CSETI försökte få kongressen att lyssna

Clas Svahn

Steven Greer, ansvarig för UFO-gruppen CSETI, är övertygad om att amerikanska företag just nu tillverkar flygande tefat som kan färdas fortare än ljuset. Han tror också att USA:s regering har tillfångatagit såväl skepp som besättning. I början av maj höll han presskonferens om sina bevis.

The Disclosure Project startade 1998 då läkaren Steven M. Greer började samla in pengar för att finansiera videodokumentation av omkring 100 militärer och regeringsanställda UFO-observatörer. När pengarna inte kom in, och efter flera misslyckade försök att intressera president Bill Clinton för sina idéer, beslutade sig Greer istället för att hålla en presskonferens på National Press Club i Washington den 9 maj i år. Greer menade att "det är tid för oss att bli vuxna medlemmar bland de kosmiska civilisationer som finns där ute".

En av de tjugotvå observatörerna, Donna Hare, hade arbetat på kontrakt åt Nasa. Hare berättade att hon hade hört att några Apollo-astronauter skulle ha sett ett utomjordiskt rymdskepp på månen. Det hade hon fått veta av en man som träffat astronauterna. Hare påstod sig också ha sett träd på månbilder som Nasa sedan retuscherat bort och hon höll det för troligt att utomjordingar, och inte en olycka, låg bakom explosionen ombord på Apollo 13.

Ett annat vittne var ufologen och tidigare majoren George Filer som berättade hur en utomjording skjutits till döds vid McGuire Air Force Base i New Jersey. Filer själv hade inte sett dödskjutningen men var beredd att vittna för kongressen att den hade inträffat.

Det fanns också mera sansade vittnesmål. Graham Bethune, tidigare pilot i flygvapnet, berättade hur han 1951 sett ett ljus som förvandlats till en cirkel med kupol. Robert Salas, pensionerad kapten i flygvapnet, vittnade om hur ett lysande rött föremål hängt i luften utanför en missilbas i Montana 1967 och hur atomvapnen gjorts verkningslösa.

De vittnesmål som radades upp inför de amerikanska journalisterna var tänkta att leda till ett ökat tryck på kongressen för att få till stånd en hearing om UFO. Men pressens kommentarer blev kyliga. Washington Post skrev:

"En grupp människor som tror på UFO höll en presskonferens i går morse som bortom allt rimligt tvivel visade - och som nådde en trovärdighet så hög att det utgjorde ett verkligt bevis - att det verkligen existerar människor som tror på UFO". Också bland amerikanska ufologer blev reaktionerna negativa:

"Det är tydligt att Greer och hans grupp struntat i att undersöka de påståenden som lades fram. När de väl har avslöjats ser vi alla ut som om vi inte kan skilja på sanning och osanning och att vi alla tror på dessa sagor", skriver ufologen Kevin Randle i en kommentar till presskonferensen. En rad andra amerikanska ufologer har påpekat att kongressen kommer att "äta Greer och hans vittnen levande" om det skulle gå så långt som till en hearing.

En som var mycket kritisk till Greers sätt att behandla fakta var den förre astronauten Edgar Mitchell: "Jag samarbetade med Greer för några år sedan men då började han gång på gång att övertolka sina data", säger han i intervju med Washington Times Jack Sarfatti. Mitchell fortsätter: "Jag, och en del andra, fann det nödvändigt att dra oss tillbaka. Men trots att jag har bett att bli bortplockad från hans hemsida och från annan information om projektet så har han inte gjort det".

CSETI, som står för The Center for the Study of Extraterrestrial Intelligence använder spaning från kullar som sin metod. Med hjälp av lampor ska grupper av CSETI-medlemmar försöka nå kontakt med besökarna. Greer själv säger sig ha kommunicerat med utomjordingar när dessa attackerades med gas av hemliga militära styrkor i Mount Blanca, Colorado, i februari 1998.

I sin bok "Extraterrestrial Contact - The Evidence and Implications" (1999) skriver Greer att utomjordingarna arbetar för en världsomspännande regering som inom mindre än 15 år ska ha bildats på jorden. Men, konstaterar han, någon kontakt i större skala kommer inte att tas om inte jorden utsätts för en global fara av något slag.

Enligt Clifford Stone, ett av Greers viktigaste vittnen, besöks jorden just nu av inte mindre än 57 olika raser.