Roswell som dramadokumentär

Andreas Ohlsson

Just nu är frågan om vad som egentligen hände den 4 juli 1947 i Roswell hett stoff världen över, åtminstonde i UFO-kretsar.

Naturligtvis passar penninghungriga på att utnyttja mystiken och oklarheterna i händelsen genom att satsa på "dokumentärer" och spelfilmer. "Roswell" (Viacom Pictures) heter en dramadokumentär med Kyle Maclachlan och Martin Sheen i de ledande rollerna. Filmen är baserad på Kevin D. Randles och Donald R. Schmitts bok "UFO Crash at Roswell".

Historien centreras kring majoren Jesse Marcel (gestaltad av Kyle Maclachlan) som var den första man som fann de märkliga varakspillrorna i öknen och sedan visade dem för sin fru och son. Vi får följa honom i de situationer då han och andra vittnen till händelsen blir beordrade att hålla tyst om vad de sett. På äldre dagar försöker Marcel sedan att ta reda på vad som egentligen hände - men få vill prata om händelsen trots att många år har gått.

Filmens svaghet är att den får bygga på ett antagande att en farkost från en annan värld kraschade i Roswell. Det är ju inte lika intressant att anta att det havererade objektet skulle vara en tråkig experimentfarkost utformad för det amerikanska försvarets behov. Själva skådespeleriet är visserligen inte dåligt men Maclachlans gestaltning av major Marcel är föga övertygande. Mycket beroende på att han spelar Marcel både som gammal och ung, där det ändå fattas en viss "skröplighet" för att spela en man i 70-årsåldern.

Nåja det kanske inte är det verkligt intressanta i en film som den här, men för att få ett förtroende för historien så måste vissa ingredienser ingå. Få regissörer och skådespelare behärskar de här knepen. Kanske skulle Steven Spielberg kunna få till en riktigt effektfull film om Roswell, men kärnan i fallet skulle antagligen förvanskas och begravas i allt effektsökeri. Helt säkert vågar jag påstå att om Spielberg stå r för nästa film om Roswell kommer man utan tvekan att kunna beställa både "McRoswell & Co" och "UFO-burgare" på McDonald's.