Besökare från en annan tid

Steve Sandström

Vad är tid egentligen? När man frågar människor, vad tid är, får man aldrig något egentligt svar, men det startar nästan alltid en intressant diskussion om denna svårfångade dimension.

Frågar man en fysiker eller matematiker får man veta att vårt universum består av en fyrdimensionell enhet. Tre av dimensionerna är de kända begreppen längd, bredd och höjd, till dessa har man sedan lagt den fjärde dimensionen, tid.

De fyra dimensionerna kan användas till att bestämma ett föremåls eller en händelses placering i rummet. Ska du avtala ett möte med en person i ditt hem räcker det inte med att säga att du bor i hörnet av Storgatan-Kyrkogatan på första våningen. Du måste också ha den fjärde dimensionen med, att mötet ska äga rum kl. 20.00.

I det dagliga livet betraktar vi de fyra dimensionerna som konstanta – som konstanta fysiska storheter, men låt oss titta närmare på hur konstanta de egentligen är.

Vi är vana med att betrakta nuet som ett tidsrum vari vi uppfattar att något sker. Vi ser nuet som ett stycke tid mellan i går och i morgon. Fysiskt existerar emellertid nuet inte som ett tidsrum utan som en punkt (ett förlopp av oändligt kort varaktighet).

Vi kan prova med att analysera ett eller annat känt begrepp till exempel att dricka en kopp te. Oavsett när i drickandet vi stannar tiden kan vi dela upp den i två delar. Den del som varit tillhör nyss gången tid och den del som ej har varit tillhör framtiden.

Att vi trots detta kan tala om nuet som ett begrepp, beror på att vi sammanfattar nyss gången tid och nära framtid till en helhet som ger oss en illusion om att nuet existerar. Vi lever mellan nyss gången tid och framtid eftersom vi uppfattat de händelser som har skett och förutser de händelser som ska ske, vilket ger oss en illusion om att det existerar ett begrepp som vi kallar nuet.

Vi uppfattar tiden som en ström med konstant, oföränderlig hastighet som inte påverkas av yttre faktorer. Den moderna fysiken har emellertid visat, att tid i hög grad är föränderlig, och något relativt, beroende på iakttagarens position och hastighet i rummet.

En verkan av tidens relativitet ser vi i tankeexperimentet med de två tvillingarna. Den ena av dessa far i väg på en resa i universum medan den andre får stanna kvar här på jorden. Resan i universum går med en hastighet i närheten av ljusets. Efter några månader återvänder så hon till jorden. Inga påvisbara tecken på att hon åldrats går att finna medan den tvilling som stannade kvar på jorden befanns vara en gammal åldrad dam, för på jorden har det på samma tid gått många år. Det verkar paradoxalt men beror på att de två tvillingarna varit på skilda ställen i rummet. Deras fyrdimensionella rumtid har varit olika.

Att tid och hastighet hänger samman är fysikaliskt bevisat i ett experiment där man mätte tiden med två mycket noggranna atomur. Det ena atomuret fanns i ett laboratorium på jorden medan det andra fanns med på den amerikanska rymdstationen Skylab. Då uret hämtades tillbaka till jorden från rymden, där det i Skylab hade färdats med cirka 28.000 km/h, så fann man att det dragit sig bråkdelen av en sekund i förhållande till det jordbaserade uret. Det var inte mycket men tillräckligt för att fastslå att teorin håller.

Vi kan inte uppleva den fyrdimensionella rumtidvärlden direkt med våra sinnen men vi kan se dess tredimensionella verkningar eller avbildningar. Det kan liknas med tredimensionella föremåls skuggor (avbildningar eller projektioner) på två-dimensionella ytor (till exempel filmdukar eller fotografier).

Allt detta är nytt för oss i den västerländska kulturen. Österländska filosofer och mystiker däremot har i årtusenden haft en intuitiv uppfattning av att rum och tid hänger samman. Till exempel heter det i en av Buddhismens skrifter: "Vi ser oss omkring och uppfattar att varje enkel sak har förbindelse med alla andra saker, inte bara i rummet, utan också i tiden. Det finns inte någon tid utan rum och inget rum utan tid. Rummet och tiden genomtränger varandra".

I andra skrifter heter det att gången tid, nutid och framtid faller samman i ett evigt nu och att tidsföljden förvandlas till en samtidig existens sida vid sida, och där utvecklas till en levande helhet, vari rummet och tiden ingår.

Det verkar alltså som om tiden är något helt annat och mycket mera omfattande begrepp än vi till vardags räknar med.

Gången tid kan vi ju till en viss grad studera genom att läsa om den, se gamla filmer och så vidare. Men hur är det med framtiden? Det finns många berättelser om att profetior om framtiden gått i uppfyllelse. Vissa medier säger sig också kunna se händelser och saker från gången tid som de inte kan ha vetat något om i förväg. Vi kan alltså säga att medier och profeter företar resor mellan nuet och framtiden och mellan nuet och gången tid. De gör dessa resor med metoder som vi ännu inte vet särskilt mycket om.

Vi kan därför tänka oss att det kan vara möjligt inte bara för medier och profeter med parapsykologiska färdigheter, utan för oss alla – att företa resor både framåt och bakåt i tiden, kanske med hjälp av tekniska hjälpmedel som vi kan kalla tidsmaskiner. Hur en sådan skall se ut vet vi i dag inget om men troligen måste vi tänka oss något slags rymdskepp.

När en tidsresenär vill resa från år 2002 tillbaka till 1997, måste han följa den bana jorden har följt i det gällande tidsrummet. Han måste lägga kursen genom tidsrummet med yttersta precision. Annars kommer han inte fram på samma punkt på jordens yta år 1997 som han startade från år 2002.

Är tidsresor nu rena spekulationer och science fiction eller finns det en realitet bakom teorierna? Går vi till matematiker berättar de för oss att det inte är något onaturligt med den fjärde dimensionen och att man med beräkningar har visat att det varken strider mot logik eller matematik med tidsresor.

Ett intressant drag i många UFO-rapporter är fenomenens egenhet att plötsligt försvinna, dematerialisera sig. Ögonvittnen berättar att UFO försvinner, inte bakom byggnader, moln eller horisonten utan helt enkelt blir osynliga. I ena ögonblicket syns fenomenet helt och nästa ögonblick är det borta.

Om vi utgår ifrån att UFO-fenomenen är fasta föremål måste de vara i besittning av en viss massa. Både från den teoretiska fysiken (Einstein) och den praktiska verkligheten (atomexplosioner och kärnkraftverk) vet vi att massa kan försvinna genom att omvandlas till energi. En sådan omvandling friger emellertid enorma energimängder av värme, tryck, strålning. UFO-fenomenens plötsliga försvinnanden kan därför knappast förklaras med att de omvandlas till energi. I enstaka fall talas det om ljusglimtar och man har uppmätt svag radioaktiv strålning men man kan inte tala om energiurladdningar i större skala.

En förklaring på UFO-fenomenets plötsliga uppdykande och försvinnande kan vara att de är objekt som kommer från ett fyrdimensionellt tillstånd in i vår tredimensionella tillvaro.

Ett föremål som tränger in i vårt universum från en annan dimension förorsakar förändringar i rummets struktur. På samma sätt, som en val eller ubåt som plötsligt dyker upp ur djupet förorsakar oro på vattenytan, som är ett tvådimensionellt rum.

Med utgångspunkt från vårt nuvarande vetande är gravitationen den enda kraft som kan försorsaka störningar i rumstrukturen (exempelvis avböjning av ljus). I samband med UFO-observationer har det observerats fenomen, som tyder på förekomsten av kraftig gravitationsfält.

Med säkerhet vet forskarna ännu inte vad gravitation är, de arbetar fortfarande med dess problem och är inne på att mycket starka magnetfält kan få föremål att försvinna in i andra dimensioner. Det finns inte något principiellt hinder för att intelligenser i parallella universum kan ha uppfunnit tekniska metoder som möjliggör resor mellan olika universa. Farkoster kan också komma från ett avlägset universum och använda den fjärde dimensionen som en genväg till vårt solsystem. Kanske är vägen genom fjärde dimensionen inte kortare än den direkta vägen men möjliggör högre hastigheter.

Våra förfäder reste i stort bara i två dimensioner. Vi reser i tre dimensioner inte bara här på jorden, utan också allt längre ut i världsrymden. Kanske våra efterkommande, snabbare än vad vi kan föreställa oss, får möjligheten att resa i flera dimensioner och att avslöja tidens gåtor och komma i kontakt med framtid och andra universum.

Teorin att vi skulle vara besökta av rymdresenärer från framtiden kan förklara varför så många UFO har observerats i detta århundrade. 1900-talets tekniska framsteg måste säkerligen vara av stort intresse för framtidens historiker. Men kan vara ganska säker på att om de har möjlighet så önskar de utan tvivel studera denna tidsperiod grundligt. Kanske är det just vad dessa UFO-fenomen nu gör.

Otaliga är de rapporter där observatörer påstår sig ha sett rymdbesökare som beskrivs vara lika oss eller likna oss till utseendet. Det är dock en allmän regel att naturen aldrig exakt upprepar sig och denna regel bör gälla även utvecklingen på andra planeter i universum. Andra världars högre livsformer bör se annorlunda ut och vara formade av varje världs olika livsbetingelser. Om däremot rymdfararna är tidsresenärer från vår egen planets framtid så bör de se ut ungefär som oss.

De marginella olikheter som rapporterats kan bero på från vilken tidpunkt i vår framtid de besöker oss, för människosläktets utveckling står ju inte heller stilla framåt sett. Vissa besökare kanske kommer från ett folk på vår planet som lever här om 5.000 år. Andra besök kommer kanske från en civilisation som lever på jorden om 50.000, 100.000 eller kanske 1.000.000 år.

Kommer dessa farkoster från vår egen framtid är det inte heller troligt att de skulle vilja ta kontakt med oss därför att vårt "nu" är förfluten tid och historia för dem. Dessutom, om de kontaktade oss och avslöjade att de kom från framtiden, så skulle vi otvivelaktigt vilja veta hur vår framtid skulle te sig – och kanhända de anser det bäst för oss att inte veta något om den. Möjligt är också att kontakt med oss i vad som för dem är det förflutna, kan påverka framtiden, vilken är deras nutid. Ordningsföljden i orsak och verkan kan då bli omstörtande och ge katastrofala följder i deras egen tid.

UFO-fenomenens plötsliga uppdykanden och försvinnanden kan förklaras av tidsteorin. När rymdskeppen reser framåt eller bakåt i tiden bör de förflytta sig utanför vår tidslåsta rymd och kanske är begreppet nolltid användbart här. Uppdykandet och försvinnandet är då de inträder i vår tidsbundna rymd och sedan återvänder till sin tid.

Eftersom tidsresenärerna naturligtvis inte enbart studerar vår tid, kan teorin också förklara varför UFO-fenomen har observerats under årtusenden. Dessutom, observatörer som har sett UFO, säger att de har samma form, vanligtvis diskus- eller cigarrformade, men med betydande variationer inom denna form. Detta är svårt att förklara med den utomjordiska teorin. Om UFO kommer från skilda planeter i universum är det knappast troligt att de skulle vara så pass lika i form. (Avvikande åsikter finns dock.) Men om de kommer från skilda perioder på samma planet, så borde de representera de (års-)modeller som introduceras under olika tidsepoker men med bibehållen grundform därför att de alla använder samma typ av tidsmekanism.

Den viktigaste invändningen mot denna teori, trots att den tillfredställande förklarar observerade fakta, kanske blir den, att tidsresor är en omöjlighet. Men se bara vad vårt århundrades accelererande tekniska utveckling fört med sig. Utvecklingen från hästdroskan till bilen, radion, teven, månfärder, atomteknologin, superdatorerna...

En otrolig mängd sofistikerade uppfinningar och upptäckter kommer med säkerhet att se dagens ljus under de kommande 1.000 eller 50.000 åren. Vår fantasi och våra visioner räcker inte till för att tillnärmelsevis greppa mångfalden av möjligheter som våra barnbarnsbarn får tillgång till. Kärnfysikens senaste forskning lämnar också dörren öppen.

Så till sist en variant av tidsreseteorin. Den går ut på att det inte är farkoster från vår framtid som materiellt visar sig utan bilder från framtiden så kallade projektioner. Denna variant förklarar dock inte landningsavtryck och annan fysisk påverkan. Så mycket är dock säkert att det inte finns bara ett svar på UFO-gåtan. Det finns flera.