Edith Nicolaisen

Nicolaisen, Edith (1911-1986)

Grundaren av Bokförlaget Parthenon i Sverige, Edith C M Nicolaisen föddes den 19 mars 1911 i Farnum, Danmark och avled den 28 februari 1986.

”Nic”, som hon kallades, ägnade flera år åt studier vid olika universitet. Genom en amerikansk bekant fick hon 1953 för första gången höra talas om ufoobservationer och landningar i Mexico. Men intresset väcktes på allvar genom boken ”Flygande tefat har landat” av Desmond Leslie och George Adamski. 1954 ställdes Edith Nicolaisen inför ett svårt val. Antingen tre års vidare studier i USA för att sedan fortsätta en karriär inom Världshälsoorganisationen, WHO, eller att ägna sig åt ufosaken. Hon valde pionjärens lott och Sverige som arbetsfält.

Ekonomiska problem och en svår bilolycka var nära att kullkasta alla planer men enligt egna uppgifter fick hon styrka och inspiration att fortsätta arbetet bland annat genom flera närobservationer av UFO. 1955 observerade hon ett klockformat tefat av Adamski-typ, 15 km söder om Linköping. Året därpå såg hon en cigarrformad farkost Ijudlöst sväva över de österrikiska alperna. Dessa observationer övertygade henne att Adamskis foton och påståenden var äkta.

Den 24 oktober 1957 var den officiella starten för Parthenons verksamhet i Sverige, med Helsingborg som högkvarter. På den internationella ufokongressen i Wiesbaden 1972 berättade Nicolaisen:

”Den 24 oktober 1957, när vi började vårt upplysningsarbete med utgivandet av boken 'Flygande tefat har landat' av Leslie/Adamski, hade vi den stora glädjen att mottaga en hälsning från våra vänner i världsrymden tidigt på morgonen mellan klockan 8.00 och 8.30. En silverskiva rullade likt ett hjul på en skenbar luftlinje och blev stående i luften framför vår balkong på mindre än 100 meters avstånd innan den flög iväg som en pil”.

Parthenons första möte hölls i Stockholm den 5 december 1957 i Kgl. Svenska Aeroklubbens lokaler. Flygdirektör Henry Kjellson var en av de inbjudna talarna.

Det första officiella föredraget anordnades hösten 1958 i Helsingborg med Karl och Anny Veit från Deutsche UFO/IFO Studiegesellschaft, DUIST.

Hörnstenen i Parthenons verksamhet var bokutgivning och med åren publicerade man flera av de klassiska kontaktberättelserna till exempel ”Ombord på rymdskepp” av George Adamski och ”Resa med flygande tefat” av Daniel Fry. Nicolaisen ville lägga tonvikten på den så kallade nya tidsålderslitteraturen med ett filosofiskt budskap, speciellt riktat till ungdomen. Men man publicerade även mera neutrala böcker som Max Millers ”Flygande tefat — fantasi eller verklighet”.

Mellan åren 1958 och 1964 besökte Nicolaisen hundratals skolor, skolbibliotek, stadsbibliotek, ABF-, IOGT-, Sjömans- och militärbibliotek för att sprida Parthenons litteratur. Allt ifrån Kiruna till Ystad försökte hon inspirera ungdomar till ett studium av tefatsgåtan och ”den kosmiska filosofin”.

I mitten på 1960-talet fanns också långt gångna planer på en större tidskrift men idén föll på grund av brist på pengar och medarbetare.

Edith Nicolaisens egen åsikt om tefaten låg ganska nära George Adamskis men på en viktig punkt frångick hon Adamskis linje; hon ansåg att tefaten kom från icke-fysiska högre världar. I ett brev 1966 skrev hon: ”...UFOs kommer från samma dimensioner som 'änglarna' eller 'budbringarna', alltså från ett långt högre vibrationsplan än det fysiska”. Hon ansåg också att de förebådade Kristi återkomst. Forskning i ufofenomenens natur var därför inte Parthenons linje. Det var istället ett korståg för ”den nya tidsåldern”.

Parthenon och Edith Nicolaisen lade en grund för ufointresset i Sverige och det helt unika material i form av böcker, tidskrifter, pressklipp och korrespondens som förlaget efterlämnade finns i dag på Arkivet för UFO-forskning. Parthenons förlagsverksamhet fortsattes av Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening under ledning av Carl-Anton Mattsson.

Se: Parthenon förlag