Möte med en UFO-religion

Stefan Isaksson

Det finns världen över ett flertal grupper som valt att tolka den extraterrestriella sidan av UFO-fenomenet utifrån ett religiöst perspektiv. Allt sedan kontaktpersonen George Adamskis dagar så har dessa grupper kommit och gått, en del mer långlivande än de andra. De största, om man ser till antalet medlemmar, är grupper som Aetherius Society och Unarius, men även en grupp som från början kallades sig för the Raëlian Movement, men som nu går under namnet the Raëlian Religion.

Allt sedan kontaktpersonen George Adamskis dagar så har dessa grupper kommit och gått, en del mer långlivande än de andra. De största, om man ser till antalet medlemmar, är grupper som Aetherius Society och Unarius, men även en grupp som från början kallades sig för the Raëlian Movement, men som nu går under namnet the Raëlian Religion.

Denna rörelse påstår sig ha tiotusentals medlemmar över hela världen. Det exakta antalet är okänt, men olika källor uppger att det rör sig om mellan 30.000 och 80.000.

Ledaren Rael

Rörelsen grundades av Claude Vorilhon (bilden), eller Raël som han numera kallar sig, efter att han den 13 december 1973 haft en närkontakt med en utomjordisk varelse i en slocknad vulkan i Frankrike.

I likhet med tidigare religiösa ledare som Muhammed och Siddharta (grundaren av buddhismen), men även nutida kontaktpersoner såsom Adamski, kände Rael vid tiden för närkontakten att han var "tvungen" att ta sig ut i vildmarken; en okänd kraft gav honom inget annat val. Där fick Raël berättat för sig den sanna historien om människans ursprung; hur vi kom till som ett resultat av utomjordiska vetenskapsmäns experiment med DNA. Dessa utomjordingar gick under namnet Elohim, och det är dessa rymdgudar som Bibeln talar om när Guds verk beskrivs.

Elohim har grundat alla religiösa rörelser sedan urminnes tider. Jesus, Muhammed, Buddha etc var alla profeter som spred Elohims budskap om universell kärlek, och Raël är den siste och viktigaste av dem alla. Det är Raels uppgift att undervisa och berätta för jordens befolkning om Elohim samt förbereda jorden för rymdgudarnas närstående återkomst. Så ser grunden för den Raeliska religionen ut i korthet.

Under de första fyra dagarna i april 1999 anordnade Raëliska religionen i USA ett seminarium öppet endast för medlemmar som hölls i Las Vegas. Jag hade under en tid haft kontakt med dem på grund av mitt intresse för nyreligiösa "tefatskulter", och till slut lyckades jag bli inbjuden till detta seminarium i en finare del av Las Vegas, även om jag inte är medlem.

Mina dagar med denna grupp gav mig en unik inblick i deras tankegångar och budskap, eftersom jag fick chansen att träffa medlemmar och diskutera deras idéer och budskap direkt med dem istället för att enbart läsa om dem i böcker och tidningar.

Jag bodde tre nätter hos ett äldre par som var mer än villiga att dela med sig av sina tankar om Raëliska religionen. Detta innebar att jag levde dygnet runt med rörelsen.

Det var sen eftermiddag den 1 april när jag anlände till den byggnad där mötet hölls. På grund av ett mindre bra lokalsinne var jag osäker på om jag kommit rätt, men en snabb koll på bilarna som stod parkerade utanför bekräftade detta. Med registreringsskyltar som "Rael1" och "Raelian", och dekaler med "UFOs - The Truth at Last" övertygades jag om att jag kommit rätt. Jag öppnade dörren och klev in.

En grupp på 20-30 personer, de flesta klädda i vita munkliknande dräkter, tystnade och tittade undrande på mig. Jag hade uppenbarligen avbrutit en talare mitt under hans föreläsning, och att döma av hans ansiksuttryck så var det inte direkt uppskattat. Jag ursäktade mig och frågade efter Kevin McGowan som var ra‘lianen som hade bjudit in mig. Han kom fram och placerade mig på en ledig stol, och under de nästföljande dagarna satt jag på denna stol under varje föreläsning och tog del av Raëliska religionens budskap.

Raëlianerna visade sig vara en trevlig grupp människor. Min enda kunskap om denna rörelse var vad jag hade läst på deras hemsida och i forskaren James Lewis bok "The Gods Have Landed", men under de följande dagarna hade jag många och långa diskussioner. De flesta var "vanliga" medlemmar, men ett stort antal var guider, det vill säga medlemmar med högre "rang".

Jean Gary, mannen jag så olyckligt hade lyckats avbryta, var en guide på nivå 5. Det finns endast ett fåtal guider på denna nivå, och han kan räknas som mannen strax under Raël som själv befinner sig på nivå 6. Raël är för övrigt den ende på denna nivå. Alla andra närvarande guider, som kan jämföras med präster inom kristendomen, befann sig på nivå 4. Icke-guider är på nivå 3.

Varje dag visade sig vara den andra lik. Den inleddes med olika meditationsövningar med varierande syften, som "att känna att Jorden lever och att sända kärlek till Jordens befolkning, övrigt liv i universum, och framförallt Elohim", eller "att känna Elohims budskap i varje cell i kroppen". Resten av dagarna ägnades åt olika föreläsningar av guiderna. Raël själv var tyvärr inte med, men Jean Gary förklarade att även om Raël inte var fysiskt närvarande så var hans tankar och själ det.

Föreläsning efter föreläsning fick jag förklarat för mig att raëlianerna är mänsklighetens sista hopp; att vi endast genom kärlek och universell förståelse och tolerans kan undvika undergång. Guiderna hänvisade ständigt till sig själva som "The Chosen Ones", De Utvalda. Alla som vid någon tidpunkt studerat religiösa grupper känner igen dessa budskap. De går att finna i grupper över hela världen.

Det som skiljer raëlianerna från andra new age-grupper är deras teorier om människans ursprung. När en kristen läser i Bibeln att Gud skapade människan till sin avbild tolkar raëlianerna det som bevis för sina teorier om att vi kom till genom utomjordiska DNA-experiment.

Alla människor är, enligt raelianerna, i själen raelianer, och det är medlemmarnas uppgift i livet att väcka denna "inre raelian" till liv. De tar denna uppgift otroligt seriöst, ytterligare ett drag som känns igen från andra grupper. En föreläsning diskuterade till exempel hur och vad man ska äta för att må som allra bäst, och en annan föreläsning tog upp fördelarna med kontrollerat fastande.

Det är varje raëlians skyldighet att leva ett så sunt och friskt liv som möjligt, eftersom en sjuk raelian "ödslar" för mycket tid på att vara just sjuk. Denna tid hade kunnat användas till att informera om Elohims budskap och idéer. Därför väljer många raelianer att avstå från alkohol, cigarretter, koffein; droger i största allmänhet. (Mrs. Philips som jag bodde hos brukade meditera under en miniatyrpyramid, någonting hon beskrev som otroligt upplyftande och hälsosamt).

Olika skribenter har vid upprepade tillfällen pekat på oroväckande inslag inom new age-rörelsen och alternativa världsåskådningar. Ett återkommande inslag är vetenskapsförakt. Raëliska rörelsen är inget undantag. Även om deras religion är byggd på moderna teorier om DNA och kloning drar de sig inte för att förneka och öppet förlöjliga många moderna teorier om människans ursprung.

I en bandad intervju som visades under seminariet kallade Rael Charles Darwin för "en av de falska profeterna". Lärare som undervisar om Darwins teorier om naturligt urval och "survival of the fittest" anses begå brottsliga handlingar, helt enkelt eftersom de vetenskapliga teorierna om människans evolution anses som fullständigt felaktiga. Darwinism och evolutionslära misslyckas med att ge människor hopp om en bättre framtid, menar Raël. Detta i sin tur skulle leda till drogmissbruk och självmord. (Exakt hur de misslyckas behandlades inte).

Unga människor i dag väljer den Raëliska religionen eftersom de lättare kan identifiera sig med dess läror än med religioner som bygger på hundratals eller tusentals år gamla läror. Raël å andra sidan erbjuder människor möjligheten att vara glada och tillfreds med sig själva. Detta kan ses som motsägelsefullt eftersom raelianerna menar att det är Elohim som grundat alla religiösa yttringar sedan tidernas begynnelse, ett påstående som står att finna på deras hemsida.

Ett av många hjälpmedel för att bli en bättre människa är Sensual Meditation (SM), en serie övningar utformade för att väcka människors sexualitet och sensualitet till liv. Raël hänvisar till SM som "ett universellt Internet vilket underlättar kommunikationen mellan alla aspekter av liv; människor, djur, växter och utomjordingar".

Under de raster som hölls mellan föreläsningarna hade jag tillfälle att vandra omkring i lokalen och studera miljön samt diskutera med de olika medlemmarna. Det var en brokig skara människor som deltog i seminariet. Det var allt från musiker, statistiker och studenter till stripteasedansare. Många kom fram till mig och undrade vem jag var, och jag sade som det var att jag var där på grund av mitt intresse för nyreligiösa grupper. Att jag inte var någon framtida medlem verkade inte bekymra någon, de var alla villiga att svara på mina frågor.

Ambassadmodell

Längs väggarna hängde mängder med bilder på en ständigt leende Raël. I ett hörn stod en skalmodell av den ambassad (bilden) som raëlianerna ämnar bygga i Jerusalem före år 2025 och som ska fungera som en mötesplats för Elohim och världens olika ledare. Här och var brann rökelse, och fräscha växter och stearinljus fanns överallt. En stereo spelade rogivande new age-musik, och det rådde en fridfull och avslappnad atmosfär.

Raëlianerna var liksom sin ledare ständigt leende, och de hälsade varandra med oräkneliga kramar och skratt. Människans sensualitet står verkligen i centrum för denna rörelse, och jag tappade snart räkningen på hur många kramar jag fick. Vid ett tillfälle satt jag för mig själv när en attraktiv kvinna i 30-årsåldern kom fram till mig. Hon hade, som alla andra, en väldigt mjuk och behaglig röst, och hon lutade sig fram emot mig och sade med fransk brytning "You're beautiful", kysste mig på kinden och gick därifrån. Jag kände mig som ett levande frågetecken.

Raël påstår att hans tillkomst var ett resultat av att hans mamma blev bortförd och befruktad av Elohim, vilket borde innebära att han själv är halvt människa, halvt Elohim. Trots detta påstående så var det ingen som uppfattade Raël som någon slags halvgud i stil med Herkules som enligt grekisk mytologi var ett resultat av en sammankomst mellan Zeus och en jordkvinna. Däremot ser raelianerna på Raël med stor respekt, och han är utan tvivel en stor inspirationskälla för alla medlemmar.

Marc, en guide på nivå 4, ansåg att det är befängt att tro "att människan härstammar från en apa". Det enda som skulle kunnat skapa alla jordens livsformer är Elohim. Han ligger bakom allt liv på jorden, och som bevis visar raelianerna på den oerhörda variation av liv som finns. Det finns inte en möjlighet att evolutionen skulle kunna skapa alla fantastiska livsformer som nu befolkar jorden, menade Marc.

Denna inställning hade även en ung man som intressant nog var en blivande lärare i biologi. På min fråga om hur han kunde studera biologi utan att tro på evolutionen svarade han bestämt att de metoder vetenskapsmän använder sig av i dag för att stödja sina teorier inte är det minsta pålitliga, och att det helt enkelt inte finns bevis för att påstå att människan är ett resultat av miljoner år av evolution.

Allteftersom seminariet fortgick fick jag allt mer insikt i raëlianernas tankebanor, men jag kände också att de upprepade sig själva hela tiden.

Föreläsning efter föreläsning fick jag höra hur fantastiska raelianerna var som insett sitt sanna kall. Det var verkligen bara de som kunde rädda världen från undergång, och anledningen till att världen är fylld med krig och orättvisor är att alla människor, förutom raelianer, glömt bort sin förmåga att älska sin nästa och att känna glädje och respekt för livet. Men, det var för att använda ett känt uttryck, "mycket snack och lite hockey".

Det verkade inte finnas någon gräns för Jean Garys lycka över att vara raëlian, och han påpekade hela tiden hur mycket bättre raëlianerna är jämfört med "vanliga" människor (som ju i och för sig också är raelianer, men som ännu inte upptäckt det). Inte vid något tillfälle kände jag att någon försökte pressa på mig deras lära, och de betonade alltid vikten av individualitet och eget tänkande.

Fotografering var olyckligtvis ett känsligt ämne och de bandade intervjuerna tog plats utanför seminariet.

Sista kvällen hölls en föreläsning som var öppen för allmänheten och under eftermiddagen vandrade ra‘lianerna omkring på Las Vegas gator och berättade för folk om kvällens aktiviteter.

Det hade varit ett synnerligen intressant påsklov, men nästa dag började skolan igen så jag satte mig i bilen och började den långa resan hem till Kalifornien.