Bigfoot! The True Story of Apes in America

Stefan Isaksson

Loren Coleman
Paraview Pocket Books

Loren Coleman, vän och kollega till den framstående ufologen Jerome Clark, är fullständigt övertygad om att Bigfoot ”finns”, med andra ord, en eller flera olika arter upprättgående primater bor och lever på den nordamerikanska kontinenten, och hittills har de lyckats hålla sig undan från civilisationen. Det enda som finns i bevisväg är gigantiska fotavtryck, ögonvittnesskildringar, och halvsuddiga bilder fångade på fotografier eller film.

Men Bigfoot, Sasquatch, Windigo, eller vilken benämning man nu än föredrar, finns någonstans där ute i vildmarken. Vi har bara inte hittat några riktiga fysiska bevis. Än.

Boken är fylld till bristningsgränsen med ögonvittnesskildringar från hela USA och under väldigt lång tidsperiod. Det kanske låter monotont, men Coleman har ett sätt att skriva som gör att läsningen aldrig känns långtråkig eller upprepande. Att han tror vad han tror gör han ingen hemlighet av, men trots det tvekar han inte att vara skeptisk där skepticism krävs, och han avslöjar flera fall som bluffar. Coleman är också tillräckligt rakryggad för att erkänna att idéer han skrev om tillsammans med Clark under 70-talet inte längre är aktuella. Detta drag av självkritik gör att övriga innehållet i boken känns både ärligt och framförallt passionerat.

Förutom ögonvittnesskildringar och fallbeskrivningar innehåller boken också anekdoter från hans mer än 40-åriga erfarenhet av sökandet efter Bigfoot, och den avslutas med en lista över platser i Nordamerika där en nyfiken Bigfootjägare kan ha störst chans att springa på det mytomspunna djuret.

Huruvida Bigfoot verkligen existerar eller inte förblir osagt när boken är genomläst, trots alla bevis som framlagts genom åren och alla de tusentals människor som sett varelsen ute i det fria. Detta faktum är dock ingen nackdel, då boken är en väldigt underhållande läsning från en av de verkliga veteranerna inom detta kända område av kryptozoologin.