Nu börjar årets säsong för eldlysande kondensstrimmor och andra misstolkningar

 Bilden togs över Halmstad den 26 november 2015 av Mia Marie Sjöblom

Vid den här tiden varje år ökar antalet rapporter. Det är den årliga variationen som sker av helt naturliga orsaker. Först och främst beror det på att mörkret kommer tidigare om kvällarna och det blir lättare att se sådant som under sommaren dränks av ljuset.

Den typiska observationen är när någon ser "eldklot" som sakta strävar framåt i lugnt tempo, inte sällan med svans, på eftermiddagen eller kvällningen, lågt på himlen och ofta i sydväst. Detta kan för observatörerna se hur häftigt och iögonfallande ut som helst, och många låter fantasin springa iväg och får dem att se ut som något som ofta beskrivs som svansen på en komet eller meteorer, men hinner man ta fram en kamera så är det inte någon meteor.

Men... Hur häftigt det än må te sig så är det helt naturligt och sker hela tiden, då de orsakas av vanliga flygplan som lämnar kondensstrimmor efter sig. Det som är speciellt för årstiden är solens position, när den står lågt och lyser på flygplanens och kondensstrimmornas undersida. Solen har i många fall redan varit under horisonten ett bra tag, varför sambandet kan kännas onaturligt, när det är mörkt på marken men inte på flygplanets höjd. Den eldröda eller orangea färgen orsakas av att ljuset färdas längre sträcka genom atmosfären när solen står lågt. De blå och gröna färgerna sprids mer så att endast de mer rödaktiga färgerna återstår, där av de eldsprakande färgerna.

Det är alltså solen i kombination med vanliga kondensstrimmor som bildar dessa "eldklot" på himlen, om beskrivningen liknar den här ovan. Andra fenomen som också misstolkas mer så här års, beskrivs på helt andra sätt. Läs mer i vår misstolkningsguide.

När flygplan på hög höjd släpper ut varm vattenånga ur motorerna så kan det resultera i att vattenångan övergår till flyttande form och kondenserar. Det är då den molnliknande strimma som vi är vana att se bakom flygplanet bildas. Dessa kan antingen försvinna ganska omgående eller ligga kvar i flera timmar och de kan då breda ut sig över större områden.

Det är i synnerhet när kondensstrimmorna iakttas under dessa förhållanden som de ger upphov till tidningsnotiser och uforapporter. Tidningar, stora som små, skriver varje år om detta, som om det vore en sensation.

"Det är absolut ingen meteor"

Bilderna i artikeln visar kondensstrimmor under olika förhållanden. Klicka för större bilder.

Läs vad andra skriver om kondensstrimmor:

SMHI

Transsportstryelsen

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige