Cirkel nära Örebro 1972

Clas Svahn

En 14 meter vid oval i gräset utanför Örebro kan vara det enda säkra tecknet på att ett äkta cirkelfenomen också finns i Sverige. I en rapport från april 1972 beskrivs en "cirkel" som hittades nära Afverby, söder om Örebro, och som sedan undersöktes av UFO-Örebro med dess ordförande Hans-Olov Andersson i spetsen. Händelsen har också undersökts av såväl UFO-Sveriges dåvarande ordförande Carl-Axel Jonzon som Arkivet för UFO-forsknings Anders Liljegren.

Händelsen fick sin början strax efter klockan 23 den 3 april 1972 då vittnet (en kvinna, som vill vara anonym) gick fram till köksfönstret för att titta ut. Hon fick då se en tegelröd stjärna som sänkte sig ned från skyn och sedan rörde sig ut mot ett fält. När stjärnan närmat sig passerade en bil på den näraliggande riksvägen varvid stjärnan snabbt gav sig av upp i luften. Storleken på stjärnan var enligt kvinnan som "ett mopedljus".

- Då gick jag in och väckte min man, berättar kvinnan som tillsammans med maken kunde se hur stjärnan efter några minuter återvände. Den gången befann sig ljusskenet betydligt längre bort där det stod stilla i minst tio minuter. När makarna tröttnade och gick och lade sig igen hade ljuset börjat försvinna vid horisonten.

Då UFO-Örebro besökte platsen fem dagar efter händelsen upptäcktes det ovanliga märket. Undersökarna kunde konstatera att ett ovalt gräsområde med en största diameter av 14 meter hade pressats i två cirklar; den yttre svept motsols och den inre medsols. Den yttre ringen var cirka tre meter vid medan den inre var ungefär två meter. Några bra fotografier av de ovanliga märkena finns inte och några veckor senare hade märkena försvunnit helt.

När GICOFF (Göteborgs informationscenter för oidentifierade flygande föremål) publicerade fallet i sin tidning GICOFF Information nummer 3/72 ställde sig redaktionen tveksam till en koppling mellan det lilla ljuset och den stora cirkeln:

"Tidsbestämningen av märkets tillkomst är mycket osäker. Det enda som tyder på ett samband är att vittnet anser att ljuset stod stilla i det området och att det för tillfället inte finns någon annan förklaring till märket", skrev GICOFF:s utredare.

I dag, drygt 20 år efter händelsen, är det omöjligt att säga om någon koppling verkligen fanns. De mystiska märkena i gräset råder det dock ingen tvekan om. Att cirkeln bildades i ett område med gräs är inte något unikt. I ett tidigare nummer av tidskriften UFO-Aktuellt kunde vi berätta om ett fall från västra Wiltshire i England, där en hel grupp människor kunde se hur en perfekt cirkel bildades i gräset framför dem. Den gången hördes ocks å ett högfrekvent hummande ljud.

Redan 1966 kunde tidskriften Fate's läsare ta del av en artikel rubricerad "A new O in Ohio" ("Ett nytt O i Ohio"). Och O:et som åsyftades var en nästan åtta meter vid cirkel i ett vetefält i den lilla staden Carrolton i nordöstra delen av delstaten Ohio i USA. Klockan var omkring 16.00 den 28 juni 1965 när Joseph Stavano, 73, fick se en konstig fläck i en kanten av sitt gyllengula vetefält. Han beslutade sig för att undersöka saken och gick försiktigt fram mot området.

Till sin stora förvåning fick han se hur en del av skörden hade lagt sig platt mot marken, riktad från centrum mot periferin som ekrarna i ett vagnshjul. I utkanten av cirkel reste sig axen åter upp. Det konstiga var också att en stor del av veteaxen inne i cirkeln saknades, uppslitna med rötter och allt. Andra strån låg uppryckta inne i själva cirkeln.

I mitten av cirkeln hittade Joseph Stavano en krater som var 13 centimeter djup och närmare en meter bred. Det verkade som om något slagit ner bland vetet med stor kraft. När Stavano upptäckte gropen i marken drog han sig till minnes hur han två nätter tidigare hade hört en ovanligt utdragen explosion. Kunde den ha något med vad han nu såg i vetefältet att göra?

I dag finns det ingen som har en total överblick över cirkelmysteriet - ett faktum som bland andra Ralph Noyes noterar i inledningen till boken "The Crop Circle Enigma". Noyes konstaterar sakligt behovet av en samordning av alla uppgifter i en stor databank. Kanske kan en sådan ge viktiga ledtrådar i jakten på ett svar. För närvarande är alltför många olika intressegrupper inblandade för att detta ska gå att genomföra. Över huvud taget är observationer av cirklar före 1980 mycket dåligt undersökta. Ändå uppvisar de fall som finns från tiden före 80-talet stora likheter med det vi i dag kan iaktta framför allt i England. Med en stor skillnad: ingenstans hittar man rapporter om mera komplicerade formationer.

I Flying Saucer Reviews mars/april-nummer 1966 presenteras flera cirkelobservationer från Queensland i Australien. På en bild tagen i januari samma år syns hur en något oval cirkel bildats i vassen i ett träsk nära Tully. Några dagar senare upptäcktes två nya cirklar i samma område. Strax innan de upptäcktes hade ett vittne sett hur ett dimmliknande "tefat" lyft från platsen.