50 år med de flygande tefaten

Clas Svahn

Eftermiddagen den 24 juni 1947 var solig och klar när privatflygaren Kenneth Arnold lyfte från Chehalis mot Yakima i staten Washington i nordvästra USA. Arnold, som var ägare till en firma som sålde brandsläckare, hade bestämt sig för att söka efter ett militärt transportplan som försvunnit någonstans bland de otillgängliga Kaskadbergen. En belöning på 5.000 dollar lockade.

Efter drygt en timmes sökande i området söder om Seattle gjorde en "mycket stark ljusblixt" honom uppmärksam på en rad konstiga föremål inte långt från Mount Rainiers snöklädda topp. Snart fastnade Arnolds blick på nio stycken ovanliga flygplan som såg ut att sakna såväl stjärtroder som cockpit. Objekten flög i en rak formation åtskilliga kilometer ifrån honom. Intresset för Kenneth Arnolds berättelse blev enormt. Reportrar från tidningar och radiostationer intervjuade honom och genom nyhetsbyråerna visste snart hela USA vad som hade inträffat. Vid en av intervjuerna beskrev Arnold föremålens rörelser som "ett tefat som kastas över vatten" de tycktes studsa upp och ner mot luftlagret.

Redan den 25 juni använde en ung reporter vid namn Bill Bequette begreppet flying saucers i en artikel i East Oregonian och uttrycket kom att användas av många rubrikmakare de närmaste dagarna. De flygande tefaten blev ett välkänt begrepp - oavsett vad det egentligen var som Arnold hade sett. Mycket snabbt importerades begreppet också till Sverige även om man under slutet av 40-talet hellre skrev om "flygande torpeder", "ljusfenomen" och "projektiler". Snart kom "flygande tefat" att stå för något mer än bara formen på ett okänt fenomen. I stort sett allt okänt som flög på himlen fick den beteckningen.

En notis ur Aftonbladet den 22 januari 1949 är ett belysande exempel: "Ett 'flygande tefat' har observerats över Trelleborg. Det for i väg som en starkt lysande raket över den mörka morgonhimlen. Farten var inte större än ett vanligt flygplans så flera personer hade god tid att observera fenomenet. Det lämnade ett fräsande ljud efter sig."

För amerikanska filmindustri blev tefaten ett nytt sätt att sätta skräck i biobesökarna. Första gången begreppet användes i en filmtitel var 1949 då "The Flying Saucer" hade premiär. I filmen kom de flygande tefaten från Ryssland och hotet från kommunismen var tydligt. Mera rymdinspirerade var "The Day the Earth Stood Still" (1951) och "Earth vs. the Flying Saucers" (1956) med klassiska tefat på besök på jorden. Många av filmerna hade sina rötter i 30- och 40-talets science fiction-magasin där tefatsformade farkoster med jämna mellanrum prydde omslagen till tidskrifter som "Wonder Stories Quarterly", "Science Wonder Stories" och inte minst till Ray Palmers "Amazing Stories" där flygande tefats-tanken odlades långt innan termen uppfanns. Under 1950-talet kom flygande tefat att bli synonymt med besökare från rymden. Frank Scullys bok "Behind the Flying Saucers" (1950, i sv. övers. 1951) och Donald Keyhoes "The Flying Saucers are Real" (1950) gav spridning åt tanken på att jorden besöktes av varelser i kromglänsande rymdskepp.

Trots att Scullys bok avslöjades som fiktion redan 1952 såldes den i 60.000 exemplar och bidrog starkt till att bygga upp en av de populäraste myterna - att den amerikanska regeringen och militären dolde tillfångatagna utomjordingar och störtade farkoster i hemliga bergrum. Historien odlas fortfarande i filmer som "Independence Day". I dag har de flygande tefaten ersatts med förkortningen UFO, en akronymen skapad i början av 50-talet av det amerikanska flygvapnet som beteckning på något oidentifierat som kränkt amerikanskt luftrum.

Under 1980, 90 och 2000-talet har UFO-begreppet blivit vanligt i artiklar, radio och på tv där det - felaktigt - blivit synonymt med utomjordiska besökare. Efter 50 år med de flygande tefaten är det inte konstigt att de kommit att bli en del av vår vardag. Bara under 1996 publicerades närmare 800 artiklar i svenska tidningar om UFO och flygande tefat. De olika tv-kanalerna visar serier och filmer med tefatsmotiv och flera stora reklamkampanjer har haft "utomjordingar" som tema.

1997 trodde ungefär fjärde svensk att jorden besöks av utomjordingar i flygande tefat. Siffran ska jämföras med liknande undersökningar i USA, Storbritannien, Frankrike och Israel, alla gjorda i samband med premiären på "Independence Day", som gav dubbelt så höga resultat. Många av oss behöver inte vänta längre. Tefatsinvasionen är redan ett faktum.