Obduktionsfilmen

Clas Svahn

Den 4 juli 1947 störtade ett utomjordiskt rymdskepp i öknen utanför staden Roswell i USA. Den 7 juli 1996 visade TV4 en dokumentär om händelsen. Var det verkligen ett rymdskepp? Eller finns det en annan förklaring. Men TV4-dokumentären visade inte hela sanningen om Roswell. Här är några fakta som TV4-filmen förtiger:

Major Jesse Marcel, filmens huvudvittne, har ljugit om viktiga delar av sin militära bakgrund och vid flera tillfällen förändrat sin historia.

Filmen från den påstådda obduktionen av utomjordiska varelser innehåller scener som har filmats med modern teknik som inte fanns tillgänglig 1947. Dessutom är en av filmboxarna stämplad med amerikanska försvarsdepartementets sigill vilket inte fanns då filmen påstås ha tagits.

De flesta "vittnen" som träder fram i dokumentären är andrahandsvittnen. Några har visat sig vara mycket ovarsamma med sanningen (bland annat Frank Kaufmann och Glenn Dennis).

Inget vittne har sett några varelser, levande eller döda. De historier som finns är hörsägen.

Underrättelseofficeren Sheridan Cavitt, en av de första på nedslagsplatsen, hittade bara några mycket lätta kvadratiska balkar och ett sorts metalliskt reflekterande foliematerial. Cavitt kunde snabbt identifiera föremålet som en radarreflektor till en ballong. Samma bedömning gjorde Irving Newton, väderofficer vid Fort Worth dit vrakdelarna senare flögs: "Så fort jag fick se delarna ligga där på golvet kunde jag inte låta bli att fnissa. Var det där verkligen det flygande tefatet? Jag sa till dem att det där är en ballong med radarreflektor."

Vad ingen av de inblandade visste var att några veckor tidigare hade en topphemlig ballong, med uppgift att analysera strålning från sovjetiska kärnvapensprängningar, störtat i öknen utanför Roswell. Där låg den kvar utan att ha bärgats tills en bonde hittade den den 5 juli. På balkarna till ballongens radarreflektorer satt tejp med rosafärgade symboler i form av kvadrater, halvcirklar och blommor. Symboler som liknade hieroglyfer.

Samma typ av "inskription" har beskrivits av flera ögonvittnen.

Två amerikanska UFO-undersökare, Karl Korff och Kent Jeffrey har nyligen publicerat var sina oberoende undersökningar av Roswell-händelsen. Deras resultat är förödande för Roswellmyten: fakta har förvrängts, vittnesmål överdrivits och rena lögner har presenterats som sanning i tv och böcker. Slutsats: Det störtade inget rymdskepp i New Mexico 1947. Vrakgodset kom från en serie ML-307 radarreflektorer från det topphemliga ballongprojektet - Case closed.

Ett tidigare hemligstämplat dokument från 1948 styrker den slutsatsen. Dokumentet skrevs av Howard McCoy, chef för underrättelseavdelningen vid Air Material Command vid Wright Patterson flygbasen. Där diskuterar McCoy de många observationerna av UFO över USA: "Jag skulle kunna ge vad som helst för att få en av de där [tefaten] att störta i ett område där vi skulle kunna bärga det."

McCoy var chef över den avdelning som enligt många UFO-experter tog hand om det störtade rymdskeppet. Dokumenetet visar att något tefat aldrig hittades. Hade ett rymdskepp störtat nära Roswell mindre än ett år tidigare skulle Howard McCoy inte ha behövt skriva som han gjorde. Men Jeffrey och Korff ropar för döva öron trots att de minutiöst dokumenterat sina resultat.

Historien om det kraschade tefatet i Roswell är för bra för att kunna avslöjas. Böcker om fallet säljs i enorma upplagor, spelfilmer och dokumentärer drar tittare - och annonsörer. Den lilla staden Roswell tar in miljoner dollar i turistintäkter. Tefatet i Roswell kommer att överleva oss alla. Trots att det alltså bara var en topphemlig ballong.