Tro och vetande

Clas Svahn

UFO-HÖSTEN 1996 HAR varit intensiv. Aldrig tidigare har det skrivits och pratats så mycket om UFO i media och bland folk i allmänhet. Arkiv X och succéfilmen Independence Day har på något sätt sprängt alla vallar, speciellt bland ungdomen som tagit till sig tankarna och spänningen i filmerna.

Det otroliga uppsving som UFO-ämnet fått är på gott och ont. Jag skulle faktiskt vilja säga, mest på ont. Nya myter föds i spåren av de stora amerikanska medieframgångarna och man glömmer så lätt att serier som Arkiv X har producerats av ett enda skäl - att tjäna pengar till producenterna samt att dra in sköna annonskulor till tv-bolagen. Det handlar inte om att läcka ut information till allmänheten för att förbereda oss på det slutliga avslöjandet eller att berätta om välundersökta UFO-fall. Det tål att påpekas: Arkiv X bygger inte på verkliga fall även om man ibland lånar ingredienser från sådana. Och - viktigast - det finns inget verkligt Arkiv X inom FBI.

TILLVARON HAR BLIVIT så komplicerad att vi i vissa frågor tvingas överlåta tänkandet och analyserandet till experter och vetenskapsmän. I teves soffhörnor sitter representanter för en elit och talar och tycker åt oss allihop. I laboratorier och på institutioner uppfinns och upptäcks saker som de flesta av oss aldrig kommer att förstå. Då är det lätt att hänge sig åt den förenklade bild av tillvaron som erbjuds. På något underligt sätt blir det lättare att förstå cirkelfenomen, försvinnanden i Bermudatriangeln och djurstympningar (om man tillför ett ännu gåtfullare element - utomjordiska besökare) än att sätta sig in i astronomi och fysik. Istället för att skaffa oss verklig kunskap blir många av oss experter på de myter och halvsanningar som media lägger tillrätta framför våra fötter.Detta är givetvis inte ett problem som bara berör oss UFO-intresserade utan samhället i stort. Men problemet blir så tydligt när vi diskuterar UFO.

FöR NÅGRA VECKOR sedan satt jag i Z-TV och presenterade UFO-Sverige. Det var ett bra och sansat program som vände sig till ungdomar. Producenten hade låtit en reporter göra två enkäter på stan. Den ena gick ut på det vanliga tramset om utomjordingar och tefat men den andra enkäten fick mig att totalt tappa hakan. Tio personer, jag tror det var så många, fick frågan: "Tror du på astronomi?" Just det, INTE astrologi. Astronomi. Så, trodde någon på astronomi? Nix. Inte en enda person. Noll. Visserligen kanske några missuppfattade frågan, men knappast alla. Ordet astronomi fick dem att känna sig osäkra och deras svar speglar måhända en kunskapslucka av stora mått.

DET FINNS FLER exempel. På väg hem från jobbet kom jag att diskutera UFO och astronomi med taxichauffören. Jag berättade om stjärnor och planeter och Vintergatans enorma utbredning. Men när jag kom in på det här med stjärnor märkte jag att chauffören inte längre hängde med. Jag förklarade då att stjärnorna egentligen är solar precis som vår egen, men att de befinner sig så oändligt långt bort. "Och jag som trodde att det var solen som reflekterades i stjärnorna", svarade chauffören. En vecka tidigare hade jag hört samma synpunkt från en ung kille i ett direktsänt radioprogram. Också han var övertygad om att stjärnor var något helt annat än solen och de bara återkastade solens sken.

OKUNNIGHET KAN ta sig många uttryck. Vi skrattar ibland åt tidigare generationers vidskeplighet samtidigt som vi själva tror på astrologi, spågummor, spöken och diverse övernaturligheter. En del skulle säkert tillfoga utomjordiska besökare till den listan. Tro och vetande är två skilda storheter. När vetandet tar slut bygger vi på med tro. Och ju mindre vetande vi har desto större plats får tron och vidskepligheten. Det finns flera faror med detta. En av dem tar vi upp i detta nummer av UFO-Aktuellt. Författaren och debattören Sune Hjorth driver en liten UFO-grupp i Sundsvall. Hjorth har gjort sig känd för sina extrema åsikter i UFO-frågan och för en närmast fanatiskt tro på sina egna idéer samtidigt som han aggressivt avfärdar andras.

I sina skrifter har Hjorth propagerat för en dold sionistisk konspiration. I klartext: att judarna håller på att ta över världen. Detta blandar han sedan ihop med lite tefat och en stor portion hemkokt religion. Hans senaste budskap till mänskligheten är att "dolda amerikanska makthavare i en hemlig pakt med negativa rymdvarelser från Orion" håller på att förslava mänskligheten.

 

DET ÄR LÄTT ATT SKRATTA åt eländet men när man tittar närmare på Hjorths skrifter får man en bitter smak i munnen. Det var därför ingen överraskning när tidningen Dagbladets journalist Anders Danielsson kunde avslöja att Sune Hjorth hyllat Adolf Hitler och nazismens ideal under andra världskriget. Hjorths nazistiska bakgrund har varit känd för mig sedan i april 1992. Men fram tills nu har UFO-Sverige valt att inte gå ut med uppgifterna. Istället har vi argumenterat och debatterat sakfrågorna med Hjorth. Nu finns det ingen anledning att tiga längre. Fanatiker som Sune Hjorth har skadat svensk UFO-debatt och gjort det svårt för seriösa ufologer att bli tagna på allvar. Förhoppningsvis är detta det sista vi hör från Sune Hjorth.