Yngve Frej 1941–2016

Söndagen den 4 september 2016 begravdes Yngve Freij, mångårig medlem i Malmö Interplanetariska Sällskap, MIS, och redaktör för tidskiften Arcanum, i Fridens kapell på Limhamn.

Tora Greve och Clas Svahn

Gästerna bestod av Yngves kolleger från tidningen Arbetet, ufologer från MIS, Malmö Interplanetariska Sällskap och speleologer från Sveriges Speleologförbund.

Yngve var i flera år redaktör för den ockulta tidskriften Arcanum, där Alve Holmkvist var hans närmaste medarbetare. Jag (Tora Greve) medverkade under några år på 1970­- och 80-­talet. Yngve var även aktiv i MIS.

Han var också grottforskare, ett intresse han delade med MIS ordförande Ebbe Johansson. Yngve var med och bildade Sveriges Speleologförbund, gjorde flera upptäckter av nya grottor, och var redaktör för deras tidning Speleologen.

Som privatperson var han full av humoristiska infall. Resorna med Lapplandspilen blev lite mindre enformiga när han var med. Väl framme i Abisko gick han bokstavligen under jorden, medan vi gick upp på topparna. Det var Yngve som i festligt lag visade hur man vrider sista droppen ur en ölburk, något vi aldrig missar att visa den yngre generationen.

1993 bestämde han sig för att donera sitt stora bibliotek till AFU och jag (Clas Svahn) kunde hämta det vid ett besök i Yngve Freijs hem i Malmö den 20 mars 1993. Boksamlingen och de papper som Yngve då lämnade finns i dag bevarade på arkivet i Norrköping.

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige