Utomjordiska artefakter?

Sven-Olov Svensson

En av de mest förbryllande underkategorierna till ufologins kontaktfall är så kallade "artefact cases". Det är fall där den kontaktade påstår sig ha fått motta fysiska föremål frän sina "utomjordiska" vänner. Fysiska bevis är ju något som folk i allmänhet och med all rätt - frågar efter.

Av de 930 kontaktfall som jag känner till är förmodligen bara cirka två procent fall av den här typen. Ingen av de gamla klassiska kontaktpersonerna frän 50-talet har, mig veterligen, tagit emot några fysiska föremål. Jo, förresten, Howard Menger fick vid något tillfälle med sig potatis från månen! Dessa liknade dock helt våra egna.

Man kan fråga sig varför till exempel den mest kände kontaktpersonen av alla, George Adamski, under sina många och långa turer i rymden, aldrig tog med sig något föremål som bevis. Han beskriver ju detaljerat hur han vid åtskilliga tillfällen blev bjuden på mat av "rymdbröderna". Bland maten fanns frukter som inte finns på jorden. Det hade väl varit enkelt att stoppa en av dessa frukter i fickan och låta analysera den vid hemkomsten? Svaret på frågan varför han inte gjorde så är naturligtvis mycket enkelt.

Kontaktpersonerna säger alla att anledningen till att de inte tagit med sig fysiska föremål är att det ombord på rymdskeppen inte funnits några lösa föremål. Det är ett minst sagt märkligt påstående om det skulle stämma.

Å andra sidan har folk som påstår sig ha besökt älvornas land, eller blivit bergtagna, heller aldrig fört med sig några fysiska föremål, vad jag vet.

Joe Simontons byteshandel med ufonauter är en därför en ovanlig och ganska udda historia. Han upptäckte ett UFO som svävade på låg höjd i trädgården. Händelsen sägs ha inträffat 1961. En lucka öppnades, och han kunde se in. Bland annat såg han hur ufonauterna lagade mat på en spis. En av dem gjorde tecken till honom att de ville ha vatten. Simonton hämtade vatten och bad i gengäld om att få några av de pannkakor som de höll på att grädda. Han fick tre. En åt han upp, den andra lämnade han till den amerikanska UFO-organisationen NICAP och den tredje till Allen Hynek för analys. Den utomjordiska pankakan visade sig innehålla mjöl, socker och fett... (1). Historien har större likhet med en folktroberättelse än med en kontakt med utomjordiska varelser.

Annars är, helt klart, de vanligaste föremålen som mottagits stenar och metallplattor med ingraverade tecken. De ingraverade tecknen sägs vara av stor betydelse för mänsklighetens utveckling. Man kommer genast att tänka på den bibliska berättelsen om Moses och stentavlorna ö tavlorna med tio Guds bud.

Spanjoren Alberto Sanmartin fick en metallplatta med ingraverade tecken någon gång på 50-talet. (2) Hemma hos Bill Herrmann materialiserade sig en liknande metallplatta. (3) I det svenska så kallade Helge-fallet från Sverige mottog huvudpersonen en metallplatta av sina påstått utomjordiska vänner. (4)

Den 7 augusti 1965 påstod sig brasilianaren Joao do Rio ha haft kontakt med en ufonaut. Joao fiskade i Paraibafloden när ett UFO landade. En 70 centimeter lång varelse med lysande ögon steg ur. VareIsen tilltalade Joao på perfekt portugisiska och berättade att han var från en annan värld. Varelsen bad Joao att berätta om händelsen för sina landsmän. Joao fick en sten av en sort som inte skulle finnas på jorden, sedan klev varelsen in i farkosten och for iväg.

Joao ansågs av de som kände honom som en mycket trovärdig och allvarlig person. Trots detta erkände han senare att han fått den märkliga stenen av sin svärmor, som hittat den under ett bananträd. Han hade funnit på historien därför att han ville göra månadstidningen, som gavs ut på fabriken där han arbetade, mera känd.

Avslöjandet att berättelsen om stenen var en bluff finns inte med i åtskilliga av de böcker där händelsen beskrivs, exempelvis Coral Lorenzens "Flying saucer occupants", Hans Holzers "The ufonauts" och Charles Bowens sammanställning "The humanoids". Det var när jag nyligen gick igenom gamla sydamerikanska UFO-tidskrifter som jag gjorde den intressanta upptäckten. (5)

Att den svenske kontaktpersonen Ante Jonsson fått en sten från "en annan planet" är inte överraskande. Han är dock ärlig nog att erkänna att hans upplevelser kan ha andra förklaringar än just möten med utomjordingar. Ante Jonsson säger sig också ha fått flera andra gåvor, bland annat en mystisk maskin. (6)

Det finns ombordtagningsfall där personen bett att få - eller till och med försökt stjäla - föremål. Antonio ViIlas-Boas stal ett klotliknande föremål, men ufonauterna upptäckte honom och tog tillbaka det. (7) Betty Hill bad befälhavaren att få en bok som bevis. Det fick hon. När hon var på väg att lämna farkosten uppstod tumult bland besättningen som krävde att befälhavaren skulle ta tillbaka den. Så blev det. (8)

Betty Andreasson fick en liten blå bok som hon förvarade i sitt hem. Efter en kort tid försvann den spårlöst. Hon hade aldrig hunnit visa den för någon. (9)

I Jacques Vallees bok, "Confrontations", finns ett fall där en pojke från Argentina fick en handske av en ufonaut. När grabben var på hemväg med sitt fynd sänkte sig UFO:t ned, en hand stacks ut genom en lucka, och handsken återtogs.

Ytterligare en kategori av upplevelser är de ombordtagningsfall där personen påstår sig ha fått små metallkulor inopererade i huvudet - oftast via näsan. Det finns åtskilliga sådana fall av implantat, som de kommit att kallas. Ibland har metallkulorna ramlat ut genom näsa vid exempelvis tandborstning. Under senare år har också flera kulor tagits om hand och undersökt. Analyserna har hittills inte visat på något häpnadsväckande.

Man har också röntgat personer som fått dessa inopererade föremål. I något fall (Whitley Strieber) påstår man sig ha lokaliserat okända föremål. Det hela blåses upp till ofantliga proportioner. Någon uppföljning sker sällan eller aldrig.

l ett par fall har personer fått ta emot kulspetspennor. Den finske kontaktmannen Aarno Heinonen fick en grön penna av en ufonaut. Han gav i sin tur bort den till en ufolog. (10)

Robert McCallister, en amerikansk skolpojke, träffade på ett landat UFO och samtalade med en av besättningsmännen. Denne ville ha Roberts kulspetspenna och lämnade i gengäld en egen. Robert visade penna i skolan, och för vänner. En kort tid senare fick Robert, enligt berättelsen, besök av en dövstum MlB-varelse (män-i-svart). Denna lyckades, enligt Robert, lura till sig penna och försvann spårlöst. (11)

Ett av de mest intressanta fallen med fysiska föremål involverar hände argentinaren Miguel Freites. Den 30 augusti 1978 fördes han ombord på ett UFO. Miguel, som var skogsarbetare, såg plötsligt hur ett föremål från himlen landade nära honom. En humanoid som saknade ansikte steg ur farkosten. Varelsen omgavs av ett blått ljus. Miguel försökte fly, men paralyserades och fördes in i farkosten. Varelserna som befann sig ombord ställde frågor till honom och tog prover i hans arm. Slutligen släpptes han, fyra mil från platsen där han arbetat.

När Miguel lämnade föremålet fick han flera föremål. De påstods vara avancerad teknisk apparatur, bland annat en svart låda där han kunde höra varelsernas röster (en radio?). Föremålet överlämnades till polisen. (12) Jag skrev till flera argentinska ufologer angående fallet. Från Dr. Roberto Banchs fick jag svar. Banchs skriver att hela historien med stor sannolikhet är en bluff. (13)

Om en utomjordisk civilisation kontaktar oss överlämnar den förmodligen inte metallstycken och stenar med obegripliga tecken på, till vissa utvalda personer. Tanken är absurd. För en normalkritisk person, med normal fattningsförmåga, är dessa fall av noll och intet värde. Det vilar ett löjets skimmer över alltihop.

Enbart dom som - av olika skäl - har ett religiöst eller psykologiskt behov av att tro, att utomjordiska varelser har överlämnat föremålen, kan göra det. Lika så extremt godtrogna personer.

Om man vid en vetenskaplig institution gör en analys av ett av dessa föremål, och man med hundraprocentig säkerhet fastslår att det är utomjordiskt, ja då lovar jag att återgå till ungdomsårens tro att UFO är utomjordiska farkoster.

Källor:

1. Hynek/Vallée: The Edge of Reality. Flying Saucer Review , vol. 7, no. 4 och vol. 8 no.3.

2. UFO-Information 2-3/72.

3. Stevens/Herrmann: UFO Contact from Reticulum.

4. AFU Nyhetsblad, nr. 20, Oct/Dec 1980.

5. SBEDV Bulletin no.54.

6. UFO-Aktuellt 2/90.

7. Lorenzen: Flying Saucer Occupants.

8. Fuller: The Interrupted Journey.

9. Fowler: The Andreasson Affair.

10. AFU Nyhetsblad nr. 19 Apr/Sep 1980.

11. Beckley: MIB - Aliens Among Us.

12. UFO Review, no. 4.

13. Brev från Banchs, 20 jan 1990.