i året uppsläpp som blev mycket lyckat. Foto: Clas Svahn
Alltid är det någon som inte sett ufoballonger förut. Foto: Clas Svahn
En trevlig paus och ett uppskattat moment med fin formationsflygning. Foto: Tobias Lindgren
Till sist fick alla som genomfört kursen diplom och väldigt många sa på stående fot att de skulle komma tillbaka nästa år.
De som höll i kursen var i bokstavsordning: Fred Andersson, Rickard Andersson, Johan Gustafsson, Tobias Lindgren, Thomas Michanek, Clas Svahn, Victoria Tellander Andersson, Peo Wärring.
Välkommen åter nästa år!
Rekordstor fältundersökarkurs i Gryt 2019!
Riksorganisationen UFO-Sverige anordnade under helgen 18–20 oktober 2019 årets fältundersökarkurs på Gryts varv och konferens öster om Valdemarsvik. Kursen som är öppen för dem som vill undersöka ufoobservationer och lära sig mera om ufofenomen samlade cirka 60 deltagare, varav nästan hälften var med för första gången. Det var rekord.
Under två spännande kursdagar fick deltagarna lära sig mycket om att undersöka ufofall. Vittnespsykologi, misstolkningar och det amerikanska försvarets arbete med ufofrågan var några av programpunkterna. Årets gästföreläsning handlade om Bigfoot och kryptozoologi.
Som vanligt hanns det också med att umgås över god mat och dryck. Bokförsäljning, lotteri, tipspromenad och ufoballongsuppsläpp varvades med intressanta föreläsningar om egendomliga varelser och sällsamma ufoobservationer. Deltagarna kom från Jämtland i norr till Skåne i söder. Några hade även rest hela vägen från Norge.
Fältundersökarkursen återkommer nästa år, till hösten 2020*. Det går redan nu bra att anmäla sitt intresse för att deltaga på kursen genom att skicka ett mejl med kontaktuppgifter till info[at]ufo.se, så kan man få förtur till bokningen. Obs! intresseanmälan är inte bindande.
*Föregående stycke skrevs direkt efter kursen 2019. I dag den 15 september 2020 vet alla att det inte blev som vi hoppats och trott. Någon kurs 2020 är med andra ord inte aktuellt. Vi hoppas kunna återkomma med en kurs 2021.
Tack alla för att i håller i och tar hand om er och så hoppas vi verkligen att ses igen nästa år, alltså 2021!
Klicka på bilderna.
UFO-Sveriges fältundersökarkurs
UFO-Sverige håller varje år sedan 1977 en kurs där vi utbildar nya fältundersökare samt vidareutbildar föreningens befintliga undersökare och representanter. Kursen hålls vanligtvis under oktober och fungerar som en helgkurs med kursprogrammet förlagt under lördagen och söndagen. Under kursen får deltagarna bland annat lära sig mer om vilka fenomen som kan misstolkas som ufofenomen, undersökningsmetodik, intervjuteknik och vittnespsykologi. På kursen hålls ibland också olika teman som exempelvis ufofenomenets historia och vanligtvis så finns det även en gästföreläsare för varje år. Gästföreläsaren kan komma från alla möjliga ämnesområden och det har genom åren funnits exempelvis astronomer, parapsykologer, illusionister och anställda från olika instanser inom försvarsmakten. Utöver kursprogrammet så fungerar utbildningen även som en social tillställning med tipspromenad, lottdragning, bokförsäljning och samkväm där deltagarna ges möjlighet att diskutera sitt intresseområde med likasinnade. Kursansvariga är Clas Svahn och Anders Berglund.
De flesta som vill börja engagera sig som undersökare i föreningen brukar inleda med att gå fältundersökarkursen som i år hålls den 22–23 oktober. Platsen är Föllingen Hotell i Kisa, Östergötland.
Vi fyller på med mer information när kursen närmar sig. Kostnaden för årets kurs ser ut som följer.
Om du kommer redan på fredagen och vill bo två nätter (som de flesta gör) gäller följande:
- Dubbelrum inkl. helpension 1.950 kr/per person
- Enkelrum inkl. helpension 2.550 kr/per person
- Trebäddsrum inkl. helpension 1.750 kr/per person
Om du kommer på lördagen:
- Dubbelrum inkl. helpension 1.600 kr/per person
- Enkelrum inkl. helpension 2.000 kr/per person
- Trebäddsrum inkl. helpension 1.400 kr/per person
Anmälan görs genom att mejla evenemangsansvarig Rickard Andersson på ufosverige[at]tele2.se
Om plats finnes så sätter du in rätt summa på plusgiro 505060-4 och skriva ”Fundkurs”.
OBS! Texten ovan är skriven inför 2016 års kurs. Information om årets kurs kommer när allt ät klart!