Flygande stavar problem för FBI

Clas Svahn

Den 20 oktober 2002 filmade en amerikansk tv-fotograf startande flygplan vid flygplatsen i Albany, New York. När han tittade på inspelningen efteråt uptäckte han hur ett avlångt föremål med fyra vingar flög över bilden.

Flygande stavar, eller så kallade rods, har kommit att bli en ny underavdelning inom UFO under de senaste åren. Kännetecknen är att de inte kan ses för blotta ögat utan enbart på film och först sedan man tittar på inspelningen i slow motion.
På filmen från Albany syns hur föremålet verkar försvinna in i ett moln vilket tevebolaget Fox 23:s webbmaster Matt Twardy påpekar i ett mejl till övertecknad den 23 oktober. Enligt Twardy var molnhöjden 1.200 meter vid tillfället vilket skulle utesluta eventuella fåglar eller insekter. Men studerar man filmen närmare visar det sig att denna slutsats är något förhastad eftersom det snarare är så att staven, som är den svenska översättningen av "rods", snarare överexponeras av molnet och suddas ut. Filmen undersöks nu av FBI. UFO-Sverige undersökte tre exempel på stavar i början av 90-talet. En i samband med en militär skjutövning i Skåne, en annan vid Husum den 28/6 1990 och en tredje i Sundsvall den 12/5 1991 (se bild). På samtliga tre filmer syns långsmala föremål som mycket snabbt rör sig över bilden.

UFO-Sveriges undersökning av filmen tagen i Sundsvall 1991 visar att det med stor sannolikhet rör sig om naturliga flygande objekt utdragna av kameran. Vid ett försök med bollar som kastades framför en BetaCam-kamera 1991 drogs också bollen ut till en avlång stav av kameran. Att det skulle kunna röra sig om fåglar styrks av Husumfilmen där något som liknar vingar rör sig ut och in från kroppen under de få sekunder som filmsekvensen varar. Husumfilmen visar också att ljusstarka moln suddar ut staven och får det att verka som om föremålet flög över molnen. När föremålet, som hela tiden flyger under molnen, kommer in i ett ljust område försvinner det.

Det finns numera gott om exempel på stavar på Internet. Jose Escamilla, som engagerat sig i frågan, skriver bland annat att stavarna tycks förflytta sig två gånger sin egen längd per videoruta. På Albanyfilmen och de svenska filmerna flyttar sig föremålen en längdenhet per ruta. Detta styrker att utseendet i själva verket är skapat i kameran av kamerans eget sätt att avsöka bilden. På en film tagen i Svalornas grotta - Sotano de las Golondrinas - i San Luis Potosi i Mexiko syns en fallskärmshoppare på väg ned i mörkret. Hoppet dokumenteras av Mark Lichtle, en professionell filmare, som står vid grottans kant. Samtidigt som hopparen faller ned mot mörkret flyger ett långsmalt föremål, starkt upplyst av solen, förbi från höger till vänster innan det försvinner i skuggan.

Mark Lichtle har tagit flera liknande filmsekvenser där man vid ett tillfälle kan se hur en "rod" väjer för en hoppare för att inte kollidera. Jag måste erkänna att det är svårt att undvika den till synes självklara lösningen.
Vad flyger i en grotta kallad Svalornas grotta? Just det, svalor.

Insekter och fåglar möjlig förklaring