Stensbo - Missil över väsman sågs av två fiskare

 

Händelser där märkliga föremål har observerats flyga fram över svenska sjöar är inte ovanliga. UFO-Sverige har en rad sådana observationer i sitt arkiv.

Clas Svahn

Ett sådant fall inträffade på sjön Väsman, vid Stensbo i Ludvika kommun, den 23 juni 1986. Kent Karlsson och hans son Jan, då 15 år, befann sig i en båt ute på sjön för att fiska. Klockan var omkring åtta på kvällen och det var fortfarande ljust med solen lågt i nordväst.

Ett susande ljud från himlen fick Jan att titta upp samtidigt som han påkallade sin pappas uppmärksamhet. Båda fick då syn på ett långsmalt, cigarrformat föremål med små vingar baktill som med ett jetplans hastighet kom flygande ut över sjön.

I minst fem sekunder kunde de två fiskarna se föremålet flyga på mellan 20 och 30 meters höjd tills det kom fram till en ö där det höjde sig för att undvika träden innan det försvann.

- Allting tydde på att det var en militär robot som vi såg och hörde, säger Kent Karlsson när jag talar med honom i början av mars i år. Ljudet var som från en kraftig fyrverkeripjŠs och färgen var mörk eller grön. Det såg ut som om den kunde navigera och hade den inte höjt sig över ön så hade den kolliderat med träden (se observatörens teckning här ovan).

Den mörka "roboten" befann sig mellan 100 och 300 meter från Kent och hans son under observationen. Den var lätt att upptäcka och de tappade den aldrig med blicken förrän den försvann bakom träden.

Händelsen blev omskriven i tidningen och kom så till UFO-Sveriges kännedom. Men några dagar senare kom ytterligare en undersökare på besök.

- Det var en militär från Falun, berättar Kent Karlsson. Han gjorde anteckningar och fyllde i ett formulär. Sedan hörde jag inte något mer från honom.