Lågt flygande cigarr över Holmträsk ännu oförklarad

Clas Svahn

Vad var det för långsmalt föremål som passerade över byn Holmträsk i januari 2004? Trots undersökningar av både försvarsmakten och UFO-Sverige har det inte gått att identifiera.

Det var på förmiddagen den 17 januari i år som Stefan och Leila Scott var ute på gårdsplanen för att skotta snö. Termometern visade minus 22 grader, det var helt vindstilla och himlen var klarblå. Det såg ut att bli en gnistrande vinterdag. Ingen av de närmaste grannarna i byn Holmträsk hade ännu stigit upp den här lördagsmorgonen.

- Vi gick ut på gården precis då solen gick upp [klockan 09.19, förf. anm.]. Jag tittade på himlen för det var så enormt vackert. Först skottade vi snö och sedan tog vi en kopp kaffe och sedan skottade vi snö igen. Klockan måste ha varit kring 10 då jag fick se att det kom något konstigt flygande så jag sa till Stefan ”är det där ett plan eller vad f-n är det för något?” Sedan stod vi där och tittade medan det kom närmare och närmare. Så sprang Stefan in och hämtade kikaren.

Det Leila och Stefan såg var hur ett långsmalt, aluminiumglänsande föremål kom flygande från trakten av Bjumisträsket i sydväst. Föremålet rörde sig cirka tjugo grader över horisonten på vad de uppskattar cirka 300 meters avstånd. Längden uppskattade de till omkring sex meter och tjockleken till 1-2 meter.

- Den var så pass nära att jag skulle beskriva den som en raket som ungarna brukar rita den med de där fyra vingarna längst bak och en spetsig nos, säger Leila Scott. Ganska stor. Och tyst gick den. Vi hade aldrig hört den om jag inte hade råkat se den precis när den kom.

Såg rök och eld

Paret Scotts hus ligger i nordvästra utkanten av Holmträsk by. Åt det håll där den ovanliga ”raketen” kom flygande finns inga hus. Ingen av de närmsta grannarna var ute.

- Den drevs antingen av en raket- eller en reamotor, det är min fullständiga övertygelse, säger Stefan Scott. Någon propeller fanns inte och inga beteckningar. Den gick oerhört tyst och motorn lät som en mikrovågsugn. När den hade passerat kunde jag se något som liknade en glimt av eld ur bakdelen, som några små flammor.

Leila säger att hon såg en gråvit rök bakom föremålet. Hon påpekar också att de kunde se föremålet ganska länge. I rapportformuläret uppskattar de båda tiden till två minuter.

- Hela tiden höll den en spikrak linje. Den kom emot oss och flög vidare mot nordost innan den försvann över skogsbrynet bakom vårt uthus, säger hon.

UFO-Sverige har talat med Leila och Stefan vid flera tillfällen. Det mest slående i deras berättelse är hur nära de beskriver att föremålet var.

- Jag skulle ha behövt hela handen för att skymma det om jag höll ut den på en utsträckt arm, säger Leila på min direkta fråga. I formuläret skriver Stefan att om han hade haft en linjal i samma hand skulle föremålet ha mätt ungefär 18 centimeter.

Makarnas iakttagelser går något isär, vilket är vanligt när det gäller vittnesuppgifter. Leila säger att hon kunde se ett par små vingar längst bak medan Stefan menar att det fanns ett par också fram.

Efter en artikel i Norrländska Socialdemokraten två dagar efter händelsen kom observationen till militärens kännedom. Rapporten togs emot av vakthavande befäl på Norra militärdistriktstaben i Boden och kom sedan att handläggas inom staben. Eftersom man kunde misstänka att det rörde sig om en kränkning av svenskt luftrum togs den på allvar.

- Men vi kom aldrig fram till vad det var de två hade sett, säger en person inom staben som har arbetat med undersökningen av händelsen.

Farten ett problem

Försvarets främsta teori är att det rör sig om något slags ultralätt flygplan med en person ombord. Eftersom föremålet inte gick att upptäcka på radar styrker det makarna Scotts bedömning att det måste ha gått mycket lågt.

Stefan och Leila Scott är dock säkra på att det inte fanns någon cockpit eller några fönster på föremålet:

- Jag är bombsäker, säger Leila. Det fanns absolut inga fönster, kroppen var helt slät. Och det var så pass soligt att man borde ha sett om något hade stuckit upp.

- Dessutom gick den väldigt långsamt. Vi såg den så tydligt och så länge att det inte finns någon tvekan. Jag vågar inte säga hur fort den gick men fort var det inte. Den hade ingen fart! Man nästan väntade att den skulle falla ned i träsket här bakom. Och det är just hastigheten som ger militären huvudbry.

Det makarna såg gick alldeles för långsamt för att kunna ha varit till exempel en kryssningsrobot. ”Då måste den ha upphävt gravitationen”, säger en militär källa till UFO-Aktuellt.

UFO-Sverige har pratat med privatflygare och modellflygare i distriktet men ännu har inget av dessa samtal gett någon lösning på gåtan.