Cirklar gav Botkyrka nytt utflyktsmål

Clas Svahn

Från berget ser den nästan perfekt ut. Som stämplad i åkern av en kraft från ovan. Men skenet bedrar. När UFO-Sverige mäter upp cirkeln visar den sig vara både vind och slarvigt gjord.

Men egentligen spelar det ingen roll. Lilla Hamringe i Botkyrka har blivit ett utflyktsmål rikare. Att det sedan rör sig om ett lyckat skämt är inte så viktigt.

Det var tidigt på måndagsmorgonen den 12 augusti 1996 som Lisa Lindström upptäckte mönstret i åkern. Hon bor bara ett stenkast från platsen och var ute på sin morgontur med hunden när hon såg det underliga.

- Här har de förstört på samma sätt som i England, tänkte jag. Jag kände ju igen mönstret från tv och tidningar.

När vi mäter upp cirkeln visar det sig snart att den är slarvigt gjord. Den yttre ringen varierar från 3,34 till 3,79 meters bredd och i kanterna ser man tydliga spår efter en snedtrampad planka. Diametern är 32 meter. Men också den varierar betänkligt.

"Konstnärerna" själva har tagit sig in genom att följa ett traktorspår. Lustigt nog kan man lätt räkna ut hur lång plankan var: 90 centimeter. Säkert har det tagit upp mot fyrtio minuter att skapa formationen denna dimmiga natt.

Medan vi vandrar runt i cirkeln kommer det hela tiden människor in för att titta. Många blir besvikna när vi berättar om våra fynd. Andra får sina egna misstankar bekräftade. För Hamringes ungdomar är cirkeln det bästa som har hänt på länge.

- Här händer inget i vanliga fall. Det här är verkligen roligt, säger Ninni Moisio, 14 år.

När vi åker från platsen fortsätter folk att strömma till. Någon pratar skämtsamt om att börja sälja fika.

Det är säkert en alldeles utmärkt idé.