Så här kan du hjälpa till inom UFO-Sverige

Vill du göra mer än att bara läsa om ufo-fenomenet på nätet, i böcker och i våra tidskrifter? Det finns många sätt att hjälpa till i UFO-Sverige, såväl enkla som mer omfattande. Här berättar vi vad du som enskild person kan göra. Vi är nämligen helt beroende av ideella krafter för vår verksamhet, och du kan göra skillnad!

Bli medlem!

UFO-Sverige

Det första steget för att bli mer aktiv är att bli betalande medlem. Det är också det enklaste sättet att bidra ekonomiskt till vår verksamhet. Att vara prenumerant på våra tidskrifter är inte detsamma som att vara medlem, och medlemsavgiften används till andra saker än att finansiera tidskrifterna. Som medlem kan du vara med och påverka föreningen, och det blir också lättare att få tillgång till information och träffa de som är aktiva.

Bli medlem

Skriv ner dina tankar!

UFO-Sverige publicerar två tidskrifter, UFO-Aktuellt och Rapport-Nytt, som alltid är öppna för bidrag från läsarna. Har du haft en egen ufoupplevelse, genomfört en undersökning, läst en bra bok, eller har du teorier om ufofenomenet? Skriv då ihop en text och skicka in till oss. Vi förbehåller oss dock rätten att neka publicering eller redigera texten om så är befogat. En intressant text kan också göra sig bra här på webbplatsen, även om den inte får plats i någon av våra tidskrifter.

UFO-AktuelltRapport-Nytt

Sociala medier

UFO-Sverige har officiella konton på Facebook och Instagram där vi kommunicerar med intresserade. 

Ett annat sätt att berätta om något och kommunicera med andra ufointresserade är att gå med i Facebookgruppen ”Allmänheten diskuterar ufo och UFO-Sverige”. Där kan du själv skriva nya inlägg och kommentera vad andra skrivit. Notera dock att gruppen är modererad, det vill säga nya inlägg måste godkännas av administratörerna, och att du ska respektera andras åsikter och hålla en god ton. 

Utveckla webbplatsen

Vår webbplats www.ufo.se har en ny utformning sedan 2016 och vi behöver hjälp av dig som är ufointresserad och kan webbdesign, programmering, multimedia och liknande. Vi tar också gärna emot synpunkter på webbplatsens innehåll eller struktur, och naturligtvis även bidrag till innehållet i form av exempelvis artiklar eller faktasammanställningar. 

Webbplatsen

UFO-Sveriges podcast

UFO-Sverige arbetar nu med att ta fram en egen podd om ufo och närbesläktade ämnen, lite mer faktabaserad än andra liknande underhållningsorienterade poddar. Vill du hjälpa till med detta så är du välkommen att kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Bli fältundersökare och utred uforapporter

Kärnverksamheten i UFO-Sverige är att undersöka inkomna uforapporter. Det första steget för att kunna hjälpa till i undersökningsarbetet är att gå vår fältundersökarkurs, som hålls en gång per år, normalt i oktober. Kursen ges under två dagar på ett hotell nära Kisa i Östergötland och kostar från cirka 1 500 kronor och uppåt, då ingår kurs, mat och boende.

Fältundersökarkursen

Fältundersökarna hjälper Rapportcentralen med att utreda de rapporter som kommer in till UFO-Sverige. Oftast innebär detta att man får göra undersökningar på distans, via dator och telefon, eftersom det relativt sällan dyker upp rapporter som måste utredas på plats i ens eget närområde.

Undersöka uforapporter

Det finns även en så kallad Cold Case-grupp inom UFO-Sverige, som går igenom uforapporter där tidigare undersökningar inte kommit fram till någon säker slutsats. Detta är ett bra sätt för dig som oerfaren fältundersökare att arbeta tillsammans med mer erfarna utredare.

Slutligen kan man välja att gå med i, eller starta, en lokal undersökningsgrupp på orten där man bor. Detta är ett sätt att tillsammans med andra fältundersökare jobba med lokala rapporter. En undersökningsgrupp är underställd UFO-Sverige, men är inte en förening och kräver minimalt med administration. Undersökningsgrupper finns för närvarande i Malmö och Stockholm.

UFO-Sverige

Bli lokal representant

Att bli lokal representant för UFO-Sverige på din ort är ett bra sätt att komma igång som mer aktiv medlem, och kan vara ett enklare steg än att bli fältundersökare. Att vara lokal representant innebär att man är föreningens kontaktperson som vi eller allmänheten kan vända sig till om det händer något på orten. Man kan även försöka få fler personer att bli prenumeranter och medlemmar, samt hålla koll på vad som händer i närområdet, genom att till exempel följa lokala medier. Är man extra driftig kan man försöka anordna träffar eller föredrag på orten, eller gå igenom pressklipp på mikrofilm i jakt på äldre artiklar om ufo. Men det är viktigt att påpeka att man bara ska göra saker utefter sin egen förmåga och intresse!

Kom till styrelsemöten

De flesta av UFO-Sveriges styrelsemöten är öppna för medlemmar på den ort där mötet hålls. Då får man vara med och lyssna och komma med synpunkter. Styrelsemötena utannonseras i det digitala Nyhetsbrev som man som medlem kan prenumerera på.

Styrelsen och andra förtroendeposter

Ett större engagemang är att ta på sig någon av förtroendeposterna i UFO-Sverige. Dessa är ordinarie ledamot eller suppleant i styrelsen, revisor eller revisorssuppleant, samt valberedning. Det är på föreningens Riksstämma som valen äger rum, och intresse för posterna framför man till sittande valberedning.

Valberedningens arbete

Bidrag och donationer

Förutom medlemsavgiften kan du även donera en valfri summa till ett specifikt projekt eller ändamål som du själv bestämmer, till exempel Norrlandsprojektet (sökandet efter en spökraket i sjön Nammajaure), Rapportcentralen, fältundersökarkursen, webbplatsen, eller till vårt arkiv, AFU. 

Vi tar också emot fysiska donationer i form av böcker, brev, bilder med mera med anknytning till ufo eller andra fenomen. Om de är tillräckligt intressanta kommer de att bli en del av Archives for the Unexplained (AFU) i Norrköping, som bland annat fungerar som UFO-Sveriges arkiv och är en resurs för alla som vill utforska det oförklarade. 

Donera

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige