UAPTF ska få snabba uforapporter

En rapport varje kvartal ska den arbetsgrupp som undersöker observationer av okända flygande föremål över USA leverera. Det framgår av nästa års underrättelseanslag.

Av Clas Svahn

Den amerikanska arbetsgrupp som inledde sitt arbete med att undersöka 144 rapporter om oidentifierade flygande föremål i början av året och som lämnade sin första rapport på midsommaraftonen svensk tid kommer från och med nästa år att lämna nya rapporter till kongressens underrättelsekommittéer en gång i kvartalet. Det står att läsa i underättelseanslaget för 2022.

Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) väckte internationell uppmärksamhet då den första preliminära rapporten visade att de amerikanska underrättelsorganen inte lyckats identifiera mer än ett föremål av de 144 som man undersökt.

Nu står det alltså klart att UAPTF i fortsättningen ska leverera rapporter var 90:e dag och chefen för de amerikanska underrättelseorganen, DNI, och USA:s försvarsminister i samråd med varandra ska se till att varje del av underrättelsetjänsten och försvarsdepartementet ”omedelbart” skickar alla rapporter om ufofenomen som når dem till UAPTF samt National Air and Space Intelligence Center.

Rapporten ska innehålla samtliga UAP-observationer som gjorts under de 90 dagarna samt alla andra äldre rapporter som inte redan redovisats men som kommit in under perioden.

Mindre bra är att samtliga rapporter ska vara hemliga. Vi utomstående får hoppas på någon form av öppen sammanfattning, precis som senast.

Det ska bli intressant att se vad som kan komma ut av detta. Inte minst hur samarbetet över myndighetsgränserna kommer att fungera. För i den första preliminära rapporten (den på midsommarafton) stod bland annat att de civila luftfartsmyndigheterna (FAA) redan hade börjat förse de militära underrättelsemyndigheterna med information från sina radarstationer. Alltså information om för dem okända ekon. Med hjälp av civil och militär radar täcks nu ett stort område i USA men som i så många andra länder är radartäckningen bäst längs gränserna.