20170118 

 Viral ufovideo kan ha fått sin förklaring

Filmen togs av en chilensk militär helikopterbesättning den 11 november 2014 och har sedan dess varit föremål för olika undersökningar. På filmen syns ett föremål röra sig bort från helikoptern, till synes på mycket stort avstånd, och vid ett par tillfällen släppa ut långa stråk av ”rök” efter sig.

Clas Svahn 

 

Den 5 januari publicerades den av Huffington Post.

Filmen är delvis tagen i infrarött ljus vilket gör att varma delar framträder som mörkare områden.

En rad ufointresserade runt om i världen har försökt att hitta en förklaring på filmen som enligt den chilenska organisationen CEFAA, som har utrett den, visar ett okänt föremål.

Men så var det sannolikt alltså inte.

Mick West, som publicerar sin utredning på sajten Metabunk, har kunnat visa att CEFAA:s utredare helt missat ett flygplan som befann sig i synriktningen från helikopterns kamera vid den exakta tidpunkten för observationen.

Planet var det spanska flygbolaget Iberias flight IB6830 som hade lyft från Aeropuerto de Pudahuel utanför Santiago i Chile strax innan filmen togs. Planet var ett fyrmotorigt Airbus A340.

Den ”rök” som vid ett par tillfällen syns efter planet är en helt normal kondensstrimma, konstaterar Mick West. Att den inte syns hela tiden beror på att planet befinner sig i stigande och då passerar olika områden i atmosfären där kondensstrimmor kan bildas.

Så hur kommer det sig då att CEFAA:s utredare missade detta?

Enligt Mike West är svaret att man tittade på fel plats. Helikopterbesättningen, som inte fick in planet på sin radar, gissade att det man såg befann sig 56 kilometer bort och på låg höjd när det som fastnade på filmen, IB6830, befann sig 104 kilometer bort och på hög höjd.

Att kondensstrimman syns så bra på filmen beror på att den är varmare än omgivningen och därför blir tydlig på den infraröda bilden.

Att de fyra motorerna, också de varma, ser ut som två punkter och ibland flyter ihop till en beror på det stora avståndet mellan flygplanet och helikoptern.

Mike West, och andra, har slagit fast att det inte kan vara något annat som syns på filmen och i sin utredning nämner han några punkter som visar att detta är den sannolika förklaringen:

  • IB6830 befinner sig på exakt rätt plats och vid exakt rätt tidpunkt.
  • IB6830 färdas åt rätt håll, samma som föremålet på filmen.
  • IB6830 svänger när föremålet svänger.
  • IB6830 borde skapa en värmebild som har den storlek som syns på filmen.
  • IB6830 placering av sina motorer matchar dem på filmen.
  • Storleken på värmeutbredningen från IB6830 minskar med avståndet vilket svarar mot det man ser på filmen.
  • Kondensstrimmor från IB6830 borde ha samma skenbara storlek som dem som syns på filmen.

CEFAA har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna men journalisten Leslie Kean, som deltagit i flera av CEFAA:s möten under utredningen av filmen och som också är organisationens talesperson i Nordamerika, skriver i en artikel att flygplansteorin är värd att undersöka.

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige