Anders Berglund

Berglund, Anders (1979-)

Berglund var riksorganisationens UFO-Sveriges ordförande mellan 2013 och 2023. Anders blev intresserad av ufofenomenet när han lagom till skolåldern hittade en ufobok att läsa på det lokala biblioteket. Efter att hans intresse för fenomenet bara ökat med åren bestämde sig Anders för att själv börja undersöka ufoobservationer. 2009 gick han UFO-Sveriges fältundersökarkurs och fick sitt första fall att undersöka. Efter det började Anders arbeta mer och mer ideellt för organisationen.

2013 blev Anders tillfrågad att bli ordförande för UFO-Sverige och tvekade inte att tacka ja. Han har sedan dess fortsatt strävan att göra organisationen till den självklara instansen att vända till sig för fakta och kunskap gällande ufofenomenets alla aspekter. Vid riksstämman 2023 lämndes klubban över till Clas Svahn.

Anders har studerat historia på universitet, och finner idéhistoriken som mest intressant att följa genom århundradena. Han har under de senaste tio åren arbetat som kyrkvaktmästare i Rättviks och Öckerö församling. Anders är för närvarande pappaledig från allt yrkesarbete och sköter om sina tre barn. När tillfälle ges spelar också Anders gärna dragspel och komponerar egna låtar.

Ståndpunkt i ufofrågan:

”Det finns en kärna med ufoobservationer som kan klassificeras som genuint egendomliga. Det är dessa observationer som utgör fenomenet. Möjliga förklaringar till ännu oförklarade observationer är flera. Mina tre förslag till vidare studier lyder som följer:

  1. Kända, och mer oklara, naturliga fenomen som vi behöver bli bättre på att förstå till fullo.
  2. Militära experimentella flygfarkoster. Teknologi som oftast utvecklats under strikt sekretess och där man först kan bli varse om dess historia efter många decenniers hemlighetsmakeri.
  3. Hjärnkunskap. Mer kunskap om hur vårt medvetande fungerar. Vad finns det för faktorer som påverkar hur vi uppfattar vår egna och gemensamma verklighet.  

UFO-Sverige - Ordföranden Avsnitt 5 januari 2013.

AB