Nya och bättre kameror ska täcka den svenska natthimlen

Det så kallade All-Sky kamera projektet som drivs av institutionen för astronomi och fysik vid Uppsala universitet är ett projekt med meteorkameror utsprida på lite olika platser runt om i landet. Just nu finns det kameror uppsatta i Uppsala (två kameror), Mölndal, Borlänge, Arvika och två kameror i området runt Kiruna.

Under de senaste två åren har kameranätverket, som i sin tur ingår i ett större nätverk av kameror i bland annat samtliga Skandinaviska länderna, fångat många ljusstarka meteorer på bild och film. 

Nätverket av All-Sky kameror har även visat sig vara ett mycket användbart redskap för UFO-Sverige då det tidigare varit mycket svårt att bekräfta misstänka meteorer över ett särskilt område. Med kamerornas hjälp så är det numera möjlighet att kontrollera en teori om att en meteor passerat över ett område samtidigt som kamerorna även kan bidra med en mer övergripande kontroll av luftrummet i de rapporter som kommer in från de områden där kamerorna finns uppmonterade.

Nyligen så införskaffades även en ny kamera modell för projektet av typen ZWO ASI185MC. Eric Stempels som är ansvarig för projektet skriver på kameranätverkets webbplats att de nya kamerorna lär kunna fånga meteorer som är så pass ljussvaga som magnitud 2, vilket kan ungefär jämföras med stjärnorna i Karlavagnen.

Förhoppningsvis så kan vi alltså se fram emot en ännu bättre kameraövervakning av den svenska natthimlen framöver.

Läs mer om projektet

Läs mer om den nya kameramodellen.

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige