Ufopoddarna som är värda att lyssna på

Det blir mer och mer populärt att göra poddar. En podd är för den som inte riktigt vet en slags radiosändning som man kan ta del av via nätet. Enklast är ladda ner en app i sin smarta mobiltelefon, koppla till en hörlur och sedan lyssna på sin favoritpodd var man än befinner sig.

Av Anders Berglund och Clas Svahn 

UFO-Sverige

I dag är det enkelt att göra poddar. Det enda man behöver är en bra mikrofon och en dator. Vem som helst kan göra en podd och sedan lägga ut den på nätet. Det finns poddar om de flesta ämnen. Från professionella poddare, som till exempel journalister som följer upp sina reportage, till amatörer och hobbypoddare som pratar om sitt favoritämne eller hobby.

Så det är inte så konstigt att det numera börjar dyka fler och fler poddar som tar upp ufofenomenet på ett eller annat sätt. Det är ett ämne som intresserar många eftersom mysterier och gåtor tilltalar oss människor. De flesta av oss kan relatera till historier om spöken eller mystiska händelser på ett eller annat sätt. Att lyssna på sådana berättelser är både fascinerande och spännande. Vi känner nog alla någon som varit med om ”något”, eller så har vi själva upplevt vad som kan kännas konstigt och alldeles oförklarligt.

Många poddar tar upp och berör det som slentrianmässigt brukar betecknas som ”det övernaturliga”. Men vad är egentligen värt att lägga sin tid på? Vilka poddar om ufofenomenet är de bästa att lyssna på just nu? Vilka poddare vet mest och är de kunnigaste inom ämnet? Och vilka poddar tar både granskande och nyfiket ämnet på allvar?

Här följer de bästa tipsen på svenska och internationella poddar som på ett eller annat sätt tar upp ufos eller berör ämnet.

Ufopodden i P3

Ufopodden produceras av Sveriges Radio och är dramatiserade ufomysterier som bygger på olika observationer. UFO-Sverige har hjälpt till att ta fram material till hälften av avsnitten i produktionen. Åtta avsnitt har gjorts och sänts under våren 2017. Berättare är skådespelerskan Moa Gammel och en rad kända svenska skådespelarröster medverkar.

Creepypodden med Jack Werner 

Jack Werner, journalist som vunnit Stora Journalistpriset för sin Viralgranskare, läser i sin podd upp vandringssägner och skräckhistorier som cirkulerar på nätet. Lyssnare kan även skicka in egna berättelser som kan bli en del av podden. Creepypodden är en populär podd som tar upp internetmysterier som oftast inte är så sanna som det påstås. 

Kvalificerat Hemligt 

Kvalificerat Hemligt eller KHpodden är en poddradio om konspirationsteorier. Detta är podden för dig som seriöst vill veta de grundläggande och bakomliggande faktorerna till mer eller mindre kända konspirationsteorier. Personen som bakom den här podden heter CJ Åkerberg och han har tidigare drivit programmet Skeptikerpodden och skrivit boken Skeptikerskolan.

Spöktimmen

Spöktimmen är en populär podcast som tar upp olösta mysterier, gåtfulla mord och övernaturliga fenomen. Det handlar om lättsamma diskussioner med poddarna Jenny Borg och Linn Larsson.

Lore podcast

Den amerikanske poddaren Aaron Mahnke tar i sin podcast upp myter, folktro och sägner. Det är en mer granskande podcast som berättar om bakgrunderna till en rad vandringssägner som finns därute. 

Skeptoid

En granskande amerikansk podd som funnits sedan 2006 och som snart närmar sig sitt sexhundrade avsnitt. Podden har genom åren tacklat många myter och populära uppfattningar med kritisk och undersökande blick. Podden leds av Brian Dunning.  

Open Minds UFO radio

Amerikansk podd som leds ufologen Alejandro Rojas. Podden har intervjuat många verksamma ufologer och undersökare. Här kan man också höra diskussioner med människor som varit om olika ufoobservationer. Podden håller ett öppet sinne till vad som ligger bakom ufofenomenen. 

Podcast UFO

En poddcast gjord av Martin Willis och som sänds onsdagar i en två timmar långs sändning. Programmet bygger på intervjuer med olika personer, ofta ufologer men också observatörer, och tar upp ämnet ur flera synvinklar. Sänds via Itunes och Youtube.

Paracast

Påminner till innehållet om Podcast UFO med många intervjuer med personer som undersöker ”det okända”. Inte minst ufo. Går att lyssna på via en app för Iphone och Android och har ett stort arkiv på nätet. Ofta aktuella ämnen.

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige