The Locals - A Contemporary Investigation of the Bigfoot/Sasquatch Phenomenon

Stefan Isaksson

Thom Powell
Hancock House

Precis som med alla andra ämnen som kan klassificeras som övernaturligt/paranormalt finns det en hel uppsjö med böcker om Bigfoot, denna håriga upprättgående primat som sägs husera i skogarna och bergen i framförallt nordvästra USA.

Och därför är det också föga förvånande att en stor del av dessa böcker är rent ut sagt usla från första till sista sidan. Det finns mycket pengar att tjäna på människans nyfikenhet, någonting som skrupelfria författare framförallt i USA har utnyttjat till max, eftersom marknaden för engelskspråkig litteratur är oerhört stor och en framgångsrik författare därför kan tjäna grova pengar på tvivelaktig litteratur (se Whitley Strieber som ett exempel).

Men, alla är inte ute efter att skapa rubriker, tjäna snabba pengar, eller utnyttja människors godtrogenhet. Ibland dyker det upp böcker som är rena njutningen att läsa, och som får en att inse att den övernaturliga genren inte bara består av tvivelaktiga teorier och pseudovetenskapliga idéer.

Och The Locals är en av dessa njutningsfulla böcker. Författaren Thom Powell är medlem i Bigfoot Field Research Organization (www.bfro.net) och arbetar i vanliga fall som lärare. Han är ohyggligt skeptisk samtidigt som han är öppen för alla idéer och förslag, så länge de läggs fram på ett förnuftigt och riktigt sätt. Redan på de första sidorna gör han det klart för läsaren var hans ståndpunkt finns; han struntar i den klassiska stavningen Bigfoot och föredrar istället att skriva bigfoot, helt enkelt eftersom han är fullkomligt övertygad om att det rör sig om en grupp primater som hittills undgått upptäckt. Använder man en versal i början av ordet anser Powell att man antyder att det är en individ istället för en större grupp.

Vad är det då gör som gör att just The Locals är att föredra framför de flesta andra böcker om denna märkliga varelse? Svaret måste bli: Powells ödmjuka inställning. Grundligt och sakligt går han igenom de viktigaste observationerna, erbjuder svar på de vanligaste frågorna som till exempel varför man inte hittat något skelett än eller helt enkelt lyckats fånga ett levande exemplar, vilka de viktigaste forskarna i ämnet är, bjuder på spännande anekdoter från hans egna upplevelser i skogarna, och mycket, mycket mer.

Samtidigt är han den förste att erkänna att mycket är spekulationer, att han själv inte har svaren på många av frågorna, och att mycket av det han diskuterar kan ha en helt annan lösning. Dessutom lyckas han få in lite humor med jämna mellanrum, och hur ska man då kunna motstå hans bok? Det kan man inte, och är man intresserad av bigfoot-fenomenet (ja, han övertygade mig om att inte använda versal) måste The Locals räknas som ett absolut måste. Det enda minuset är att boken inte innehåller några bilder, men detta lilla snedsteg spelar egentligen mindre roll, då boken ändå är ett solklart köp.