UFO Religions

Stefan Isaksson

Christopher Partridge (editor)
Routledge

Ytterligare en antologi om uforeligioner, skriven av och för akademiker, har sett dagens ljus. Som vanligt är den uppdelad i avsnitt som behandlar specifika rörelser, särskilda inslag eller strömningar inom rörelserna, samt mer överskridande analyser av ufofenomentets olika religiösa tolkningar och uppfattningar. Och som vanligt är det den senare delen av boken som kanske mest tilltalar den ”vanlige” läsaren, eftersom de andra delarna inte ger någon förståelse av det stora hela, utan mer inriktar sig på särskilda områden inom religionsforskningen.

Men, och detta är ett stort men, inom religionsforskning (och annan forskning) är det ofta en förutsättning att man förstår alla små delar för att kunna skapa sig en bild av helheten, och därför är alla olika bidrag viktiga på sitt sätt. Även om kanske den som är allmänt nyfiken har svårt att orka med långa diskussioner om karisma-relationerna mellan UNARIUS numera avlidna ledare Uriel och hennes anhängare, hur psykiatern John Mack drar paralleller mellan shamanismiska visioner och bortföringar, eller hur historien ser ut bakom den relativt okända rörelsen The United Nuwaubian Nation of Moors.

För oss européer finns det två kapitel som kan vara av särskilt intresse. Dessa två kapitel handlar nämligen om ufo-spiritualismens historia i Tyskland samt vårt grannland Finland. Även om de flesta böcker i denna genre inte inriktar sig specifikt på Nordamerika är det ändå sällan som andra länders situationer omnämns, och de två bidragen känns därför både högintressanta och framförallt viktiga, tack vare deras närhet till Sverige. Dessvärre finns inte ett enda kritiskt ord med om Rauni-Leena Luukanen-Kilde, vilket ter sig aningen underligt, med tanke på att hon tillhör de mest kritiserade New Age ufologerna. Ett annat underligt inslag är datumet vad gäller grundandet av The Aetherius Society. I ett bidrag står det nämligen 1954 (samma årtal som Aetherius själv säger är riktigt), medan ett annat nämner 1956 som det korrekta årtalet. På ett fåtal platser förekommer även fel som korrekturläsningen inte borde kunnat undgå att missa, men lyckligtvis är de inte många och helhetsintrycket av boken förändras inte.

Psykologen Carl Jung och hans teorier om flygande tefat som en modern myt diskuteras grundligt, vilket är väldigt välkommet, med tanke på att andra antologier nästan alltid nämnt dem men aldrig gått in på djupet med vad Jung verkligen menade. Hans beskrivningar av ufos och utomjordingar som ”teknologiska änglar” är definitivt värt att lära sig mer om.

Ett annat bra kapitel diskuterar förnuftigt (och lättförståeligt) de apokalyptiska strömningarna inom bland annat bortföringar men även ufofenomenet i stort, och det är en väldigt givande diskussion, även om författaren Daniel Wojcik känns lite väl långrandig ibland, då han nämner mer eller mindre samma sak upprepade gånger i olika formuleringar. Men artikeln är läsvärd från första till sista sidan, vilket tyvärr inte alltid i fallet alltid.

Överlag är det definitivt en läsvärd bok och ett klart billigare alternativ till The Encyclopedic Sourcebook of UFO Religions, den andra antologin som nyligen släppts om uforeligioner.